• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
Калине свърза ли нещата . :? :)
Все още не напълно, досега съм направил инсталацията от колектора до радиаторите на първия етаж, днес ще прокарвам тръбите от колектора до радиаторите на втория етаж.
Все още не са ми доставили котела и бойлера, объркаха малко поръчката, та ми бяха пратили котел основно за въглища, а аз държа на такъв за дърва. Чакам си и радиаторите от Чехия, че се изхвърлих, та поръчах VK на Корадо, с тенденция да слагам буфер догодина.
Може би ще имам нужда от помощ за свръзването на котел, бойлер и колектори, но до края на седмицата ще питам, ако нещо ми се опре :)
Изображение
akachev - помощник
Здравейте,
днес посмятях малко и резултатът е следният: ал.радиатори глидери-Н570- 10х150=1500вт; Н370-24х98=2352 вт; Н970-16х252=4032 вт/тези са само закачени,почти никога не се ползват/; лири за баня 810/400-3х680=2040 вт; конвектори 030 - /Qот 70 грС 2х3730=7140 вт; конвектори 045 /Qот 70грС 3х5700= 17100 вт; БГВ електротермал 3 - 300 лт/за него не знам колко вт да смятам/. Общо излезе около 35 квт. Като махна големите радиатори/Н970/ и един голям и един малък конвектори излиза че реално се натоварва с-мата с около 22-24 квт. Както писах по-рано в инсталацията има закачени 2 котела - Демрад около 45 квт/въглища мах/ и нафтов Идеал клима около 33 квт. Мисля че са напълно достатъчни като капацитет. Остава отворен въпроса кое е по удачно-пелети или метан?
LazarGanev - "Велик майстор"
Забрави за газова горелка за Демрада, ако ще минаваш на газ - продаваш двата котела и си купуваш стенен газов котел :)
Christo - майстор
++++ за Лазар Ганев. Сложи газов котел, дори и да не продадеш старите. Газовият котел е оптимизиран за газ. Има си вградена помпа, автоматика и т.н.Също и с пелетна горелка. По-добре пелетен котел. С някакви самоделни присадки кой знае какво кпд ще постигнеш и ще се набутваш от преразход на газ или пелети всеки божи ден. :?
batkotony - специалист
Здравейте и от мен!
Предстои ми изграждане на парна инсталация на еднофамилна къща от около 100 кв.м.Изчетох много относно котлета и пелетни горелки и съвсем се обърках.Освен всичко бюджета е "изпилен" до немай къде... :?
Приемам всякакви предложения относно котел,а за сега искам да попитам какво ви е мнението за това чудо на техниката:
http://www.prity-bg.com/products/produc ... oductid=96
И въобще що за стока са тези котлета,стават ли за нещо или не?Цената е ниска,което както ми харесва ,така и ме притеснява.Мой съсед от три години е със Solida Sime и вие от него-страхотно лоша работа,силен нагар по вътрешността на котела и т.н.,а комина му е пресметнат,изолиран и пак няма тяга както трябва.Посъветва ме да не го взимам.Вие какво ще кажете?
ПП.Догодина живот и здраве предстои вдигане на още един етаж,така че трябва да се мисли като за 200 кв.м.
syncho - майстор
Нещо съмнителна ми се вижда тая работа.. Колкото и да го гледам за 35кВ ми се вижда доста малко като размери. Горелката гледам Ferroli принципно добра марка за горелки на нафта и газ, но не знам при пелетите как се представят. От друга страна котлето никак не е само една горелка...
Christo - майстор
Прити SLB 170 кг. 35KW, 924лв. с ДДС. ATMOS D30P 29.8KW, 370кг, 4739лв, ЕРАТО Пелетерм 30V2.0 30KW, 460кг, 9792 лв. Може да не са ми съвсем точни цените :? Никой нищо не казва за КПД, съдържание на СО и пепел в димните газове.Нищо няма и за работното му налягане..... Над 10 пъти по-евтин от ератовския и 2,7 пъти по-лек? Като се има предвид, че и ератовския не е върха на мармалада и работното му налягане е 0,2 MPa, тоя от вестници ли е направен или от тенекия за кюнци? Едва ли ще може да работи в затворени системи. Вероятно Феролито не е включено в цената. Ами еквитермалното управление? Най-евтиното от Интиел да вземеш, пак са едни пари. Питай как работи горелката. Има такива, които работят по време: толкоз секунди шнекът се върти, толкоз секунди почивка. Хубавите горелки си модулират мощността, а не спират да работят, като достигнат температурата. Щото после пак палене,ток, пушеци и пелетите заминали в комина. На хубавите котли топлообменниците са вертикални димогарни тръби, вътре с турболатори. Евентуалният нагар да пада лесно надолу в пепелника. Турболаторите се въртят ръчно или автоматично от време на време за да чистят тръбите. Чисти се и чашката на горелката. Има два вентилатора, единия подава свеж въздух, другият смуче пушека.Има пък едни, дето правят газов анализ и променят плавно оборотите на вентилаторите. И още маса други неща, дето ние ще таксуваме като глезотии и изгъзици, ама те не са. И накрая се получава нещо такова:
http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erne ... chickt.pdf Има едни там в списъка с КПД 104-105%. Не е печатна грешка! Вероятно са кондензни!
Съмнявам се, че за тези пари може да се купи нещо читаво.
LazarGanev - "Велик майстор"
Цената на котела е без горелката, шнека и бункера. Пелетерм е от друга класа, не трябва да бъде замесван. От тази класа е ДаконЕра
naskov - майстор
Christo написа:
. Хубавите горелки си модулират мощността, а не спират да работят, като достигнат температурата. .
E феролито е точно такава :wink:
valat111 - специалист
naskov написа:
Christo написа:
. Хубавите горелки си модулират мощността, а не спират да работят, като достигнат температурата. .
E феролито е точно такава :wink:
Модулация, знаеш ли каквоо е? Отговарям ти като занимаващ се с електроника ...ининтегриране на нискочестотен сигнал с високочетен...модулацията е импулсна, фазова, честотна....още данни?
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: