• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте
Става на въпрос за малък инструментален цех (около 65 квадрата).
Пода се е напукал, грозен e, неудобен и на всичкото отгоре се вдига прах.
Как може да се ремонтира? Изискванията са да бъде що годе здрав (ще се влачат железа по него и евентуално ще се изпускат такива), евтин (доколкото може естествено) и по възможност да не изисква специализиран персонал ( или иначе казано да си го направим сами)
За сега сме се спрели на познатата от дядово време замазка с пясък и повечко цимент.
Има ли някакви нови технологии, че не съм запознат изобщо. :)

Изображение

Изображение

Изображение
ebahti - майстор
Сложи мрежа в замазката и виж къде продават фибри-купи си 1 пликче-разтваря с във вода и се добавя към замазката :idea:
schuldiner - майстор
Аз упорито си твърдя, че мрежата няма място в такива настилки. Най-много от нея да тръгне рушенето, но някаква полза... едва ли. Колкото до самата замазка, ако се гони евтино и традиционно, то освен цимент:пясък 1:1-1:3, друго не се сещам. За по-добра износоустойчивост преди пълното втвърдяване се насипва мраморен грис размер до 2 мм и се пердаши през него. Вече като по-скъп, но и много по-надежден вариант се препоръчва влагането на метални фибри - класиката е стружки 1-5 мм в пропорция 1:1 обемно спрямо цимента. Първо се обезмасляват чрез нагряване до червено. Стружки се намират, на скрапна цена, за 65 м2 не повече от 300 лв. Виждал съм и едни модерни бренекета за целта, но цената плаши...
novgradski - специалист
....стария цех ремонтирахме с гранитогрес,а новия е със саморазливаща се ,но като удари някой UPN ,HEA.... -профил ...пак се кърти...няма начин,но няма проблем за транспалетните колички и за почистването.
peter_m - специалист
Принципно за индустриален под - шлайфан бетон

Иначе ми идва като идея - мрамор с мозайка - ако се сещаш по гарите, там даже е направено като с плочки ... е това няма да мръдне колкото и железа да изпускаш отгоре
Фло - специалист
peter_m написа:
Принципно за индустриален под - шлайфан бетон

Иначе ми идва като идея - мрамор с мозайка - ако се сещаш по гарите, там даже е направено като с плочки ... е това няма да мръдне колкото и железа да изпускаш отгоре
И аз съм за мозаечен под, 4 см. шлайфан само ,че не препоръчвам мраморна мозайка.Мраморът е много чувствителен към киселини и ,ако в този цех се ползват киселини за някои третирания ,което е възможно,ако не сега ,то в бъдеще и протече по пода резултата ще е същия като на снимките горе!
schuldiner - майстор
Фло, човекът си каза, че е от суркане на джелезо нараненото. А пък шлайфан под индустриален - само с топинг или набраздяване против хлъзгане. Като тръгне да го прави и киселиноустойчив, свят ще му се завие от цената... Много лесно мога да му препоръчам епоксиден под или направо базалтови плочи...

ПП Поправям се за цената на фабричните метални фибри - соленка е, но количествата са 20-40 кг на кубик (50-100 лв.).
Фло - специалист
Цимент R 42,5 1 част и мозайка №2 с 1 част или 2 части, вода 0,5 части. Пода се измита ,измива и му се нанася препарат за връзка стар-нов бетон примерно 150 мл.на 1 м2.Забърква се мозайката със цимента и се нанася от който може и който си е подготвил ниво,пилета,майки и останалата менажерия .След няколко часа може да се шлайфа.Бях ползвал такава машина под наем преди 3-4 г. за 10 лв.на ден,само ,че се наложи да и купя нови камъни.
schuldiner - майстор
Фло написа:
Цимент R 42,5 1 част и мозайка №2 с 1 част или 2 части, вода 0,5 части. Пода се измита ,измива и му се нанася препарат за връзка стар-нов бетон примерно 150 мл.на 1 м2.Забърква се мозайката със цимента и се нанася от който може и който си е подготвил ниво,пилета,майки и останалата менажерия .След няколко часа може да се шлайфа.Бях ползвал такава машина под наем преди 3-4 г. за 10 лв.на ден,само ,че се наложи да и купя нови камъни.

Че това си е нормална мозайка! При пердашения грис повърхността не се шлайфа, за да не се хлъзга. На този под какво ще препоръчаш за безопасност?

ПП Разбери ме, точно в момента съм особено чувствителен за хлъзгането - завчера щях да се претрепя, барабар с детето, и сега съм опасан с едни силяхлъци като хайдутин.
svetliopi44 - Чирак...
Как след няколко часа се шлайфа мозайка?
Навремето като чирак майсторите не ми даваха да се шлайфа докато не минат минимум 3 дена , и то само ако обекта е пусков. Иначе я чакахме повече, вярно е че се шлаифа псле малко по-трудно, но иначе ще я накопаеш зверски.
п.п.Мозайката изисква хубава здрава снова, иначе ще се отлепи на глеми парчета .Макс дебелина 2-3см.
  • 1
  • 2

Тема "Индустриална замазка, каква?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: