• 1
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Това понятие "ладомат" за пръв път го чух тук и повече никъде другаде не съм го чувал някой да го използва. Както Лазар казва един трипътен термостатичен вентил върши идеална работа за контрол на входящата температура в котела. Няма нужда от кой знае какви измишльотини.
Christo - майстор
Привет на всички!
За съжаление, нищо не ни е евтино на нас с нашите доходи. И всичките дърва, въглища, газ, ток и т.н. вървят коплект с цените нагоре. Сега съм сигурен, че като дигнат газа с 10% , ще поскъпнат и дърва и всичко. Laddomat го произвеждат едни шведи (http://www.termoventiler.se) и прави това, което казва Лазар. Сигурно са добри, щом всички западняци го препоръчват за котлите си. Цената е 572 лева заедно с доставката от http://www.kotly.com. Това е един полски online магазин. Аз си го купих от там. Идва за около 10 дни у вас до вратата. Има модели за алуминиеви тръби, за медни и за различна мощност на котела. Цената, която посочих е за модел с резби 11/4 цола. В комплекта влиза циркулационната помпа за малкия кръг, три термометъра, термостатичен вентил, предпазен клапан по налягане, позволяващ естествена циркулация ако спре тока или стане нещо с помпата. Всичко това е сглобено в общ корпус. Някои модели имат термо изолация и три сферични крана за топла вода, тъй че като съберем всички елементи и труда по сглбяването, разликата в цената няма да е чак толкова голяма. Съгласен съм, че на газ няма хамалогии и пушеци, ноо... в Троян (пък и не само там) няма да има централно газоснабдяване кой знае до кога. Филмът с въглищата не искам да го гледам. Ако имаш 30 дка гори от дядо си, се грееш с тях.Дето се вика, за всеки влак си има пътници.
LazarGanev - "Велик майстор"
Christo, извинявай че ти се меся, ама аз на твое място веднага отварям фабрика за пелети :wink:
syncho - майстор
И аз и аз и баба и внуче и куче... :-D
Christo - майстор
Ще трябват и едни 200 000 за машини(оптимистично). Или тях ще ги даде банката по програмата за енергийна ефективност? Между другото, като ходих да питам за кредит да си купя котел, първият "огромен проблем" беше, че като самоосигуряващ се, можело да използвам парите за финансиране на фирмата си! Избягвали да дават потребителски кредити на еднолични търговци! Поздрави на всички!
akachev - помощник
Привет,
към Лазар Ганев: ако ти е възможно бих искал да се срещнем за по-подробна дискусия. Както казах преди няколко дни имам котел на Демрад Солитех 40С, но освен него в системата ми е включен и котел на нафта-мисля че беше около 30 квт, но както всички знаем цената на нафтата отлетя към небесата. В описанието на Демрада е писано,че може да бъде преустроен за работа на газ, след поставяне на съответната горелка. Сега след всичкото това четене се чудя дали да се обърна към пелети или към газ-метан /доставка на бъндели от 1 тон- виждал съм в района камион с такива и съм се чудил за какво са/. А се оказва,че "майсторите" които са ми правили инсталацията въобще не са чували за ладомат, буферен кръг, три-или-четирипътни вентили и т.н. При мен има само една помпа три-скоростна на водата,която се връща към котела и един разширителен съд с автоматична пълначка на входа на студената вода. Всъщност инсталацията е изграждана преди повече от 10 години.
filmatoplo - майстор
:) Преди 10 години никой не беше чувал за Ладомат ,то от 3-4 никой не беше чувал де, за буфер също. :wink: смятаха ме за луд като ги дрънках тук.
kalin72 - майстор
Цената е 572 лева заедно с доставката от http://www.kotly.com.
610 лева с доставката ми излезе преди месец, казвам го само за справка :)
filmatoplo - майстор
Калине свърза ли нещата . :? :)
Christo - майстор
И двете цени са верни. 610 лева е по-скъпият модел. Има външна изолация (вероятно пенополиуретан) и крановете са с ръкохватки. На другия са за шестограмен ключ, който също влиза в комплекта. Има значение и за какви тръби е моделът.
  • 1
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: