Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Мартин Копецки - напреднал
Здравейте,
някой знае ли къде в София могат да ми изработят серпентина, която да вградя в печка на дърва и въглища?
naskov - майстор
Мисля, че по-добре ще е водна риза, ама ти си знаеш за какво ще я ползваш :?
Мислех за серпентина понеже искам да я сложа точно под капака на печката ( така ми се струва, че ще се нагрява най-добре) и няма да пречи на дима да излиза през отвора.
naskov - майстор
Водните ризи се слагат на мястото на огнеупорните тухли и пак не пречат на дима.
filmatoplo - майстор
Правил съм , но излиза с много малка площ серпентината :wink: , хем ползвах 6 метра черна метална тръба 1 цол .Предполагам толкова ти не можеш да побереш в печката . :wink:
Ето една съвсем приблизирелна схема, като въобще не съм наясно колко огъвки могат да се направят на определена площ, но по това което съм нарисувал става около 2м.
Зада хвърля малко повече светлина: камината гори нон-стоп през целия отоплителен сезон, така че дори да загрява по-бавно си мисля, че ще има полза от цялата галимация!
Иначе имам изградена инсталация с газов котел, която върви в три кръга, та идеята ми е или да присвоя единия от кръговете или да пусна камината в помощ на газовия котел.
Зор да намалим малко сметките :-D !
Мерси за идеите.
Прикачен файл:
Copy of scan0003.jpg
Copy of scan0003.jpg (106.76 KиБ) Видяна 7703 пъти
zimel - специалист
Най много топлина може да се усвои от жарта в камината. Това ти е най-важната серпентина, другите са вторични.
LazarGanev - "Велик майстор"
Мартин Копецки написа:
Иначе имам изградена инсталация с газов котел, която върви в три кръга, та идеята ми е или да присвоя единия от кръговете или да пусна камината в помощ на газовия котел.
Зор да намалим малко сметките :-D !
Прикачен файл:
Copy of scan0003.jpg
Ахааа, да помогнеш малко на трактора с лопатата :-D
bulhomes2 - майстор
zimel написа:
Най много топлина може да се усвои от жарта в камината. Това ти е най-важната серпентина, другите са вторични.
Интересно ми от къде достигна до този извод, че го даваш и за акъл на всеослушание? Запали една свещ и си прекарай пръста през средата на пламъка (през основата не можеш, че ще я угасиш). Като достигнеш минималната скорост с която можеш да минеш през пламъка пробвай със същата скорост но на върха на пламъка. И дай пак да си говорим тогава от къде може да се усвои най-много топлина!
valqk - специалист
Някой наистина да има идея в/край София, къде може да се навие такава медна серпентина - аз искам да си сложа в комина на камината. Извинявам се за намесата в темата на колегата.

Тема "Изработка на серпентина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: