• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
Да разбирам ли че признаваш че сметките са верни :shock: в тоя форум тва рядко се случва все те плюят като решиш да мислиш нещо :lol:
Лятото няма да са 500 а повече на ден ама тва е друг въпрос и като сложиш 90% от месеца че е слънце и деня е дълъг смятай за кво иде реч.
Еми лятото квото искаш прави или продавай на комшиите топла вода по евтино от ВиК или издълбай огромен резервоар в земята и трупай за зимата :-D . Това с тоя резервоар съм умувал над него ама много щуротията става голяма, засега ще минем без него.

А за резултатите има време , проекта е в начален стадии .....
2v6 - майстор
Zurlata написа:
2v6 написа:
Ти пак си помисли... :)
Кво точно че не те разбрах :?
Все ще измислиш и нещо друго. Досега няколко пъти си го доказал :)
Щото въртящо се огледало 8х8 метра няма да можеш да направиш :idea:
Zurlata - специалист
Еми то ако не го въртиш хиперболата не става за нищо вече....
Абе що да не се направи, знам че ще е тежко - ама много, ама кво от това, изливам 2 кубика бетон или 3 - 4 - 5 колкото трябва за основа да държи скелето и отражатела, а за задвижването баджанака го е измислил и почна по малко да деиства купил е лагери и стругова некви огромни железа, за начало за проби ще закачим по малък да речем 2 х 2 метра за да мерим резултатите

п.п. Ти вашия как го пробвахте , въртяхте ли го ? Щото ако слънцето си промени малко ъгъла спрямо колектора вече лъчите няма да сае фокусират във фокуса ( тръбата) а извън нея :?
vanko68 - специалист
След като фокусираш слънчевото лъчение,какво става оттам нататък? Във фокуса какъв преобразувател на енергия си предвидил? Не мислиш ли,че вакуумно-тръбните солари са почти същото като принцип на работа,само дето вече е разработено-концентратори на енергията на слънчевото лъчение .Освен това не се налага да се врътка насам -натам.Проигравано е,има си годишни данни,сходни с твоите очаквания за добив,и в братски Китай са безумно евтини.А вие имате контакти там.
svetliopi44 - Чирак...
Zurlata ... какво става бе пич...??? до къде стигна...??? дай да видим ... :?
Тани - модератор
svetliopi44 написа:
И на мен ще ми е интересно
dalgia - специалист
Ето едно творение и от мен.Можете да го оплюете спокойно. :-D :-D :-D
Антената е от ITVpartner.Направих и отливки от Булсатком с полиестерна смола.Става леко и здраво.Лепенката е за изолаций , ако имате интерес ще ви е снимам да видите как изглежда.От горе има покритие от епоксидна смола , много тънко за защита , макар ,че отлятата от смола вече цяла година седи на вън и нищо и няма.Тази антена ми я подариха скоро и я налепих.

Прикачен файл

11042011400.jpg
11042011400.jpg (30.8 KиБ) Видяна 4130 пъти

Прикачен файл

11042011399.jpg
11042011399.jpg (30.28 KиБ) Видяна 4130 пъти

Прикачен файл

11042011398.jpg
11042011398.jpg (33.1 KиБ) Видяна 4130 пъти

Прикачен файл

11042011397.jpg
11042011397.jpg (32.32 KиБ) Видяна 4130 пъти

Прикачен файл

07042011395.jpg
07042011395.jpg (39.62 KиБ) Видяна 4130 пъти
kuuuuuul - майстор
До тук добре,някакви проби прави ли,а по натам как си го замослил?
dalgia - специалист
kuuuuuul написа:
До тук добре,някакви проби прави ли,а по натам как си го замослил?
С гъвкави връзки по тръбата за да може да се върти.Устройството за следене на слънцето съм го направил.Филмче :
http://tranz.it/load.php?id=i3mgcP13mW3vHc3l810811
Тук се продава. http://www.bulgariatherm.com/images/dow ... log_A5.pdf
Zurlata - специалист
Баш ми е драго, отново......!
Много време мина много хляб изядох, много илюзии се разбиха но и много резлтати се постигнаха!

Тани написа:
svetliopi44 написа:
И на мен ще ми е интересно

Стигнахме до тук: http://www.trenscray.com :group3g:

Много зор беше всичко, това вече е завършен комерсиален продукт, но все още има някои довършителни неща......
Нвремето в темата имах много илюзии, които създадоха много проблеми ама нали съм тъп и упорит проблемите са решени. В началото с минимални средства постигахме големи резултати, а като дойде време за комерсиалния вариант, всичко трябваше да се изпипва до най малкия детайл.... и в този момент с огромни средсва се решаваха минимални проблеми. Едно производство е много различно нещо от едно хоби. Който не опитвал да произведе нещо само той си мисли че е лесно.( тва включва и мен!!! преди бях заблудена овца)
До момента финансирането стигна ..... ай да не казвам, но имаше много експерименти тестове, идваха и от фирма Shot - които са правили вакуумните тръби на централата в Америка-Пустиня невада, да дадат акъл. Естествено няма безплатен обяд......
Най големите заблуди бяха в огледалото и абсорбиращото покритие - онова "абсолютно черното тяло"
Огледало от неръждавейка не става, - ниско отражение, много загрява не мойш го пипнеш, никво КПД
В момента огледалото е с 97% отражение...
Абсорбер - HTC боядисан с боя или оксидиран или една камара други експерименти - не става. Много са дълбоки нещата в абсорбера, и аз навремето си мислех - ти ли ша ми каиш :-D , ама светлината има друго мнение по въпроса!
За щастие всичко това е минало, проблемите са решени, и от майтап и хоби се превърна в комерсиален продукт
то и няма как след толковая много инвестиции за разработването тряя се избиват от някъде.

Често задавани въпроси:
- Здраво ли е?
.... Мхм, симулирано е със SolidWorks после краш тест на живо, и нали съм тома неверник 6 човека се
виснахме пъво от едната страна после отпред ,отзад и ...... всичко си е наред.
Издържа в пъти над нормите по БДС и EN12975 за ветрови натоварвания

- Колко години ще издържи?
... в цеха има две ъстановки едната постоянно се върти в ускорен режим - за 24 часа навърта 2,5 години живот
за симулиране на триене и износване на лагери, задвижка и т.н , имаше един проблем с едно задвижване
на 15та година но сега е с друго , и вече е навъртяло над 100 г, вече не ги броя и няма никви дертове

- Ръждясва ли?
.... естествено че кое желязо не ръждясва, затова е поцинковано. По желание на клиент и според
възможностите може и от неръждавейка да му се изработи. Може и от платина, сребро.....

- Ефективно ли е?
.... много, в пъти над вакуумните и то най-скъпите немски и австрийски на снимката има тест едно до друго са
вакуумен който струва 2500лв към днешна дата и нашия, тестовете вървят от 1 година за да сме сигурни за
всеки сезон

- А има ли смисъл? (що не си туря обикновен, щото той имал отзад отражател и било същото?)
... "...аре питай ме некое друго въпрошче..." ,
За справка NREL http://www.nrel.gov/solar/parabolic_trough.html

- А че нямаш една стотинка верно ли е?
.... верно е , тая разработка струваше един чувал пари , ако знаех навремето едва ли щях се хвана на хорото...

- Колко бира изпи?
.... много , и от мъка и от радост , и от кеф.... но спрях цигарите вече две годин как не пуша! :supz:

- Що те нямаше толкова време?
.... щото работех от сутрин до късна вечер, и пак няма ме има че работата чака.

И нека не забравяме:
Не се страхувай да правиш това дето не ти е ясно любители са построили Ноевия кораб,
професионалистите - Титаник!

Аре със здраве, на всички и ми беше много приятно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: