Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev - "Велик майстор"
RABATA написа:
LazarGanev написа:
При пропан-бутана обаче налягането също пада с изпразването на бутилката - в това съм сигурен, така че по манометър може да се съди за количеството газ в бутилката.
Пада ама друг път....Недей да бъдеш толкова сигурен........При 20-25 градуса се втечнява при налягане 1,6 МPa, и налягането си стои толкова докато има течна фаза.Проверено. И какви са тези бутилки с 6-8 бара? Стандартно са 16 бара, иначе няма да се втечни пропана.
Айде бе?! На всяка газоколонка има манометър - като отидеш другия път да зареждаш може да погледнеш - няма газостанция, която да работи на повече от 8бара. Никъде не се пълнят на 16 бара, така че пропана в повечето случаи си е в газова фаза, което пък означава, че с изпразването налягането в бутилката пада. Такова е и наблюдението на клиента ми с котел на пропан-бутан
tcekata - помощник
Налягането на газовата фаза при 15 °С на пропана е около 7,5 bar, на бутана 1,7bar при 50°С на пропана е около 16 bar, на бутана е около 4,7 bar. Тъй че зависи при каква температура на газа е отчел показанията. Но деиствително, докато има течна фаза при константна температура налягането почти не се променя. Използването на манометър за контрол на количеството на пропан-бутана е неприложимо. За краен индикатор също , тъй като сондата се намира малко по високо от дъното на съда и още преди да свърши течната фаза, автомобила губи мощност, защото към изпарителя вече не се подава течно , а газообразно гориво. Преди да отчетеш по манометъра че газта е на привършване, ще разбереш по мощността на автомобила .
Понеже не съм спец по АГУ, ще попитам - какво е налягането, което се подава след изпарителя към двигателя? Към газовия котел или газовия котлон се подава налягане 0,02 бара или 20 милибара, така че по манометър спокойно можеш да отчетеш кога трябва да зареждаш
tcekata - помощник
Налягането е малко под атмосферното.
LazarGanev написа:
Сега разговарях с един клиент, на който сме изграждали отопление с газов котел на пропан-бутан, за да го питам как точно се изменя налягането в процеса на изпразването на бутилките. Инсталацията си има манометри и може да се наблюдава всеки ден. Той каза, че зимно време бутилките идват с налягане 6 бара, а лятото - към 8 бара, вързани са 3 бутилки в паралел. Процеса на изпразване зимата продължава 2-3 седмици, а лятото не ги е сменял от юни, като през лятото газ се ползва само за подгряване на бойлера. Та неговите наблюдения са, че до 1 бар налягането си пада плавно и почти праволинейно, а от 1 бар надолу вече започва да пада много бързо.
В случая има съществена разлика и е възможно заради това да са наблюдавани такива процеси:
1.Пропан-бутана се изпарява в бутилките, при което те се охлаждат ,което неминуемо води до спадане на налягането.
2.Възможно е първоначално да се изпарява по голямо количество пропан, поради по високото му парно налягане, което постепенно ще доведе до промяна в качествения състав на течната фаза, т.е. постепенно повишаване количеството на бутана. Това е мое предположение, и не съм сигурен. Но ако температурата падне под 0 градуса, бутана ще спре да се изпарява и тогава ефектът ще е налице.
Последна промяна от tcekata на чет сеп 08, 2011 9:47 pm, променено общо 2 пъти.
Ами тогава за какво говорим?
tcekata - помощник
schuldiner написа:
Е па що не си монтираш едно кантарче с показания в кабината? .
Това е най точния вариант, жалко че на практика е неприложим. Всички други варианти са някакво компромисно решение и в определена степен неточни. Измерването с поплавък, което се използва, освен че е доста нелинеино, допълнително внася и температурна грешка, понеже се базира на обема на течната фаза - при повишаване на температурата с 20 градуса, обема на течната фаза се увеличава с около 6%.
c5pro - специалист
zmiori написа:
Я помисли върху въпроса за изпаряването, кога се изпарява газа?
Жокерче какво ще е налягането при 1 литър ВТЕЧНЕНА газ и како ще е налягането при 50 литра ВТЕЧНЕНА в идентични съдове, например 100 л.?

Това жокерче нещо не го разбрах!
Имаме два съда 50 литра и 100 литра,в тях имаме по 1 кг. газ.
Въпроса ми е налягането еднакво ли е в двата съда. :?
tcekata - помощник
c5pro написа:

В конкретния случай , понеже количеството на газта е малко, отговора не е еднозначен, зависи от температурата на пропан-бутана. Примерно, при по високи температури ще има разлика, защото в по големия съд няма да има втечнен газ. Конкретна температура , над която ще се получи разлика не може да се даде, понеже тя зависи от съотношението между пропана и бутана. Но, достатъчно е и в двата съда да има течна фаза и тогава налягането ще е еднакво. Това има предвид колегата и е написал 1 кг. ВТЕЧНЕНА газ, а не както задавате въпроса си.
c5pro - специалист
tcekata написа:
c5pro написа:

В конкретния случай , понеже количеството на газта е малко, отговора не е еднозначен, зависи от температурата на пропан-бутана. Примерно, при по високи температури ще има разлика, защото в по големия съд няма да има втечнен газ. Конкретна температура , над която ще се получи разлика не може да се даде, понеже тя зависи от съотношението между пропана и бутана. Но, достатъчно е и в двата съда да има течна фаза и тогава налягането ще е еднакво. Това има предвид колегата и е написал 1 кг. ВТЕЧНЕНА газ, а не както задавате въпроса си.

Колегата е написал 1 литър ВТЕЧНЕНА газ.
Аз попитах за 1 килограм невтечнена газ.
И стига с тая температира.Приемаме ,че тя е 25 градуса по целзий.
tcekata - помощник
Температурата не може да се пренебрегва, тя е от съществено значение. При 25 градуса, в 100 литровия съд най-вероятно при 1 кг газ няма да има течна фаза. Възможно е и в 50 л съд положението ще е същото /но не съм много сигурен/ и би трябвало в такъв случай, налягането в него да е приблизително два пъти по високо.
Но това няма нищо общо с жокера, които ти даде zmiori.

Тема "Въпрос за отчитена на количеството пропан-бутан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: