От мобилни телефони до цифрови камери
kuger - майстор
Категоричен съм, защото имам този термометър, придружен с инструкция.
Категоричен съм, защото имам и представка-амперклещи /също с инструкция/.
Категоричен съм, защото съм работил с професионален инфрачервен термометър, и при него има толкова условности, /за разстояние, за отразяваща повърхност, за вида на материала, на който ще се мери температура/, че без подробна инструкция ще се получи нещо нереално.
Затова съм толкова категоричен.
И това е опит, придобит с години. И с много четене.
Извинявам се, ако съм наскърбил някого!
kuger - майстор
8180 написа:
kuger написа:
Не ги слушай, включваш си прибора на 2V=.
И защо сме толкова категорични?
Прикачен файл:
IMGP3365.jpg
klkj
Според теб 125mV дали не е по-добре и по-точно да се мерят на обхв. 200mV?
Маса писане изписах, че сондите вероятно са различни - някои с термодвойки, като твоята, други - не.
Според мен и с твоята ще мериш по-точно на 200mV обхв. за температури под 200оС.
Както и да е - не е толкова фатално, зависи кой какво гони.
Ще чакаме авторът да каже какво е направил.

Я, да питам - твоята сонда с какви батерии е, че много добра чувствителност й дават? Предполагам и някакво усилвателче има.
Батерията е 1,5 V. При удобен случай ще я разглобя и ще поствам снимки.
8180 - майстор
Лазаре,
Инфрачервен не съм държал в ръце, но всеки метод си има -/+. Зависи, освен от метода, също и от класа на уреда, броя обхвати, разрядност на дисплея за цифровите и др.
Ако не си се задълбочавал, дай данните за два конкретни уреда - ще ти кажа.
Общо взето под 2-3% стават скъпи уредите и не са за масова употреба.
За питания от теб обхват това прави към ±9оС. Като мериш 250оС с прецизен, масовият може да покаже от 243 до 257 (приблиз.) - не знам колко е фатално при твоите работи.
Теорията за погрешностите е цяла наука и ако се прецизира, в тези уреди ще трябва да се отчетат поне 5 вида грешки, а се води, че класът се определя от сумата на последните като числа, независимо, че отделните могат да бъдат с различен знак.
В примера ми по-горе макар и по-нисък клас, уредът може да покаже и точно 250оС, а да греши около 100оС или обратното.
По-горе, където се обадих за обхватите - там обикновено дават погрешност (само от индикацията) ±1,2,3 единици в младшия разряд за цифровите уреди. Както колегата предлага да мерим на 2V, (зависи от уреда) само тази погрешност ще 1-2-3оС. Ако можем да мерим на 0,2V обхват - тази погрешност вече ще е 0,1-0,2-0,3оС и вероятно ще можем да я пренебрегнем. Същото ще е и ако уредът има един разряд повече, което не е гаранция защото производителите спекулират с това.
Баси, къде ме върна. :)
В тези науки имаше един лаф - забравих чий:
"Всяко наше достижение е априори несъвършено и се явява само стъпка към съвършенството, което от своя страна е илюзия" :)

П.П. Гледам колегата нещо се е нервирал.
Крюгер,
Нищо лично - показах ти моята сонда. Тя си е до 125mV и винаги си е мерила на 200mV обхв.
На питащият сондата е досущ като моята, затова му казах как аз меря.
По-горе с Лазар си хортуваме защо е по-добре АКО МОЖЕ да се ползва по-нисък обхават, при един и същ уред.
Като греша, поправи ме - какъв е проблемът?
Я, по едно :prost:
kuger - майстор
Крюгер,
Е, кръстник, сега и риза ли трябва да дарявам? :-D
Я, по-добре- :drinkers: , а като се наспим ще гледаме на нещата по-философски.
Между другото, сондичката ми е много =D> =D> .
Същото важи и за А-клещичките, ще ги постна и тях, да Ви подразня! :-D :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Преди 2 седмици клиент се оплакваше, че котелът му дава много гореща вода, та ходих да мерим, макар че в момента не можахме да засечем проблем - явно го прави периодично. Та там сравнявахме различни термометри и показанията бяха достатъчно точни - аз мерих с инфрачервения, защото не можах да си намеря живачния, той мери с мултицета, ама не обърнах внимание с каква сонда. И двата уреда се шашкаха при мерене директно на струята, затова слихме под струята една метална лъжичка и мерихме там. Двата уреда показваха точно показанията на дисплея на котела
hygro - майстор
LazarGanev написа:
затова слихме под струята една метална лъжичка и мерихме там. Двата уреда показваха точно показанията на дисплея на котела
С инфрачервения термометър мноого трудно можеш да измериш надеждно температурата на лъжичката. По-скоро можеш да измериш температурата на водата директно, защото тя има висок коефициент на чернота.
А, не на струята не можеш да мериш температурата - на дисплея се редуват най-различни цифри. На спокойна вода може. С лъжичката стана
boltik - специалист
Здравейте отново.Сондата май е самоделка.Ако имам време ще я отворя и ще кача снимки.Благодаря за информацията.Само неможах да разбера на колко да поставя мултицетът?
Щом е самоделка - с проба-грешка пробваш. Почни от по-голям ампераж
8180 - майстор
LazarGanev написа:
Щом е самоделка - с проба-грешка пробваш. Почни от по-голям ампераж
Да. Все пак, обаче на НАПРЕЖЕНИЕ пробвай.
Нама рискове - повече от 1,5V трудно ще изкара, но ако искаш и от 20V обхват започни и намалявай. Като видиш, че показва нещо вземи лед и вряща вода и провери дали мери вярно. Може първо телесната си температура да пробваш - тя е почти еталон. Моята сонда забавя ок. 5 сек. показанията.

Ти още ли не си пробвал - тук дисертации вече написахме. :)
Различава ти се платката от моята. То, при подробно разглеждане и корпусът ти е по-дълъг с една батерия дължина. Специално отворих моята - батерията ми е таблетка. Мернах и сензора - с отрицателен температурен градиент на съпротивлението е - вероятно термистор.

Тема "Термометър." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: