• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
svetliopi44 - Чирак...
Трбалане ,човека е прав.
За зидането на къща си има значение ,аз лично бих изгонил майстор от къщата ми ако я зида с отври навън.Дори и да са няколко.При затапването дето му казваш ,единствената преграда с въздуха отвън ще е няколко см. мазйлка ,което не ми харесва.
Пък и ако се падне някоя кнзола от вътрешната страна или канал за кабел или гофре,ще се чудиш защо ти духа от контакта :lol: :-D
Илиян Илиев™ - майстор
То по принцип не е хубаво да се разчита изобщо само на четворката за изолация.

Тук ги зидат изправени за външните стени. После се измазва неангажиращо, демек около1 сантиметър без да се заглежда дали равно. После се слага изолация, кой каквато е решил, а някои изобщо не слагат, просто оставят около 5 сантиметра празно, но с изолацията си е по-добре. После се зида вътрешната стена с изправени тухли, но с дебелина 8 сантиметра, а не с четворки.

После идва мазачев и кеф му от фасадата да почне, кеф му отвътре. То зависи от времето де.

Та демек като се зида с изправени тухли, дупките са или хоризонтално или вертикално на зида. На сочат към стаята и фасадата.

п.п. Всъщност съм виждал едни тухли(не бяха четворки), които си имаха прорези в средата с цел по-лесно чупене за половинки.
torbalan - Дървен философ
svetliopi44 написа:
Трбалане ,човека е прав.
За зидането на къща си има значение ,аз лично бих изгонил майстор от къщата ми ако я зида с отври навън.Дори и да са няколко.При затапването дето му казваш ,единствената преграда с въздуха отвън ще е няколко см. мазйлка ,което не ми харесва.
Пък и ако се падне някоя кнзола от вътрешната страна или канал за кабел или гофре,ще се чудиш защо ти духа от контакта :lol: :-D
направих уговорка, че ако има тухли с канали напреко - те са надлежно запушени...

така и не разбрах какво ви притесняват тези канали...

човека категорично не е прав, пък вии си приказвайте колкото искате...
boltik - специалист
Здравейте.И за не разбрах какво точно се пита,но ако къщата ще се изолора е голяма грешка да не се слага конеца отвън.Залага се от ъгъл до ъгъл и ъглите се залагат с двуметров нивелир.С късите става на вълни.Ако са вътрешни зидове,то няма значение къде се поставя.
Фло - специалист
torbalan написа:
направих уговорка, че ако има тухли с канали напреко - те са надлежно запушени...

така и не разбрах какво ви притесняват тези канали...

човека категорично не е прав, пък вии си приказвайте колкото искате...
Колега ,недопустимо е кухинноста на тухлите да е напречно на зида,дали ще ги запушваш или не е без значение! Това положение е регламентирано в Наредба №2 за проектиране в земетръсното строителство ,в същия документ е описано и при какъв земетръсен коефициент на района можеш да зидаш тухли с хоризонтални кухини /легнала четворка/ тъй-като и това не може да става навсякъде както е масовата практика у нас. Четворките са проектирани да се зидат прави т.е. с вертикална кухинност.
с това ще се съглася, но то няма нищо общо със спора :)

ако се зида така, че отворите да са вертикално - няма драми с чупенето на тухлите :)

въпреки, че като зидаха месния лидъл (тогава беше плюс) си го зидаха така, че кухините бяха хоризонтално...
а надзора бяха германци и видях какво става, като има нещо сбъркано...
нема лабаво - разглабят и правят наново :)

п.п.

Фло, имам чуството че нещо не си разбрал...

ако имаш предвид този член:

Чл. 82. (1) За носещи конструкции се използват плътни тухли или тухли с вертикални кухини при процент на кухинност не повече от 25. Максималният размер на вертикалните кухини се приема не по-голям от 12 mm.
(2) Не се допуска използването като носещи конструкции на тухли с надлъжни кухини, преминаващи успоредно или напречно на зида.
(3) За сеизмични райони с 0,27 се допуска използването на тухли с надлъжни кухини като неносещи ограждащи и преграждащи стени.

то той съвсем няма връзка със спора...

по принцип там, където ползвам четворки - ползвам ги за пълнеж само....
сградата си има колони, трегери и т.н. :)
така че на където реша, на там ще си ориентирам кухините на тухлите, защото те (тухлите) не са носещи...

не познавам наредбата в детайли, така че ако има нещо друго за четворките - моля те кажи кой член да погледна...
Илиян Илиев™ - майстор
Фло малко се вживява, но както и да е.

На теория е добър(а), но практиката нещо куца...

Къде се е чуло и видяло при готова стоманобетонна конструкция да има изискване тухлите да се зидат с вертикални отвори? То това, което е наречено сграда е вече готово и отговорило на земетръсните изисквания. Останалото са прегради.

Има си носещи тухли, с които съм виждал двуетажни къщи плюс мансарда с най-ниска част 1,5 метра и плоча между всеки етаж без никакви колони, но това няма нищо общо с четворките.

При конструкция с носещи колони и греди се зида и маже, така че в последствие да не напука между колоните и тухлите.

Нека припомня, че темата е за конеца, а не за носещи или преградни зидове. Или пък за топлоизолационни качества на зида.

И нека не забравяме, че не съм специалист по зидовете, но за 8 години стаж като строител в една от най-земетръсните държави в европа(за протокола да отбележа, че има поне два действащи вулкана и милони, ако не и повече, над 200 годшни постройки) съм видял и разбрал какви са изискванията. Не вярвам в България да са по високи и закона да определя зидането на преградни стени с вертикални отвори. :wink: Най-малкото, защото преградните стени не трябва да подлагат под напрежение самата конструкция(това май самия Фло го спомена някъде из форума).

Да не говорим, че в тази земетръсна зона е изключено първо да се зида и после да се изливат колоните, което за България си е масово порочна практика.
а за конеца - надявам се да разберат защо е по-удобно да е от вътре, когато видят снимка на канапа опънат на водачите :)
ebahti - майстор
Tава колко тугли шъ издзидаш днеска е мноого относително.....На един калкан може бая кирпич да фърлиш.Ама ако почнеш да зидкаш некои малки стенички със зъбчета и превръзки м/у тех и да пущаш отвеса на секи 10 тугли си е врътня -голема. Също така има значение и с кви тухли се работи...швабите имат за външни стени едни тухли,за вътрешни други,за такива които делят два апартамента 3ти,за асансьорни шахти 4ти, отгоре на сичко искат да ги режеш на воден циркуляр и заглеждат колко голема фуга си оставил........А колкото до конеца...и не само-яз го тургам и отпред и отзад-според настроението :-D
Фло - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Фло малко се вживява, но както и да е.

На теория е добър(а), но практиката нещо куца...
На практика аз.... произвеждам тухли! За тухлите има хармонизиран европейски стандарт БДС/EN ,който изисква на клиента да се предоставя и картинка с размерите на тухлата-ширина,дължина,височина и как се разполага в зида т.е.начина на зидане.
Ако вие някога видите такава картинка,при която тухлата е разположена с дупките напречно на зида ще почерпя!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Къде се слага конеца и колко тухли се зидат на ден?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: