Поздрав за всички от този форум. За първи път пиша тук, макар че първо изчетох много от темите за отопление. Казуса ми е следния: Селска къща строена 40те - 50те години, тип "паянта" изидана с непечени тухли, неизмазана отвън, отвътре измазана с кал и накрая с вар. Миналата година оправих покрив, сътворих дренаж и канализационна система. Сега работя по вътрешната организация - размествам стени (доста интересно е предвид конструкцията), подготвям мястото където ще са санитарните възли. Къщата сама по себе си е от два етажа + полувкопано мазе. Идеята ми е там да ситуирам котлето (дърва имам с кубици, а и това е удачната система за тоя район) и от това място да разпределя линиите до радиаторите. Въпроса е обаче как да захраня отделните радиатори? Дали да пускам двойки тръби до всеки от тях (3 радиатора ще са на втория етаж) или да се стремя да подредя нещата така, че да могат да бъдат захранвани от 2-3 вертикални линии (като щранговете в блоковете). Денивелацията между предполагаемото котле и най-ниския радиатор е повече от 70 см, което както прочетох е предпоставка за естествена циркулация на системата. Прилагам чертежи на двата етажа, нямам такъв на мазето. На чертежа на първия етаж съм отбелязал с червен кръг позицията на котлето в мазето. Височината на етажите е 290 - доста нетипично за селска къща, но за мен е супер - цялото семейство сме дългучи. Ще се радвам да споделите мнения по този въпрос, а също така и за препоръчителна мощност на котела, брой глидери и дръги тънкости. Факт е че по селата има много "специалисти", които знаят всичко и "няма проблем". Аз намерих все пак човек, който се занимава с такива системи, но не знам какъв му е опита и за това искам да имам представа за какво става дума, а не да кимам ужким разбиращо когато говоря с него. Предварително ви благодаря.
Прикачен файл
1st-floorV2.jpg (76.01 KиБ) Видяна 4572 пъти
Последна промяна от cooler на съб авг 20, 2011 10:25 am, променено общо 2 пъти.