• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
stenmark - специалист
Малко пояснение:Примера който дадох е за плътна зидария,а в нея отиват точно 33бр. четворки.Като се раздели бр. изидани тухли от майстора се получава квадратите,които съм написал,по 10лв./парите които изкарваш са надница независимо дали си на кв./така накрая получих споменатата сума. Ти пишеш че е паянтова зидария, а това е 80кв за ден :prayer: .Накрая не съм търсил спор,обаче всеки си има мнение.
Johny - майстор
Въобще не е неизпълнимо 1300 тухли - това са по 2,7 тухли на минута. На времето в Толбухин зидахме еди гаражи на СП столове и си правехме състезания - 36 четворки за минута. Хвърлаш разтвора с лопатата и мааш :lol:
Илиян Илиев™ - майстор
Ок. Да речем, че съм в грешка. И сега ще се опитаме да я изясним.

Вечерта докараха 13 палета с тухли размер 12х25х25. На следващата вечер предпоследното пале, демек дванайстото беше отворено и липсваха няколко тухли. Демек са иззидани 11 палета от един майстор с двама общи.

Мързи ме да търся подробно из нета, но мога да се поинтересувам лично каква е бройката на тухлите в едно пале по тукашни стандарти.

Да приемем, че са 96 броя, както е посочено в сайта на винеберг за този размер. Приемаме го, защото по принцип палетата са по някакъв европейски стандарт за товарене и превоз, демек с определена кубатура в която е трудно да има големи вариации на бройките, макар че е възможно. Ако и това не го вярвате ще ви го обясня в друг пост.

Та значи 11 палета по 96 тухли е равно на 1056 тухли иззидани за 8 работни часа. Явно съм допуснал грешка с малко над 300 тухли. Обяснявам си го с броя на палетата. Както и да е.

Та 1056 тухли правят точно 66 квадрата зидария, ако се зидат изправени както в случая. Няма да издребняваме, че около всяка тухла има 2 сантиметра разтвор. Както вече споменах, цената беше малко над 5 евро. Ако и тримата са с договор заминават поне 60 евро за осигуровки. Още около 80 ще вземат двамата общаци. За зидаря е останалото, защото казах, че той е шефа на фирмата. Ако беше майстор на надница щеше да вземе заслужени 80 евро. Остатъка печалба за фирмата. Естествено, ако майстор на надница зида за фирма, дори и да може няма да иззида това количество поради обясними причини.

Примерно ще прасне 500 тухли. Което ще е 170 евро оборот. 80 за него, 40 за общия и 40 осигуровки за двамата.Това прави 10 евро печалба за фирмата, което отива по разходи за транспорт и купуване на инструмент. Демек такъв майстор ще взима под 80, а общака под 40 и осигуровките им няма да се внасят на 100 процента.

А сега сметнете майстор с 350 тухли на ден колко пари трябва да взима за да се вмъкне в изискванията на фирмата.

Нали не си мислите, че някоя фирма наема работници, които покриват само собствената си заплата?

Това горното го написах не за да се откажа от думите си, а за да допусна определен процент грешка в спомените си, защото не беше вчера. Иначе човека не еднократно е споделял, че ако си изключи телефона и има свестни общаци може да мине 80 квадрата зидария за работен ден.

А разтвора си го слага с мистрията и зида по конец. :wink:

п.п. Стенмарк, надницата е твърда заплата независимо от свършената работа. Работата на квадрат е друго нещо. :wink:

п.п.п. Българския народ е много талантлив, когато се отнася до гледане в паницата на другите. Преди 8 години мои приятели пресметнаха, че при престои 3 месеца в Италия и надница 30 евро съм гушнал около 2700 евро. Никой не пресметна колко дни в месеца съм работил за тези 3 месеца и колко разходи съм имал за същия период. Но пък нали за това всеки е ходил на училище - да може да смята. :lol:
4040 - специалист
тухлите в едно пале на винеберг-форати 12/25/25 са 200 аз зидах с такива тухли.по горе съм се убъркал с бройката на тухлите за етажа 2250.отначало взех 10 палета после още 250 и ги изидах ме за два дена трима човека има го на снимките по дни.работеше се сутрин от8.00 до 19.30 с 2часа за мастика на обяд. да уточня за етажа отидоха 1900 а за над зида на покрива 350 тях ги зидах ме после.
STO-YAN - специалист
Здравейте на всички!
Въпроса ми е към Илиан: Защо не е правилно, конеца да е отвън?
Ето какво мисля по въпроса аз, от която страна е конеца, тази стена е по-равна, а стената без конец е по- неравна.
Неравността ще се получи евентуално от разлика в размера на тухлите. В последните години, технологията за производство на тухли е доста добра и не би трябвало да има разлики в стената отвън и отвътре. Стига майстора да си е свършил работата добре! Неравната стена, ще поеме малко повече мазилка. При вътрешни преградни стени от тухла, коя страна на стената е отвън и коя отвътре? Може би е начин на работа на майстора! Успех на всички! Успех и много радост в новата къща на 4040!
schuldiner - майстор
Моето обяснение е, че разтворът за зидане се нанася с едно характерно движение на мистрията отвън навътре. Сипва се във външния край на зида и се обира към тялото. Ако конецът е отвън, ще затруднява разнасянето на разтвора.
Самото гледане на зида през конеца май не зависи от коя страна е. Също приемам, че ако някой ползва друга техника за зидане, може да му е по-удобно по обратния начин.

ПП Един познат-зидар въобще не ползва конец и отвес. Всъщност ползва, но опира нивела за някакви милисекунди само за да провери вече иззиданото. За майтапа съм проверявал - перфектно си зида човекът. Ама е в занаята повече от 40 години... Та това с конеца е важно за аматьори като нас (направи си сам). На когото му е професия, едва ли чак толкова го бърка - ще може и тъй, и инак, че и съвсем без конец.
torbalan - Дървен философ
хм
аз съм купувал тухли по 150 и по 200 в пале... 96 прекалено малко ми се вижда ... :)

а 1300 тухли за 8 часа не ми се вижда чак толкова много... това разбира се при условие, че се работи с необходимите инструменти...

разните му уйдурми за конеца, бетонобъркачка, общаци и т.н.

също така не знам в италия дали ги режат половинките тухли или ги чупят както правя аз :)

в крайна сметка 1300 тухли за осем часа прави по между 2 и 3 тухли на минута... то ще се окаже, че и за мастика има време :)
marian1 - майстор
Конец се слага отвън, защото тухлите не са еднакви въпреки че излизат от калъп - когато редиш фугирана тухла - естествено че ще гледаш да ти е равна фасадата, а отвътре мазачев ще оправи стената ( дори ако се загледаш в едновремешните тули ще видиш че са леко пресечена пирамида) - все пак ще има някакви минимални отклонения.... а и за още нещо ми идва на акъля - защото по вероятно е да го буташ постоянно с мистрията когато ти е отвътре ... позабравил съм за последно съм зидал преди 2-3 години... :-D - а щефа ти като се прави на кой е по по най... ми негова си работа :lol: такива "специалисти" този номер могат да го правят ама еднократно, я поддържай това темпо ама 2 месеца - да те видя колко ще си отворен.... шефа ти го прави на юруш ама само един път! Строителната работа е по скоро маратон, трябва да си намериш темпото и да си го поддържаш - защото иначе след известно време си инвалид! И аз когато отида някъде за веднъж и им събирам очите, ама на другият ден няма как да повторя - тук в твоя случай - излиза 2-3 тули на минута - нали така смята някой по горе, ама това е постоянно темпо - я се покажи на 35 градуса и ми го демонстрирай това темпо на 7-мият час - при такава работа извършвана в продължение на 1 седмица.
Илиян Илиев™ - майстор
Това за по-правата страна на стената са абсолютни глупости казани от хора не разбиращи нищо от мазилка.

Ако мазачев оправя кривата страна от вътре, то кой маже от вън? Не говорете глупости, господа. Тухлите не са с чак такива различни размери, че да има осезаема разлика в двете страни на стената. Да не говорим, че майките се правят за да бъде равна мазилката, а не да следва релефа на тухлите. Просто няма значение от къде е по-правата страна на стената при мазане.

Въпроса с конеца е друг. Най-малкото е по-лесно да си го местиш нагоре по водачите. Да не говорим, че при конец от към страната на майстора се зидат минимум 8 реда(демек 2 метра височина) без да се ползва скеле. А при последните два реда трябва да имаш врат като жираф за да виждаш конеца, ако е от другата страна при излята вече горна плоча. Ако пък не е излята горната плоча, то скелето ще е по-високо от нормалното, което води до забавяне на общака.

Има и други дреболии, които на края на деня са ти помогнали да сложиш примерно 200 или 300 тухли горница от някой, който си слага конеца от външната страна.

Мариане, прав си, че човека не зида всеки ден по толкова тухли. Просто може да го направи и знае как. И го е правил не еднократно.

Торбалане, тези дни ще попитам в склада колко точно тухли има в едно пале. Иначе рядко ги режем, направо бой с мистрията до добиване на желаната форма. Иначе се случва и да режем, но рядко. Все пак е криза.
torbalan - Дървен философ
проблема е, че в българия в общия случай - не сме и чували за водачи...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Къде се слага конеца и колко тухли се зидат на ден?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: