Напишете въпрос свързан със санирането.
Pooh - майстор
Предупреждавам предварително, че в по-голямата си част от отговора си се съгласявам със stivemaster.

Както писах и по горе - има топлоизолационни системи. Какво означава това?
Производител си прави труда да събере отбор "умни глави", инвестира в изпитващи, тестващи и всякакви други машини и поставя задача от рода "Какво и как трябва да се направи, за да постигнем тези и тези резултати?" или "Какви резултати можем да постигнем с продуктите които произвеждаме?". "Умните глави" тестват, смятат и проверяват, докато получат отговор, с което половината работа е свършена. Сега вече Производителя трябва да сертифицира, дадената система (материали, начин на монтаж и допустими параметри). Това накратко означава, да докаже пред съответните контролни органи, че със съответните материали, монтирани по съответният начин, могат да се постигнат съответни СРЕДНИ резултати (резултатите от 2 замервания никога не са еднакви). Контролните органи имат свой отбор "умни глави", които проверяват сметките, тестовете и проверките на Производителите, правят и свои такива и излизат със становище верни ли са твърденията на Производителя или не. Ако твърденията са верни - издава се съответният сертификат. Във всички нормативни документи (поне доколкото ми е известно), се борави с понятия сертификат и система, никой не би си правил труда да уточнява видове материали и начин на полагане/монтаж. Което ни доведе до същината на въпроса - ако искаме да сме изрядни спрямо нормативната база, трябва да следваме максимално точно указанията на Производителя за дадената система.

Сега вече кацаме на местна почва. Тук не се изпълнява топлоизолационна система, а се прави топлоизолация ... кой-както може. Заместват се материали - "Върши същата работа, но е по-евтинко". Пропускат се цели етапи - "Не е необходимо и така ще стане". И още ред безумия, като примера с лепене на EPS/XPS вътре в помещенията. Ако някой не знае, защо е безумие - има сертифицирани системи за топлоизолация на помещения, но никоя от тях не включва лепене на голи EPS/XPS плоскости, измазването им с лепило и шпакловане в последствие. Това нито е евтино, нито е правилно (от гледна точка на нормативните документи), нито е здраво (от гледна точка на физическа якост). Всеки, който се е занимавал с изолация е правил поне по веднъж някакво подобно "безумие" ... щом хората го искат и държат да си платят точно за това ...

Най-после стигнах и до въпроса с дюбелите - каквото и новоизмислено "безумие" да се изпълнява, хубаво е да имаме база, която да обяснява ЗАЩО и КОГА се извършва дадена дейност/операция. Всички Производители подробно обясняват защо, кога и как се монтират дюбели:
Защо - Предпазват плоскостите от изтръгване в следствие на големите разлики в налягането, които се получават при силни ветрове успоредни на фасадата. Помощно закрепване при по-тежките системи. При високите фасади имаме сбор от горните 2 условия.
Кога - При тегло на системата над 30 кг/м², при височини над 20-25 м, при силни ветрове.Дюбелите винаги се монтират СЛЕД стягане на лепилото.
Как - Монтирането се извършва по точно определена схема, при която имаме минимум 6 бр./м²

Нека сега разгледаме един хипотетичен обект/ремонт, при който си иска топлоизолация на помещение, чрез лепене вътре по стените и тавана на EPS с дебелина 50мм и обемна плътност 18кг/м³, измазване с флексово лепило+мрежа и шпакловане с гипсова шпакловачна смес. И въпросът на "инвеститора" е "Трябва ли да се слагат дюбели и ако да - колко?"
1. Забравете за момент доколко е нормално и правилно подобно изпълнение. Акцентът тук е дюбелирането.
2. Обърнете внимание на ниското общо тегло на изпълнената "система", липсата на какъвто и да е вятър и обща височина под 3 метра.
Фло - специалист
Pooh написа:
Малко започна да се измества темата. Истината е, че няма нормативен документ, който да задължава, указва или дори препоръчва дюбелирането на топлоизолационни плоскости.
Е, има нормативен документ, който указва как се анкерират облицовъчни плочи върху стените, и ако разтълкуваме понятието облицовка,а това е всичко,което не е кораво свързано и единно със зидарията и конструкцията и приемем,че плочите стиропор,фибран,тежка вата ,шпакловани или измазани са някакъв вид облицовка върху стените,то действието на чл.46 от Наредба 2 задължава облицовъчните плочки по-големи от 0,1 м2 да се анкерират.
Pooh - майстор
Фло написа:
Е, има нормативен документ, който указва как се анкерират облицовъчни плочи върху стените, и ако разтълкуваме понятието облицовка,а това е всичко,което не е кораво свързано и единно със зидарията и конструкцията и приемем,че плочите стиропор,фибран,тежка вата ,шпакловани или измазани са някакъв вид облицовка върху стените,то действието на чл.46 от Наредба 2 задължава облицовъчните плочки по-големи от 0,1 м2 да се анкерират.
Значи да видим дали съм разбрал - всяка керамична (теракот/фаянс) плочка, облицовъчен камък и т.н. по-големи от 0,1м² следва да се ковне с дюбелче? Като си помисля колко бани са направени в разрез с тази Наредба ... колко фасади налепени с камък не са анкерирани (както си следва - през плочата). Прави са хората - в България никой не спазва наредбите! Срам!!! :roll:
stivemaster - майстор
Що дрънкаш глупости сега кажи колега защо , ако не знаеш методите за укрепване на лепени покрития не коментирай че се излагаш , кви дюбели ?Монтират се върху конструкции които се анкерират към сградата.
Pooh - майстор
Стиви, не бъркай сарказма с незнанието.
Сравняването на топлоизолационни плоскости с облицовка някак си го пропусна обаче. :wink:
Допълнение към Фло - лепенето ако не се води "кораво свързване", кое определя понятието зидана стена, като единен елемент? Сега сериозно, понеже хуморът ми е явно дебелашки - топлоизолационните системи се приемат като част от стената. Облицовките по дефиниция се изпълняват като видимо покритие по стените и таваните от плочи, разтвори и специални закрепващи детайли. При дребноразмерни плочки (керамични) облицовката може да се изпълни само чрез залепване.Облицовките имат различни защитни и декоративни функции в зависимост от вида на материалите и начина на изпълнението.
Хора, разберете - не съм противник на монтажа на дюбели, против съм безразборното и безсмислено използване на крепежи. Никой не си направи труда да коментира мнението на Баумит, че МОЖЕ в някои случаи да не се използват дюбели ... те са правили повече опити и експерименти от мен - дали са неуки и неразбиращи?
vk - специалист
Аз само не разбрах защо се коментира изолация с EPS, а не със XPS (от типа на Фибрана, STYROFOAM - на DOW Chemical и други), които са по яки ?
Pooh - майстор
vk написа:
Аз само не разбрах защо се коментира изолация с EPS, а не със XPS (от типа на Фибрана, STYROFOAM - на DOW Chemical и други), които са по яки ?
И с какво точно са по-яки? Къде се ползва EPS и къде XPS? Каква е точно разликата между двата продукта? Ако си отговориш на горните въпроси - ще разбереш.

Подсказка: Кое как действа на водата във всичките й състояния?
stivemaster - майстор
Аз пък твърдя обратното - няма такава техническа спецификация на Баумит вадиш думи от контекста или тълкуваш написано по друг начин твърдение.Казах ти погледни пак производителите предпазливо препоръчват закрепване с дюбели за всички приложения .
Pooh - майстор
stivemaster написа:
Аз пък твърдя обратното - няма такава техническа спецификация на Баумит вадиш думи от контекста или тълкуваш написано по друг начин твърдение.Казах ти погледни пак производителите предпазливо препоръчват закрепване с дюбели за всички приложения .
Ей тук е разковничето - по-добре да не оставят възможност за грешка, отколкото да почне масово пестене.
След няколко часов спор, известно количество "огнена вода" и няколко килограма пържоли, бях убеден, че е по-добре и аз да постъпвам като производителите - знаеш, но си траеш. За предпочитане е пред другата алтернатива - хора мразещи да си задават излишни въпроси, използват изключението като правило ... и после гледаме весели снимкови материали, на окапали фасади. Посипвам си главата с пепел, признавам, че не съм прав и с пораженчески вид се оттеглям от спора. :prayer:
stivemaster - майстор
Какво ли казваш всъщност и ти едвали знаеш но ...... Това което се опитваш да отстояваш като предизвикателство за собствения ти интелакт очевидно е несъстоятелно бе колега .Кви ги въртолиш "знят ама си траят" само ти си знаеш. Те хората ти препоръчват по голяма сигурност , защото за тях пък дай боже скоро и у нас ГАРАНЦИЯТА е най важното нещо в бизнеса , това е репутация ,това е смисъла от работата ,това е и закона в крайна сметка .Човек в нормалния свят "за едното красно име живее" колега ,а не за тъпата икономийка на брашното пред триците , да знаеш запомни го.Мислех че замалко да прозреш какво ти казвам ама не би , може би някой инвеститор някога ще успее да ти обясни суперсложното за теб - факта "не мога да рискувам за 0.50лв./м2 да ми се прецака фасадната система за от 45лв/м2 ~ ..... лв/м2" . Разбираш ли за какво става дума тука ,какво по дяволите ще спестиш , с труда около 3% от стойността на системата . Е струва ли си според тебе риска , ако да добре че не си инвеститор и дано никога да не ставаш.

Тема "Баумит: Дюбелиране не е необходимо при ЕПС-Ф върху тухла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: