Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valat111 - специалист
В тоя форум само аз ли съм учил "Електроника и електротехника " в средното и ЕЕА /електроника, електротехника и автоматизация/ във ВТУ...."А. Кънчев в Русе? любимият ми преподавател е проф. Д. Пантелеев...Артур го знае кой е....
vvventsi - специалист
За избора на кабел,как се избира ,ако е малка дължината се избира само по нагряване,за 5kW 4mm2 ще му свършат работа но при големи разстояния се избира и по спад на напрежение и по формулата по горе получаваме спад на напрежението за 4mm2 117%, затова ще изберем по голям кабел, значи трябва да намалим спада 39пъти да го нагласим на 3% което аналогично означава че ни трябва кабел с 39пъти по голямо сечение,избираме кабел със сечение 150mm2 и смятаме по формулата за спад на напрежение а тя е 200.1000.P.L/y.S.Uф.Uф ,за ауминиеви проводници y =33,така че 200.1000.5.750/33.150.220.220=750000000/239580000=3,13% .
Така при 5kW мощност избираме кабел с алуминиево жило 150mm2 и имаме спад на напрежение 3,13%!
valat111 - специалист
vvventsi написа:
За избора на кабел,как се избира ,ако е малка дължината се избира само по нагряване,за 5kW 4mm2 ще му свършат работа но при големи разстояния се избира и по спад на напрежение и по формулата по горе получаваме спад на напрежението за 4mm2 117%, затова ще изберем по голям кабел, значи трябва да намалим спада 39пъти да го нагласим на 3% което аналогично означава че ни трябва кабел с 39пъти по голямо сечение,избираме кабел със сечение 150mm2 и смятаме по формулата за спад на напрежение а тя е 200.1000.P.L/y.S.Uф.Uф ,за ауминиеви проводници y =33,така че 200.1000.5.750/33.150.220.220=750000000/239580000=3,13% .
Така при 5kW мощност избираме кабел с алуминиево жило 150mm2 и имаме спад на напрежение 3,13%!
на римляните ще им хареса тоя избор...на съокооператорите-едва ли :?
vvventsi - специалист
според мен сметките ми са верни ,ти как смяташ?
ESPACE - майстор
Какви са цените на кабели с такова сечение? Да не се окаже по евтино да сложи два транформатора в двата края на трасето и да пусне по-високо напрежение по кабел с малко сечение.
vk - специалист
Имам някаква ценова листа на "ЕЛ КАБ БЪЛГАРИЯ" ЕООД, без претенция че това са най-добрите цени. "Кабелкомерс" по-скоро могат да дадат добри цени, но им нямам ценовата листа.
Цените: CBT 4*35 mm - около 40-42 лв/метър със ДДС
CBT 4*50 mm - около 54-55 лв/метър със ДДС
За такова количество (750 м) ще се даде 20%-25% отстъпка.
Никак не е евтино, може да излезе по-скъпо от самата къща.
Ето цени на Елкабел, Бургас
Изображение, а вижте и как са се покачили цените Изображение
moimoimoi - майстор
е що трябва да е меден? като алуминиевия е 9-10 пъти по евтин
bulhomes2 - майстор
Когато си прекарвах тока на къщата (40-50 метра) имах избор от меден проводник и алуминиев. Алуминиевия беше с по-голямо сечение (от "Кабелкомерс" ми ги предлагаха спрямо заявените киловати). Човека ми във фирмата в крайна сметка ми препоръча да си взема медния. Имам смътни спомени, че май съпротивлението на алуминиевия е по-голямо (въпреки, че е по-дебел) и по-ниската цена в началото после би довела до леко по-големи сметки през годините. Може и да греша дали беше затова, но със сигурност ми препоръча медния (приятели сме и не го е направил за да ми вземе повече пари) и него взех.
moimoimoi - майстор
bulhomes2 написа:
Когато си прекарвах тока на къщата (40-50 метра) имах избор от меден проводник и алуминиев. Алуминиевия беше с по-голямо сечение (от "Кабелкомерс" ми ги предлагаха спрямо заявените киловати). Човека ми във фирмата в крайна сметка ми препоръча да си взема медния. Имам смътни спомени, че май съпротивлението на алуминиевия е по-голямо (въпреки, че е по-дебел) и по-ниската цена в началото после би довела до леко по-големи сметки през годините. Може и да греша дали беше затова, но със сигурност ми препоръча медния (приятели сме и не го е направил за да ми вземе повече пари) и него взех.
kakто се казва настанаха години да се е*ат роднини
много ясно че ще ти препоръча меден като те е видял че нищо не разбираш,все пак има повече оборот/далавера/
при кабели с еднакво сечение медния издържа на по голямо натоварване и за това алуминиевия винаги е с една-две степени на сечението по голяма и работите се уравновесяват,но спрямо цената разликата е огромна и точно за това дългите линии се изпълняват с алуминиев кабел/проводник

медния кабел е по проводим и за това коефициената му е 57 а на алуминия 33
bulhomes2 - майстор
moimoimoi написа:
kakто се казва настанаха години да се е*ат роднини....
:-D :-D :-D . В случая няма начин, защото човека ми е служител (повтарям "служител"-не собственик) в офиса в София, а щях да си го купувам от Севлиево. Казвам "щях", защото случайно сбърках магазина им и го намерих и по-евтин.
Последна промяна от bulhomes2 на чет сеп 08, 2011 6:35 am, променено общо 1 път.

Тема "Какъв кабел......" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: