• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bulhomes2 - майстор
Ако не се оправиш мога да ти дам координатите на една строителна фирма, която се занимава с реставрации и го прави с мерак.
ebahti - майстор
И къде се намира въпросният- "паметник на културата" :?
Къщата е в Търновският край.

Намерила съм възрастен майстор, който ми направи чудесен ремонт на нещо друго и ще искам да го наема и за стените. Може би трябва да му се доверя и за зидовете, въпреки че сега проучвам. Не мисля, че майка ми ще се съгласи да се лее бетон. Той е един от малкото, който работи по старите методи. Всички други искат да съборя къщата...:(

Благодаря за съвета да пиша и лично на познавач....
rendo - специалист
тогава крикове - надигане - презиждане спускане
ebahti - майстор
Реставрирал съм такива стари сгради във Франция-И там някога е била суха зидария(или се е зидало с кал)ама при реставрацията зидахме с циментово пясъчен разтвор,като на другия ден с телена четка чистехме камъните от разтвора да не се вижда цимента.Майстори каменари вече трудно се намират,и аз търсих някой да ми помага за мойте каманяци ама не намерих-е тва е едно от мойте творения :)

Прикачен файл

Picture 214.jpg
Илиян Илиев™ - майстор
В дясно от вратата много кефи. Браво, баце.
И на мен ми хареса вдясно от вратата. В мойта къща няма тухли, обаче :)

Този майстор знае и няма нищо против да направи зида по стария начин (с жълта пръст). Дали, обаче, ще е здраво? Другите зидове, които са в добро състояние са с жълта пръст.....

Както споменах ще правим и стените. Мислите ли, че може първо да се почне от тях (страните,където няма да се прави нищо по зидовете?)? Искам да има надзор, когато се правят зидовете, но майстора е свободен по-рано и да използвам това, за да свърши стените. Едната стена, по която има много работа няма каменна основа (къщата е на две нива: отпред на 2 етажа, отзад на 1).

п.с.За съжаление ми дава, че HouseDoctor не съществува във форума. Може ли на лична точното му име тук? Благодаря.
jekasus - майстор
Kalinka77 написа:
п.с.За съжаление ми дава, че HouseDoctor не съществува във форума. Може ли на лична точното му име тук? Благодаря.
memberlist.php?mode=viewprofile&u=9674
housedoktor - майстор
Тази къща си иска сериозна намеса,ако съдя по малкото снимки.Работил съм по паметници на културата ,но ме интересува дали е от местно или национално значение.При реставриране е възможно да се използват и нови технологии,стига да не са в разрез с автентичният вид.Апропо,в дирекция "паметници на културата" във В.Търново са доста разбрани.Относно подпирането-да възможно е ,но се въздържам от конкретни съвети при наличната информация.
Иначе според закона:
(Ал. 4, изм., ДВ, бр. 55 от 2004 г.) Консервационни и реставрационни работи, ремонти и изменения на недвижими паметници на културата, както и ново строителство в техните граници и охранителните им зони, се извършват с разрешение на Националния институт за паметниците на културата и при негов контрол, както и в съответствие с разпоредбите на Закона за устройство на територията..
Разходите за аварийни ремонти и поддържане на недвижими паметници на културата, ако не могат да бъдат осигурени от техните собственици, се поемат от общината или държавата срещу ипотека на имота.
Чл. 21. Проучването, проектирането и извършването на укрепителните, възстановителните, консервационните и други работи по недвижимите паметници на културата стават под ръководството на Националния институт за паметниците на културата. Неговите органи имат право при ново строителство и ремонт, които засягат паметниците на културата и тяхната обстановка, да спират всеки строеж при нарушаване разпоредбите на закона. Построеното в нарушение на закона подлежи на събаряне.
Средствата, изразходвани за издирване и изучаване, проучване, проектиране и извършване на укрепителни, възстановителни и консервационни работи по недвижимите паметници на културата, собственост на граждани, са за сметка на държавата. Държавата вписва в своя полза законна ипотека върху имота, за който тези средства са изразходвани, но не повече от увеличената стойност.
  • 1
  • 2

Тема "Укрепване на зид с помощта на телескопи...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: