Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
c5pro - специалист
tcekata написа:
Температурата не може да се пренебрегва, тя е от съществено значение. При 25 градуса, в 100 литровия съд най-вероятно при 1 кг газ няма да има течна фаза. Възможно е и в 50 л съд положението ще е същото /но не съм много сигурен/ и би трябвало в такъв случай, налягането в него да е приблизително два пъти по високо.
Но това няма нищо общо с жокера, които ти даде zmiori.

Това означава ли,че и в двата съда от нивомера(поплавъка) няма никаква файда?По простата причина,че нямаме втечнена газ.
Но ако имаме манометър,то той ще отчете някакво си налягане.
Прав ли съм или греша?
mitkosoft - напреднал
колеги не си усложнявайте живота с глупости, най-лесния начин си остава с ултразвуково измерване, имам някаква бегла идея. С един контролер атмел и някакъв генератор на честота 22кхз примерно и схемата да измерва времето за което вълната се отразява от течността в бутилката. А в контролера се задава височината и обема на бутилката и според времето което отнема пътя на вълната и пътя който изминава да се пресмятат литрите и показанията да се показват ппримерно със светодиодна стълбица
NeoBoss - специалист
това със ултразвука за изпълнение е лесно.. стига да можеш да го монтираш във бутилката излъчвател. по точно да си сигурен че измерваш точно растоянието до течноста.
tcekata - помощник
c5pro написа:
Това означава ли,че и в двата съда от нивомера(поплавъка) няма никаква файда?По простата причина,че нямаме втечнена газ.
Но ако имаме манометър,то той ще отчете някакво си налягане.
Прав ли съм или греша?
То и да има малко количество втечнен газ, поплавака няма да го отчете. На мойта бутилка, стрелката на нивомера отива на нула при наличие на 5-6 л втечнен газ. Така че сте прав. Но това е частен случай, който няма практическо приложение. Когато усетите по манометъра че налягането пада, вече ще е твърде късно да се придвижите до някоя газостанция, за да заредите. Ако разчитате само на газта естественно или няма наблизо газостанция. Не зная дали поставянето на манометър в купето на автомобила, изобщо е разрешено от закона.
zmiori - специалист
mitkosoft написа:
колега само ключ не става защото ключа взима информация от нивомера. например при евросондите нивомера е със реостат и има буксичка на него
Прекалено буквално си приел думите ми за ключа.
Разбира се че само с ключ НЕ става, към тях има "сензор" към бутилката монтира се там където е стрелката.
Магнитчето на механичния нивомер /поплавъка/ въздейства и на този "сензор" /както на стрелката/ и от там инфото се вижда на ключа.
Затова писах и 2-3 часа газурчене, за прокарване на кабелите от бутилката до ключа.
Ако се сменя ключа САМО, става за няколко минути.
Дано си ме разбрал.
romanpm - майстор
Монтираш видеокамерка /примерно паркинг има по 30-40лв/ със съответното осветление срещу нивопоказателя и дисплейче на таблото и наблюдаваш :)
mitkosoft - напреднал
добра идея е тва с камерата само че дали ще може да фокусира от бизко разстояние
RABATA - напреднал
LazarGanev написа:
RABATA написа:
LazarGanev написа:
При пропан-бутана обаче налягането също пада с изпразването на бутилката - в това съм сигурен, така че по манометър може да се съди за количеството газ в бутилката.
Пада ама друг път....Недей да бъдеш толкова сигурен........При 20-25 градуса се втечнява при налягане 1,6 МPa, и налягането си стои толкова докато има течна фаза.Проверено. И какви са тези бутилки с 6-8 бара? Стандартно са 16 бара, иначе няма да се втечни пропана.
Айде бе?! На всяка газоколонка има манометър - като отидеш другия път да зареждаш може да погледнеш - няма газостанция, която да работи на повече от 8бара. Никъде не се пълнят на 16 бара, така че пропана в повечето случаи си е в газова фаза, което пък означава, че с изпразването налягането в бутилката пада. Такова е и наблюдението на клиента ми с котел на пропан-бутан
Аз ги гледам тия манометри всеки ден! Гледай ги ти! Бил в газова фаза - дрън-дрън! Енергоносимостта на втечнен към изпарен пропан-бутан е 250:1 в полза на втечнения! Познай колко км ще минеш, ако е изпарен. Вземи почети малко и тогава пиши или по-добре не пиши!

Тема "Въпрос за отчитена на количеството пропан-бутан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: