Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Благодаря на всикчи които се включиха в дискусията ще продължавам да следя мнението ви все пак не забравяйте че това е по евтина алтернатива и по лесна за работа най вече пък дори и да има своя недостатък Благодаря приятели
ironlady - модератор
velsi написа:
Аз пък съм виждал инсталация за парно, изградена от тръби, които външно са същите като водопроводните, но вътре имат някаква метална вложка. Да не би да се бъркате с нещо такова?
Така е има.пак са тръби РРR само че са стабилизирани с алуминиева вложка.Казват се Stabi.И те в никакав случай не са по евтини от РЕХ/ AL тръбите.За сравнение
*1м`PP Stabi ф 20 - 3,51лв/м`
*РЕХ /AL ф 16 - от 1,00 до 2,00лв/м` взависимост от производителя
или РЕХ /AL ф 20 - около 2,20лв/м` +/-
Разликата е в цената на фитингите.

При полагане на РР тръба е желателно да има компенсатори през определени метри, за да обират разширенията.Докато при РЕХ тръбата няма такива/незначителни.
Тези, който наистина знаят за какво става въпрос, биха сложили или РЕХ/Ал тръба или PP Stabi.Другите тръба са предназначени за водопровод и не е желателно да се полагат за водна отоплителна инсталация особенно ако е на тв.гориво.Мога да говоря и с примери но ще отнеме мн време.
Моя съвет е да не експериментирате, хората са открили топлата вода, ползвайте определените за целта материали и няма да имате проблеми и да се чудите кое как и защо...
LazarGanev - "Велик майстор"
Така каза и човека за когото говорих - РР с ал. вложка, но фитингите са евтини и връзките са сигурни(спойки) и затова мисля, че този метод ще се ползва повече занапред, но за твърдо гориво май не е добро решение.
ironlady - модератор
LazarGanev написа:
Така каза и човека за когото говорих - РР с ал. вложка, но фитингите са евтини и връзките са сигурни(спойки) и затова мисля, че този метод ще се ползва повече занапред, но за твърдо гориво май не е добро решение.
Не съм на това мнение,мисля че не е далеч времето, в което ще се работи със специализираните материали за дадена работа. :!: :)
И така не разбрах колко е това линеино разширение на нестабилизираните полипрпиленови траби.Щото като чета тук какво се пише май май ще ги махам.Явно не стават за отоплителна инсталация.
Старичка тема си изровил и ми стана интересно. Значи, развитието от тогава е не малко. Навлезе стъклонапълнения ППР и лично аз го ползвам често - в много случаи е без конкуренция - при изграждане на начупени инсталации с много колена излиза доста по-евтино, а и по-прибрано. Има само един недостатък - че пропуска кислорода и не е подходящ в комбинация с кондензен газов котел. Съветът ми е да не разваляш новоизградената си инсталация от ППР, макар и да обикновен, нестабилизиран. Изпробвай я и сам ще прецениш. Успех!
ror - специалист
а какво в същност му става на кондензния котел при дифузията на кослород
Когато във водата в инсталацията присъства кислород и работната температура не надвишава 55°С се създават идеални условия за развитието на микроорганизми (включително и бактерия Легионела), които бързо се размножават и умирайки задръстват филтрите и топлообменниците на котела. При конвенционалните газови котли обикновено се работи с по-високи температури и този проблем не съществува. Това важи за всички нискотемпературни инсталации - и с термопомпи, чилъри и т.н., където има пластинчати топлообменници или други тесни места.
montoya - майстор
nesv написа:
И така не разбрах колко е това линеино разширение на нестабилизираните полипрпиленови траби.Щото като чета тук какво се пише май май ще ги махам.Явно не стават за отоплителна инсталация.
На малките диаметри 8-9мм. на метър. Ако не ти се виждат тръбите и не ти е грозно да висят си ги остави. Като са вкопани в стената им се слага изолация, не за да незамръзват, а да има къде да се разширяват. Осма година парното ми е с обикновен нестабилизиран ППР и нямам никакви проблеми. 80% от тръбите са в стените или по пода, останали са едни 20% които тая година също ще влезнат в замазки и стени.
Големите диаметри 32 и 40 нямат толкова голямо разширение. Ф32 на изхода от котела ми е 2 метра във въздуха и не е провиснала, а ми се е случвало доста често да превъртам скалата на термометъра :-D
Time2Burn - специалист
И многобройните трудоваци от КНР направиха своето китайско стаби. Цената му е колкото обикновена ППР тръба, вътре има вградена АЛ вложка, и най - интересното е че тази тръба не се подостря и не се отнема вложката, а си се заварява директно. Самата вложка е в по - долен пласт ППР и не е необходимо. Аз лично не съм работил с нея и не бих работил с нея, защото съм професионалист и отбягвам макар и нищожни шансове за рекламация. Но Парно може да се прави със ППР тръби, желателно е да има АЛ вложка. Ако не се лъжа заглавието на темата не е ли "Може ли да се прави парно с ПВЦ тръби"??????

Тема "обикновенни тръби за водопровод от PVC стават ли за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: