• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
x1pokrat - специалист
Имам следната дилема,слънчева инсталация с вакуумно тръбен панел+бойлер 150 литра с 1 серпентина и обикновен 80 литров бойлер .Прилагам някой схеми на свързване,които според мен биха били удачни.Моля за вашите мнения и съвети,защото водите не са силната ми страна.

Прикачен файл

Solarna shema 2.jpg
Solarna shema 2.jpg (73.74 KиБ) Видяна 6840 пъти

Прикачен файл

Solarna shema.jpg
Solarna shema.jpg (71.51 KиБ) Видяна 6840 пъти
Последна промяна от x1pokrat на чет сеп 01, 2011 3:43 pm, променено общо 2 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами като не ти са силна страна водите, защо си се хванал да измисляш схеми? Все едно аз като не разбирам от компютри да почна да си асемблирам сам. Забрави за тези 2 схеми и ползвай някоя готова и изпитана.
x1pokrat - специалист
Именно и аз такава търся"готова и изпитана"
naskov - майстор
На схема 2 махаш линията червена тетка-помпа 2-синя тетка и ще работи. Добре е 80л. бойлер да има ел. нагревател
Bobivan - специалист
Много яко и много шарено!!!Какъв е всъщност въпроса?!?
x1pokrat - специалист
Идеята е температурата и в двата бойлера да е почти еднаква .Затова е и тази връзка за рециркулация.Когато има разлика в температурите на болерите да се включва помпата ,но не знам дали това е точно пправилният начин....търся други мнения.
AntonBM - специалист
И двете ти схеми са работещи, но долната е по-добра. Бойлер 1 (слънчевият) се прави да е по-студен и да се топли от слънцето, а Бойлер 2 (електрическият) е за окончателно загряване на водата. Помпа 1 се управлява от диференциалният термостат, а помпа 2 (рециркулационната) обикновено се управлява от часовник, но не е грешка да се включва паралелно на 1. Прекалил си с броя на възвратните клапи. И в двете схеми може да се изпълни само с 1 тази, която е на входа на студената вода. Останалите са излишни. Трябва обаче на помпа 1 да се сложи друга възвратна клапа – без нея през нощта ще си изстудяваш бойлер 1. На слънчевият кръг трябва да имаш разширителен съд и предпазна клапа. Не е лошо да пробва човек! Ти почти си се справил... Рециркулационната помпа ще изравнява температурите на 2-та бойлера.
world_explorer - специалист
Според мен и двете са неудачни. Бойлера освен всичко друго изпълнява и ролята на резделител на топла/студена вода. Следствие на промяна плътността на водата от температурата отгоре отива топлата вода. При нормална схема когато ползваш топла вода отдолу идва студената която се смесва частично с топлата отгоре (на граничният слой топла/студена вода). По този начин продължаваш да имаш вряла вода горе и студена отдолу. С втората циркулационна помпа и в двата случая тотално разместваш водата в бойлерите като спомагаш за едно смесване на топла/студена вода. Следствие на което водата в бойлерите не само ще се изравни по температура, но и бързо ще пада. Ето това не ми харесва. Мислил съм по въпроса, защото наистина е хубаво да имаш един солар с няколко бойлера- примерно 2 бр. През лятото да се загряват и двата а през зимата само единият(просто защото светлината не стига). Хубавото е, че през лятото няма да прегрява водата в бойлерите, а зимата ще имаш гореща вода в единият. Лошото е, че трябва електроника и някакви клапани управлявани от тази електроника. Естествено можеш и ръчно да превключваш крановете. И в двата случая те се слагат на флуида на серпантините. Оттук идва и белята ако протекат салниците на крановете да почнеш да губиш антифриз(който е скъп и специален) и съответно да се допълва със същият (да имаш помпа).
AntonBM - специалист
Всяка схема си има плюсове и минуси. Вярно е, че в бойлера температурата се разпределя на слоеве по височина и с помпа рециркулация се разбъркват тези слоеве, но какво му е лошото на това? Така с 1 скъп бойлер (със серпентина) подгряваш повече вода. Слънчевите колектори работят при по-високо КПД, когато серпентината е в по-студена среда. През зимата може да се изключва помпа 2 и така пак ще има топла вода в слънчевия бойлер. Другият може да се изключи от схемата, но по-добре е да си остане, като в него да се прави окончателната обработка с ток. Настройват се нагревателите на толкова колкото си искаш – примерно 55°С. За лятото нагревателите могат да се изключат или да се настроят на много по-ниска температура.
Не съм съгласен, че при тази схема температурата на водата при консумация ще пада бързо. Напротив – рециркулацията помага за подготовката на по-голям обем вода и тя съответно ще изстива по-бавно.
world_explorer - специалист
Градски хайде да направим едно примерно изчисление, ако бойлера е 100 л. Нека е нагрят до 70 градуса. Ако използваш половината топла вода (жената ще използва всичката :-D ) ти оставя по 50 л. вода с температура 10 и 70 градуса. Сиреч средната ще е (70+10)/2=40 градуса. За мене стига ама за жената не. Оттук можем да направим заключение колко бързо пада температурата. Е може и да има полезен ефект - нежната половинка ще харчи по малко вода :-D и после :axe: .
За загряването си прав колкото е по- ниска температурата в бойлера толкова по- бързо се вдига от солара, което е нормално, защото повече топлина се отдава на водата в бойлера.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Как да свържем два бойлера ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: