Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
baretata_7_62 - специалист
Здравейте, имам въпрос за свързване на 3 фазен ел двигател за малко циркулярче. Мощността му е 0.37kW. Също така на него пише, че може да работи и на монофазен ток. Понеже ми се стори че работи доста слабо, го отоврих да видя как е свързан. Беше свързан на така наречената звезда, на кутийката от долу имаше двата начина на свързване и си помислих че ако го свържа в триъгалник ще има повече мощност. Обаче след като го свързах, започна да замерисва на изгоряло и да се появява малък пушек от кутията прикрепена към двигателя. Беше се много загрял за 1 минута работа без никакво натоварване. Въпроса ми е има ли някакъв шанс да го вържа така че да искарва максимална мощност. Дали на монофазен дали на трифазен?
fikata - майстор
Няма шанс. По голяма мощност от 370 W трифазно захранване 380V при свързване звезда не можеш да изкараш.
lubomirlz - специалист
baretata_7_62 написа:
след като го свързах, започна да замерисва на изгоряло и да се появява малък пушек от кутията прикрепена към двигателя. Беше се много загрял за 1 минута работа без никакво натоварване.
Очаквай много скоро да се наложи да го пренавиваш
Благодаря за отговорите, циркуляра е стар и се използва инцидентно. Ще наблегна на по остър диск :)
sim40 - напреднал

Прикачен файл

3P-1P_att-43afd4c7d12c8220V[1].gif
3P-1P_att-43afd4c7d12c8220V[1].gif (9.93 KиБ) Видяна 29674 пъти
Virtuozo - специалист
И тва какво ще помогне освен че от 370вата ще падне на 200?
Човека си има трифазен ток,но просто се е зачудил дали неможе с нещо да позасили машинката и отговора който правилно е получил е че неможе,освен ако не си смени двигателчето и да ползва само станчето.Трифазните двигатели са безпари,хората ги хвърлят на вторични а качествата им са безспорни тъй че проблема му е нищожен :yawinkle:
Имам циркуляр 2.2 киловата монофазен и понякога аха аха да спре при малко по-дебели дръвца колкото човешка шия а с тея 370 вата това си е направо за вейки!
Много е слабичко, работи малко по тихо от прахосмукачка :) Лятото продадох трифазен 5,5 на майтап за 60лв :) И сега имам под ръка само 500-600W от пералня. Съдба...
sim40 - напреднал
Virtuozo написа:
И тва какво ще помогне освен че от 370вата ще падне на 200?
Човека си има трифазен ток,но просто се е зачудил дали неможе с нещо да позасили машинката и отговора който правилно е получил е че неможе,освен ако не си смени двигателчето и да ползва само станчето.Трифазните двигатели са безпари,хората ги хвърлят на вторични а качествата им са безспорни тъй че проблема му е нищожен :yawinkle:
Имам циркуляр 2.2 киловата монофазен и понякога аха аха да спре при малко по-дебели дръвца колкото човешка шия а с тея 370 вата това си е направо за вейки!
Да! Наистина няма как да изкара пълната мощност на двигателя ,като го върже по горната схема.Наскоро ползвах честотен инвертор от монофазен на трифазен ток.Уловката е ,че двигателя трябва да работи на трифазен 220V .Но мощноста и въртящия момент също не се запазват.А относно производителите на честотни регулатори има и в София- срещу Софияленд.
Аз лично съм работил с омрон и сеф ,но са доста скъпи.Въпроса е всеки да си направи сметка за съотношението между цена и качество и колко може да си позволи за съответната задачка.
fikata - майстор
Здравейте, имам въпрос за свързване на 3 фазен ел двигател за малко циркулярче. Мощността му е 0.37kW. Също така на него пише, че може да работи и на монофазен ток
Това,което пише на него е, че може да работи и на ТРИФАЗНА СИСТЕМА 220V т.е. трифазна система при която междуфазното напрежение е 220 V а фазовото е 127V и тогава трябва да се свърже в триъгълник.
Това,което си прочел не означава,че този двигател може да работи на "монофазен ток" 220V .
kvd74 - специалист
Привет на всички,
да ползвам старата тема за едно уточнение:
- имам трифазен мотор с мощност 400W, от шевна машина, и искам да го пусна на 220 V монофазно напрежение.
Уж знам как, но с колко точно микрофарада кондензатор?
Казаха ми с 16. В магазина продавача каза на киловат по 7, /400w=2.8 /така бил чул :) . Тук в темата се споменава 73 микрофарада на киловат, което значи 400 w= 29,2 мф.
Та последното ли е правилното?
Тук четох нещо. :rolleyes:
https://mekelektro.ru/bg/tool/how-to-co ... o-220.html
https://bg.hanneganconstruction.com/kak ... ochego.php
Последна промяна от kvd74 на пон яну 27, 2020 4:55 pm, променено общо 1 път.

Тема "Как да включа трифазен елдвигател към монофазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: