Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
shotik - майстор
От края на януари придобих два часовника,единият е стенен ,а другият настолен.

Стенният е с неизвестна марка,разглобих кутията,почистих с въздух механизма,навих го и няколко дни корегирах хода,защото изоставаше,не е работил поне от 20 г. а е произведен на 10.12. 1956 г./малко е размазано,но това е датата/ ,ето снимки,ако някой знае ,нека напише марката:
Прикачен файл:
P1060674.JPG
Прикачен файл:
P1060675.JPG
Прикачен файл:
P1060676.JPG
Прикачен файл:
P1060677.JPG
Това е затварящата задна част
Прикачен файл:
P1060680.JPG
shotik - майстор
Другият е съветски "Янтарь",с батерия и електроника ,но и с маховик и анкер.И него го разглобих ,колкото може ,продухах и със слагане на батерията ,заработи.Купуван е към 1980 г,но и той не е работил много.
Прикачен файл:
P1070598.JPG
Кутията няма да я ремонтирам ,искам да си остане автентичен ,както е и предишния.

Прикачен файл

P1070597.JPG
P1070597.JPG (116.05 KиБ) Видяна 5601 пъти
shotik - майстор
И сега още един ,който е с интересна история за намирането му.
На 24 август отивам до майка ми и до входа на блока в който живее ,видях часовник,сложен на прозореца нз едно от мазетата.Бях с много багаж и намислих ,като си тръгна да го видя.После съм забравил и вчера,28 август като отивам пак там,часовника го гледам там,но леко завъртян,явно някой го е гледал.На тръгване го прибрах в колата и у нас го разгледах.Беше прашен,с паяжини,липсва секундна стрелка и едно квадратче в левия долен ъгъл,както и циферблата.Корпуса е запазена лакирана букова дървесинаСтрелките ръждиви,контактните пластини за батерията и те,марката е "Маяк",кварцов.
Прикачен файл:
P1160813.JPG
Прикачен файл:
P1160815.JPG
Прикачен файл:
P1160817.JPG
Поизмих го,разглобих механизма,като белезах зъбните колелета кое къде е ,почистих и сглобих.
Сложих батерия ,но зъбното колеле на моторчето само трепваше,а не завърташе.Разглобих го наново ,за да разгледам дали събите са здрави.оказаха се здрави и пак го сглобих.Да ,ама пак не ще.Докато го разглеждам и обръщам ,току започна да работи ,само машинката със стрелките ги сложих на рафт и така остана .След 24 ч показваше вярно.
Прикачен файл:
P1160819.JPG
Намерих циферблати и с първият не ми хареса,затова намерих и принтирах други :
Прикачен файл:
P1160820.JPG
Последна промяна от shotik на пон авг 29, 2011 8:24 pm, променено общо 1 път.
shotik - майстор
Но след като намерих друг ,който ми хареса повече ,принтирах,изрезах и залепих
Прикачен файл:
P1160821.JPG
Направих и квадратче за ъгъла и часовникът работи ,след слагане на батерията.Ще лакирам само квадратчето,и на този мисля да оставя автентичният му вид.
Прикачен файл:
P1160824.JPG
stiv1961 - майстор
А,бе shotik,от машинист-часовникар.От голяма машина/не по-малко от 20 тона/до механизъм тежащ не повече от 50 гр.Евала :supz:
shotik - майстор
stiv1961 написа:
А,бе shotik,от машинист-часовникар.От голяма машина/не по-малко от 20 тона/до механизъм тежащ не повече от 50 гр.Евала :supz:
Локомотивите които карах са по 120 тона,а най-тежкия влак е бил 3200 т с още два помощни локомотива отзад,най дългия 68 четириосни вагона/по 5 м на ос е дължина/ и в г.Радомир на 3 коловоза го гарирах/към 1360 м/.

Колкото до часовниците,това е само за занимавка ,скоро ще ви покажа и друга изненада.
baharkadirov - специалист
Прикачен файл:
Picture 592.jpg
Щях да ти предложа да разполовиш 6 ореха и да ги сложиш за циферблат(на последния дървен) .....ама съм закъснял.... :roll: е то го моят.....
stiv1961 - майстор
shotik написа:
stiv1961 написа:
Локомотивите които карах са по 120 тона
stiv1961 - майстор
shotik написа:
stiv1961 написа:
Локомотивите които карах са по 120 тона
Извинявай,преди да пиша се поинтересувах от теглото на един локомотив и...съм изтървал единицата
shotik - майстор
baharkadirov написа:
Прикачен файл:
Picture 592.jpg
Щях да ти предложа да разполовиш 6 ореха и да ги сложиш за циферблат(на последния дървен) .....ама съм закъснял.... :roll: е то го моят.....
Идеята е отлична,може би някога да я ползвам!

Тема "Ремонтирах си стари часовници" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: