Всичко за дърводелството
forski - специалист
Здравейте колеги,тази седмица започвам изграждането на дървена веранда на една от страните на къщата ми.
Материалите и всичко необходимо е набавено но изникна една въпросителна относно лакирането на цялата конструкция :?
Купил съм си байц и лак за външна употреба на шведската фирма Бекер Aкрома но чамовия материал като греди и ребра е мокър,от тук идва и въпросът ми към вас???
Дали да лакирам сега или да изчакам до следващата година материала да изсъхне и тогава да го намажа с байц и лак?
Говоря с различни хора и получавам различни мнения,някой казват че ако не лакирам конструкцията чамовия материал ще почернее от влагата (все пак идват студените месеци със сняг и дъжд) другите казват да не пипам нищо и на пролет следващата година да нанасям лаковото покритие за да може материала да изсъхне :? :? :? В крайна сметка какво да правя :shock:
Помагайте моля :sad:
Ако лакирам сега нямали да запечатам дървото и влагата да остане в него или въпреки покритието дървото ще продължи да (диша) и влагата ще излезе от него?
schuldiner - майстор
Не си хаби вносния лак за сурово дърво. Оставяй го така и дано догодина да имаш по-малко за чистене. Черното специално е плесен и е повърхностно - леко зашкурване обикновено е достатъчно. Но ако не знаеш на кого да вярваш, прочети изискванията на производителя - квото пише на опаковките, това ще е.

И вземи пусни накрая снимките от вътрешната страна на портите, че още ми е интересно.
EDI - майстор
И аз те съветвам за изчакаш да изсъхне материала и тогава да го лакираш.
toni_g79 - специалист
Когато и да го лакираш ,след 2-3 години пак ще трябва да го мажеш.Веднъж почнеш ли с лак ,си трябва подръжка......Ако беше и казал на каква оСнова са ти байца и лака щеше да е по-добре :)
Последна промяна от toni_g79 на нед авг 28, 2011 9:20 pm, променено общо 1 път.
forski - специалист
Байца и лака са на водна основа колеги!
forski - специалист

Прикачен файл

DSC_0065.JPG врата
schuldiner - майстор
Все пак нищо ли не казва производителят? Поне за байца, щом е на водна основа, една от техниките е да се нанася върху мокро (е, не сурово, а само повърхностно навлажнено) дърво. Ако имаш намерение да шлайфаш допълнително повърхността, така или иначе ще трябва да чакаш да изсъхне. Байцът не прави филм, така че като му дойде времето, може да се тръкне повърхностно за заглаждане и да се нанесе пак. Това има смисъл единствено ако продуктът е с някакви защитни функции - примерно УВ-защита (за други при байцовете не знам). Ако не е байц, а лазурен лак, по-добре изчакай по-пълно изсъхване на материала.
Повтарям: Спазвай инструкциите на производителя! Правилата за лакиране са общи, а твоят продукт какво точно е... Най-сигурно се работи върху сухо.

А портата?
torbalan - Дървен философ
forski, на бекер системата е трикомпонентна - почва се с импегрант... в никой случай не го пропускай

лака им е супер... гаранцията май е 15 години, ама и половината да изкара - супер е :)

за лака предполагам са ти казали - минимум две ръце, като се зашкурва след първото лакиране :)

относно почерняването - хич да не те притеснява :)
след лака на бекер - всичко става едноцветно :)

челните дъски на къщата ми стояха около година нелакирани... от югозападната страна бяха побелели, а от северната - потъмнели...

след лакирането - няма никаква разлика :)

та в този ред на мисли - изчакай да изсъхне всичко...
housedoktor - майстор
Моят съвет е да лакираш сега,щом е на водна основа лака
forski - специалист
Колега torbalan,какъв е този импрегнант,на мен ми дадоха за дюшамето(дъбово) байц и олио,олиото било за градинска мебел
износоустойчиво и влаго отблъскващо.
А за самата конструкция байц,който е същия като за дюшамето и лак който преди нанасяне се смесва с 10% байц и се нанася на две ръце като се зашкурва преди второто нанасяне.
Байца и олиото са супер,нанасят се перфектно,след олиото като сложих мостровата дъска под чешмата,водата се стича по-нея като по-стъкло :)

Мисля да изчакам две-три седмици да я напече хубаво слънцето и да я одуха вятъра и ще я байцвам и лакирам цялата веранда.
Верандата е все още в период на изграждане,лака,байца и олиото са на водна основа :)

p.s. Следват снимки от това което сме свършили до сега :partyman:
Последна промяна от forski на вт авг 30, 2011 10:03 pm, променено общо 1 път.

Тема "Лакиране на дървена веранда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: