Всичко за дърводелството
vitrinabg.com - специалист
Импрегнирането си е важно.Първо защото предпазва от гадинките и второ дава основа на байца.
По-въпроса,че с байца не може да има проблем а с лака не е точно така.На скоро имах проблем с байц на водна основа.Матеряла като е мокър според мен би следвало да не е проблем за байц на водна основа въпреки,че се опитват да ме финтират с тази теза. :-D
torbalan - Дървен философ
e, все пак става дума за частично изсъхнал материал...
а не за току що отсечено дърво :)

вероятността да има проблем с байца според мен е малка...
forski - специалист
Вероятноста да има проблеми с байцването на полу сух материал и на мен ми се вижда малка колеги.
Реших да започвам да го байцвам но след байца идва лак и там е въпроса дали лака няма да запечата дървото и влагата да остане в него.Лака е на същата фирма,екстериорен на водна основа.Според вас да лакирам ли или само да байцвам и до година на пролет да лакирам цялата конструкция?
bogomilZ - специалист
forski написа:
Вероятноста да има проблеми с байцването на полу сух материал и на мен ми се вижда малка колеги.
Реших да започвам да го байцвам но след байца идва лак и там е въпроса дали лака няма да запечата дървото и влагата да остане в него.Лака е на същата фирма,екстериорен на водна основа.Според вас да лакирам ли или само да байцвам и до година на пролет да лакирам цялата конструкция?
По скоро направи конструкция напролет - трябва да исъхне материала - тогава ще може да се работи , шлайфа , няма да се криви и няма да се напука (както се е напукала колоната на вратата на горните снимки
ако сега лакираш запечатваш влагата вътре което е фатално
аз ползвам лакове на тази фирма (купувам от Орешака) вероятно ти си купил лак ЕМ 1470 -0030 (този е за външна употреба) защото има и по-ефтин, но е за вътрешна (няма UV защита)
байца ти трябва да е от групата SX - след байцване лакираш но има подробност - в лака добаваш 10 % от същия байц - максимална UV защита

не знам дали 10 години ще държи или 15 но на снимката оградата, портата и парапета на терасата вече трета година е непроменен без да е опреснявано

Прикачен файл

P1170725 [640x480].JPG
P1170725 [640x480].JPG (86.75 KиБ) Видяна 2250 пъти
forski - специалист
Здравей колега,и аз купих байца и лака от Орешака и предполагам са ми дали каквото трябва защото уточнихме че е за външна упоптреба.
Конструкцията вече се сглобява,мисълта ми беше дали ще е проблем само да намажа байца сега и до година на пролет да лакирам цялата конструкция.
Има ли проблем сега само да се байцва без да се лакира,предполагам че дървото ще може да изсъхне през байца ???

p.s. Много оригинална ограда,поздравления :)
bogomilZ - специалист
Дървото ще съхне и през байца - той не запечатва а само пигментира
Ако ще гониш точно определен цвят от каталог най добре не байцвай, но пролетта ще трябва да шкуриш яко до натурален цвят
ако си избирал цвят от мострите им за байц вероятно си гледал на подложка бук - реално се получава малка разлика като се нанесе на чам
и цвета на мострата се постига ако в лака има 10 % байц от същия
въпрос на предпочитания
относно оградата - когато в едно нещо се вложи повече старание, то се получава добре и красиво
изработена е от материал Елша и при огряване от слънцето под различни ъгли има визуални ефекти които не можеш да хванеш от снимката
има и други подробностти - при интерес мога да ги споделя

Прикачен файл

P1170729 [640x480].JPG
P1170729 [640x480].JPG (86.27 KиБ) Видяна 2236 пъти
forski - специалист
Не гоня на 100% точно определен цвят,сега ще го байцвам и на пролет само ще лакирам с 10% байц в лака задължително.
Където е необходимо ще зашкурвам и ще повторя с байца но цялостно шкурене-абсурд,говорих и с хората в Орешака и от там ме увериха че няма да има проблем да изкара една зима само на байц.

Тема "Лакиране на дървена веранда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: