При мене има двама майстори-зидари.Единият сигурно е в занаята поне 40 г.,колкото е възрастта на другия. И двамата слагат конеца от вътрешната страна на зида т.е. откъм тях.Едва ли е случайно!
Фло, понеже спомена, че си производител на тухли. Би ли споделил с каква разлика в размера излизат тези тухли и това до какви кривини от срещуположната страна на конеца ще доведе? Ако може така в цифри да го напишеш или в проценти или както си пожелаеш. Просто за да се посмеем малко на зидарите търсещи по-правата страна на стената.

п.п. А да зидаш по конец и да ти е крив реда по хоризонтала е смешно. Колкото и материал да слагаш. Обикновено хоризонталната линия се оправя още на първия ред или максимум на втория. Нали все пак конеца се слага така че по него да се води горния ръб на тухлата...
п.п.п. Стивмастер, това с арматурата е добра идея. Виждал съм го на практика преди 8 години. Тогава целта беше точно такава, каквато си я описал - фугирана зидария. Демек бетонни блокчета, които щяха да си останат така без мазилка. От тогава до сега съм искал да го пробвам и при обикновена зидария, но са ме спирали с аргумента, че се излагам, защото тухлите няма да се виждат след мазилката.