Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nesa - специалист
MrMurdjo написа:
Какъв е диаметърът на направляващите при тези размери за да няма провисване или то да не е значително?
Привет. Направляващите са калибровано фи20мм. За провисване няма такова защото за дългата ос (Y) през 25см съм монтирал подпиращи елементи ( разпробих направляващата и защото не ми се правеха много резби в дупката набих анкери 6мм за които захванах предварително изработените основи - става и с дистанционни втулки). Относно точността не съм замервал точно, но в момента изработвам една щанц форма за картонени опаковки като за целта канала за щанц-ножовете се фрезова на шперплат 16мм (проходен отвор) с карбонов фрезер 1мм (подаване по "Z" 0.5мм) - за момента няма никакво отклонение от размера. Ще ви издам една малка "тайна" :-D , ако се чудите как съм захванал 1мм на фрезата. От Бриколажа си купих един малък патронник от 0мм до 10мм мисля,че беше( отзад опашката е шестограм) - от там на стругар - опашката се престъргва на 6мм за цангов патронник и можете да качвате на фрезата какъвто си пожелаете инструмент. Относно това: http://cgi.ebay.com/3-Axis-NEMA-23-Step ... 45faa57185 - аз съм с такъв комплект (без моторите - тях съм вземал оттук) и съм много доволен - засега вече 1г. не съм имал проблем, докато дряновския така и неможах да го настроя и подкарам. Ако има други въпроси питайте, ще помагам доколкото мога.Успех на всички
p.s. леле колко много съм можел да пиша :? :? :?
MrMurdjo - майстор
Благодаря за инфото. Още една полезна идея за мен, защото се чудех как да си направя укрепени направляващи.
Прътовете обаче вероятно не са стандартната калибрована стомана, защото линейните лагери, които ползваш, изискват по-висока точност. Ако греша, би ли казал каква стомана по-точно, защото в тази област съм си практически бос.
От снимките не се вижда ясно каква е кинематиката на дългата ос, по-точно на дългите ремъци. В смисъл, ремъците движат ли се или изпълняват ролята на гъвкава рейка един вид. Виждал съм из интернет подобни решения.

Малко офф: аз 16 години съм графичния дизайн и полиграфията и си мислех, че вече основите на щанците ги правят само на лазер в последно време.
nesa - специалист
Ами прътовете са си калибровано фи20мм закупени от http://www.astoilov96.com - единствено ги измих от смазката с която са покрити и ги минах на сухо с водна шкурка номер 1000, след което с 2000 и станаха като полирани - лагерите вървят перфектно. Относно кинематиката погледни в този сайт: http://nesa.mylivepage.com/image/index/ тук съм качил по-големи снимки и по-подробни - вярно от предишната версия на машината, но принципа е същият - ремъка се използва като зъбен гребен - застопорен в двата края - по този начин мотора на дългата ос е качен на портала на машината. Ако се използва движещ се ремък трябва да се ползва два пъти по-дълъг ремък (ПОВЕЧЕ ПАРИ) с ролки в двата края и мотора трябва да е на основата на машината. За да няма усукване на портала при тази ширина на машината движението се предава и от двете страни на портала (вижда се шпилката с която се предава движението от другата страна) Ако те интересува нещо друго и не е видно на снимките - кажи ще го снимам или на скайп - kostadin_aleksiev. Колкото до щанците - криза, а и винаги съм си ги изрязвал самичък - направил съм си машина за прободните триони на Сандвик, а сега с тази технология ми е още по-добре - следващата стъпка е да монтирам лазер, ако някой има идеи и предложения (бюджетни) нека помага.
MrMurdjo - майстор
Благодаря, Стоилов го знам и ги посещавам от време на време (в софийския клон). Точно от там мислех и аз да взема калибровани пръти за ъпгрейда на моята самоделка.
alien - специалист
здравейте
скоро ще правя малко цнц стругче, този път няма да е старт от скрапа, нямам никакво време и ще поръчам почти всичко готово, само една част ме смущава цената, и търся идеи как да си направя или да се ползва нещо полу готово

трябва ми автоматичен патронник, ще се обработва прътов материал до 20мм диаметър, пластмаса, алуминий или желязо, трябва да се отваря и затваря сам, за да може сам да си подава материала след приключването на програмата и после пак сам отначало, подаването на материала съм го измислил, само патронника ме притеснява

общо взето 2 варианта намирам цанга и челюсти, предпочитам челюсти, шпиндела който ще ползвам също е 20мм така че няма място за тръба както е на фабричните за отваряне и затваряне, но ако има добра идея с тръба въте в шпиндела може да направя компримис с максималния диаметър, ще остане 18
bdimov - специалист
Здравейте майстори :)
Мисля да започвам и аз една фрезичка след дълго умуване. Имам следното питане. Кажете някоя читава добре работеща схема за управлението на трите мотора. Моторите ще ги взимам скоро време от фирма eXoror. Спрял съм се на средния вариант т.е. 3,1N/m 4,2A. Мисля че ще са достатъчно мощтни за плот 1000х1000мм. По Z хода ще е 130-150мм.
Искам първо да подкарам електрониката с моторите и захранвнето към тях. :?
STEPER - специалист
Здравейте,
Темата нещо започва да изпада от класацията на раздела "Направи Сам",
където съм свикнал да я виждам на 1-во място.Но може би това е заради
отпускарския сезон. :)
Надявам се на малко помощ от колегите които са на ТИ с програмирането.
Налага ми се да изрязвам отвори с формата на геометрични фигури,като
квадрат,правоъгълник.кръг и т.н. върху алуминиева ламарина и която в
последствие ще служи за преден панел на някакво устройство.
Машината ще я позиционирам ръчно там където е необходимо да изрежа отвора.
И понеже не искам да се занимавам с програми за такива елементарни фигури,
/пък и не необходимо/ бих искал да се науча ръчно да си изписвам G-кода.
Например за един правоъгълник със страни 40 на 80 мм. как би изглеждал кода,
като се има на предвид ,че дебелината на ламарината ще бъде 2 мм. и подаването
по Z оста да бъде 0.5 мм.? Разбирам,че в такъв случай машината ще направи 4 паса
за да прореже отвора.
И по същата логика какъв щв е кода за кръг с диаметъ 40 мм. и квадрат със страни
10 на 10 мм.Подаване по Z пак 0.5 мм.
Ще бъда благодарен за всякаква информация и оказана помощ.
Поздрави
velsi - Почетен майстор
Аз ползвам програма, защото е по-лесно, може да се прави симулация и вероятността за грешки е малка.
Ето какво дава програмата за твоя квадрат. Забравил си дебелината на инструмента. Задал съм ф2,5 мм.

Код: Избери всички

G0Z4.000
G0X0.000Y0.000S15000M3
G0X17.463Y25.462Z4.000
G1Z-0.500F540.0
G1Y62.962F2520.0
X94.963
Y25.462
X17.463
G1Z-1.000F540.0
G1Y62.962F2520.0
X94.963
Y25.462
X17.463
G1Z-1.500F540.0
G1Y62.962F2520.0
X94.963
Y25.462
X17.463
G1Z-2.000F540.0
G1Y62.962F2520.0
X94.963
Y25.462
X17.463
G0Z4.000
G0X0.000Y0.000
G0Z4.000
G0X0Y0
M30
Предполагам лесно ще се ориентираш, но не виждам смисъл да се мъчиш да го правиш на ръка. Работа за 5 минути е с програмата.
А при кръга? Нима ще изчисляваш на ръка координатите на всяка точка от окръжността?
MrMurdjo - майстор
Ако е мераклия, може да изчисли и няколко арки - G-кодът може да построява такива, но трябват координати и радиус :)
Наистина има леки и лесни за усвояване програми за прости САМ операции.
А в случая с лицевия панел, тръгвайки от единия ъгъл, като начало на координатната система, могат да се разположат точно всички отвори и да се изрежат само с едно нулиране на машината.
color - специалист
Здравейте колеги, прекрасна тема сте си спретнали! Аз също имам известен опит с една малка настолна фреза и съм замислил малко да я ъпгрейдна. Не знам дали тук е подходящото място, но търся четири стъпкови мотора размер NEMA 17 с 3.75 градуса стъпка. Може да са уни или биполярни, но по-важен ми е размера, защото за по-големи няма място. Относно контролера се чудя дали да не рискувам и да купя от Ибей нещо от този сорт:
http://www.ebay.co.uk/itm/CNC-4-Axis-TB ... 43a9d981ba
Ако някой има опит с тези, ще се радвам да сподели. В CNCzone има една дълга тема относно тези контролери и май общото мнение е че ако уцелиш бройка стават :tonqe:
Управляващия софт задължително ще е Mach3, фрезата ще работи с минимално натоварване и скорост, но ми трябва прецизност и вероятно ще се пуска някакъв микростепинг.
Та това е в общи линии, доста търсих из нета такива стъпкови моторчета, но всичко което намерих е в Щатите, а не ми се занимава с поръчки зад океана.
Поздрави.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: