Ел. инструментите. Консумативи.
slonoce - специалист
Колеги искам да помоля за помощ къде в София може да ми натомат ръчно дърводелско ренде ,защото точиларят на сточна гара по скоро го развали .
marian1 - майстор
Колега аз ползвам това :-D http://www.amazon.co.uk/Stanley-81-050- ... B0001IW5HM

айде успех...висиш ми бира :lol:
Sharkolia - специалист
marian1 написа:
Колега аз ползвам това :-D http://www.amazon.co.uk/Stanley-81-050- ... B0001IW5HM

айде успех...висиш ми бира :lol:
Принципно тези съпорти за точене са пригодени да образуват 90 градуса между линията ма режещият ръб и лявата/дясната страна на ножа, а това не е добре защото при ножовете за рендете има един много нежена и слабо забележима извивка на линията на режещият ръб.Когато са заточени с такава извивка са най-ефикасни защото збират само с няколкото СМ на извивката ,а не с цялата си широкост ,която си е над 40мм.Не ,че не става и с целият нож. Някои го предпочитат ала правилният начин на заточване е с извивка за по-малко збиране и по-висок контрол над рендето по време на работа.
marian1 - майстор
Нещо не те разбирам, искаш да кажеш че режещия лист поставен в рендето, излиза неравномерно към единият край - така ли, или нещо не разбирам ... или ако имаш снимка покажи
Sharkolia - специалист
Гледайки ножът от всякъде сключва 90гр. нали? Да обаче това не е оптимална заточка,т.е. заточката може и да си е оптимална става въпрос за самата форма.Формата не е оптимална наместо гледайки ножа да виждаш П-образна форма с 90гр. по-добрият вариянт за контрол на ренедето е с лека почти невидима дъга на са самият режещ ръб. Позволява много по-висок контрол на иснтрумента. Тази дъга се образува по време на ръчно точене ,правейки специфични движения ,които няма как да направиш когато използваш този съпорт от снимката по-горе.Дъгата е почти невидима.
Незнам ще се покаже ли изображението за да видиш кво имам в предвид.
Ако се покаже искам да доизясня ,че съм слаб в рисуването със пейнт и примерът ми не трябва да се бърка с ножове ,които имат умишлен по-силно изразена дъга те са друг тип и там дъгата е доста по-осезаема за окото.Това за което аз говоря е почти незабележима извивка ,която човек незапознат със заточването на инструменти може и да не забележе дори.

Прикачен файл

noz do strug.png
noz do strug.png (8.87 KиБ) Видяна 2256 пъти
Sharkolia - специалист
И това всичкото се отнася за рендетата тип гладик и не за всички ,че има някои типове рендета дето не търпят такива неща :-D

Тема "Къде в София може да ми наточат дърводелско ренде" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: