Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Spokoiniq - майстор
едра фракция керамзит с много рехава слепка цименто-пясъчна, и в/у него замазката, но и аз съм го правил на малка площ
lov - майстор
boreto1 написа:
едра фракция керамзит с много рехава слепка цименто-пясъчна, и в/у него замазката, но и аз съм го правил на малка площ
Знам какво е керамзит ама по нашия край вече не съм виждал да се предлага. Дори и да намеря и с малко по скъпо но с по голяма здравина ще стане по първоначалната идея с решетъчните тухли и перлита. И като сложиш и хамалогията по подравняването май ще дойде на кантар. И все пак благодаря за предложението

boreto1 написа:
Да ти кажа честно и аз повече от балкон не сам заливал с перлит,нека каже някой по-замазките те са с опит и знаят ,с чакъла ако е много дебела замазката сложи ако имаш за икономия ,не за друго.
А Тани ти е писал за полистербетон ,аз не го знам .
За сега ще чакаме включване от Тани да обясни технологията защото след тухлите тя ме заинтригува най много. А и подравняванео по ниво ще ми е много лесно нищо че имам да пълня на дебело защото от едната страна имам готов борд на ниво и ще ми остане само другата страна да направя майка да се водя по нея. А иначе с тухлите нареждаи пълни фуги после фибрани и пак замазки става дълга и широка.
професионал - специалист
Повдигнат под-някой модел за отвън?
Илиян Илиев™ - майстор
Като ще редиш тухли, направо си нареди четворки, а не еденички. Така ще отхвърлиш директно 12 сантиметра и със сигурност ще е по-леко. После си правиш армирана блажна замазка. Да не прекалиш със заблажването де. И нормална да е пак е добре.

Така веднъж запълнихме над 30 сантиметра за изравняване на нивото. Не беше с четворки, а с тези тухли, които се ползват за олекотяване на плоча като на снимката.

Щом е на тераса гледай да ориентираш дупките на вън, а не по дължина на терасата. И естествено хидроизолация след замазката да си направиш.

Изображение
lov - майстор
Лесно ти е на тебе там по Италианско не мислиш че трябва да се и изолира.
Не знам на истина каква термоизолация ще се получи но все пак доста въздух ще има. В тоя модел дето си показал бая стрърготина вкарват която при изпичането трябвало да изгори и да се увеличи термоизолацията и.Поне така скоро даваха едни реклами по телевизията на тая фирма дето ги прави. Та идеята не е лоша само да се произнесе някой от към изолиращите свойства. Все пак от долу са стаи за живеене.
А това с дупките целия блок го знае щото в место плочи сме с едни панели ПЕЦ. Като стане някой гаф по ВиК и на комшията от долу в место да му тече под аварията може да шурне я в хола или спалнята :lol:

Хайде и да кача една снимчица какво се мъча да направя. Та това е снимка правена когато се започна да се проектира. Сега за съжаление от разлистила се черница нищо не може да се снима. Ама си я харесвам и много си я пазя. Добра сенчица дава.
Вдигнал съм над това с покрива още един кат. Запазил съм същата конструкция на покрива. Просто е преместен само на горния етаж. Като неговото лице ще е почти огледално копие на това стъкленото което е в ляво. Само с по големи прозорци като делене. Като цялата конструкция е леко изнесена на пред и средната колона де факто остава на вътре и няма да излиза в дограмата. Която ще е плъзгаща и ще може да се събира където пожелаеш. Така че лятото кеф голяма тераса а зимата затворено.

Прикачен файл

S6000010.JPG
Илиян Илиев™ - майстор
Това със стърготините за мен за рекламни глупости, но както и да е. Може и да не съм прав.

Ти нали имаш 17 сантиметра за гонене?

Минимум 1 отива за плочки. Остават 16.

Ако искаш изолация 5 сантиметра остават 11.

Би трябвало да има в България тухли по-тънки от 12 сантиметра. Примерно тук има 8 сантиметрови и демек ти остава 3 сантиметра замазка.

Другия вариант е изолация. Кеф ти 2 или повече слоя, кеф ти изолация на един слой до максимум 13 сантиметра.

Смятай, че при армирана замазка отгоре на слой 3 сантиметра няма как да пропадне. Най-малкото пък фибран.

А хидроизолацията служи за да не позволи на водата да достигне до дупките на тухлите. :wink:

п.п. Преди почти 20 години баща ми сложи под замазката няколко сантиметра сгур. Не ме питай какво е и къде го има, защото само тогава видях този материал. Знам само че беше много лек и имаше топлоизолиращи свойства. Тук в Италия ползват подобно, но е на топчета. Не знам как се казва макар че го ползвахме преди няколко месеца. Та провери и този вариант. Бърка се с малко цимент и вода(на торбата си пише, кое колко) и става здраво като замазка, но служи както за олекотяване, така и за топлоизолация, а май и шумоизолиращи свойства имаше.
Тани - модератор
viewtopic.php?t=32761
http://www.maxim.bg/maxterm/maxterm.htm

Цената в Пловдив на посипката е под 50лв на чувал!
Илиян Илиев™ - майстор
Олеле. :shock:

Съжалявам, че взех участие със съвети в създаването на поредната кичозна постройка в България.

Аз си помислих, че става въпрос за двуфамилна къща, а то било блок, в който всеки имащ някой лев за ремонти има собствено виждане за вида на фасадата. :shock:

Боже опази.
професионал - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Преди почти 20 години баща ми сложи под замазката няколко сантиметра сгур. Не ме питай какво е и къде го има, защото само тогава видях този материал. Знам само че беше много лек и имаше топлоизолиращи свойства. Тук в Италия ползват подобно, но е на топчета. Не знам как се казва макар че го ползвахме преди няколко месеца.
:yawinkle: Стига бе,Илияне-верно ли не знаеш какво е сгур (ние му казваме "сгурия" )-това е отпадък от горенето на въглища,като най-добре е да са от ТЕЦ-по-леки и чисти са.Адругото за което говориш сигурно е керамзит.Поздрави! :partyman:
lov - майстор
Нещо не ти излязоха първоначалните смети за цената. За 1 м3 трябват 2 чувала подсипка при нас на цена 70 лева. И 250 кг. цимент стават общо 390 лева за кубик. И понеже ще ми трябват 2,5 кубика крайната цена набъбва на почти хилядарка ако правя средния по плътност бетон по рецепта.

А относно сгурията дето говори Илиян. В Италия за разлика от нашата е на топчета. Знам за какво обеснява виждал съм с какво работят там.Говорим керамзит. Същото е.
А относно това че всеки има собствено виждане за фасада да така е за съжаление. Проекта преди е правен за цялата фасада и даже това в дясно от мен трябваше да се усвои. И трябваше да стане огледално на това. Е те ще го правят догодина до горе. Ама на мен ми омръзна да чакам тези над мен да съберат пари и да го почнат. Така нямаше да стават такива неща и фасадата щеше да си има завършен облик.

Тема "С какво да запълня един под." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: