Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kam34 - специалист
Това прочете ли го http://eldominvest.com/bg/news/41/news-view.html мисля че това е идеално за теб.
Georgi_G - специалист
Като цяло всичко вече ми е ясно.
Грабвам със сух нагревател и това е. А в комплекта на нов бойлер влизали тръби/връзки и клапан, така че и тук въпросът ми е решен.

Благодаря на всички!
8180 - майстор
kam34 написа:
Това прочете ли го http://eldominvest.com/bg/news/41/news-view.html мисля че това е идеално за теб.
Не искам да връщам колегата назад в избора му, но "раздувките" в линка ме притесняват нещо - по-учените да кажат.
Като оставим настрана печатните грешки, които в подобен материал за мен също са недопустими и ми "навяват" несериозност:
1. Не ги виждам тези "топлинни загуби" при керамичен сух нагревател - къде отидоха загубите - в космоса или във водата.
2. Няма как всеки "сух" да няма влошен топлообмен спрямо традиционния нагревател - щом се вади значи има луфт (въздух) с кожуха (тръбата), който е в пъти по-изолатор от метала и керамиката. При добре сметнат нагревател, това не е супер проблем - просто нагревателят ще работи на по-висока температура, което по принцип скъсява живота му в някаква степен.
3. Моята вода не е варовита и не знам дали варовикът се отлага по емайла (някой спомена в темата). Ако това е така, тази допълнителна емайлирана тръба е съмнително удобство. Още повече, че тя в най-голяма степен ще е подложена на температурните промени със съответния риск за традиционно недоброто емайлиране.
Струва ми се, че е поредната "евтина" реклама на уж иновативно качество.
На БГ емайлираните бойлери, основния проблем са водосъдържателите - досега с нагревател не съм имал проблем преди да се издъни казана.
vvventsi - специалист
И според мен този сухия нагревател няма да издържи дълго!
smlxl - специалист
LazarGanev написа:
Поцинкован водосъдържател никой вече не прави, а почти само емайлирани водосъдържатели, защото емайла е химически най-пасивно покритие. Цинк, неръждавейка - все има някаква по-силна или по-слаба реакция, защото са метали, което се отразява на вкуса на водата.
Не! Грешиш. Емайлираните се правят масово, защото е най-евтиното подходящо решение. Емайлът е вид смола, подобна на смолата в повечето пластмаси, така че гледайте на емайла като на пластмасово покритие. Няма нищо по-пасивно към корозия от acier inoxydable(INOX). Единствен недостатък на тези бойлери е... мястото на заварката, без която не може. Иначе щяха да са вечни. По отношение на твърдата вода - няма значение от какво е бойлера. Никога не се доверявайте на цицорести продавачки или пъпчиви тинейджъри при избора на нещо, което смятате да ползвате в близките примерно 5 години. Не се притеснявайте да отворите добрите стари книги и да актуализирате базата данни в главата си. При варовита вода винаги ще има отлагане на котлен камък, просто защото това е процес, който е правопропорционален на температурата. Т.е. има ли висока температура-има и отлагане на котлен камък. От тук следва веднага правилото, че намаляването на температурата на работа на бойлера ще намали отлаганията, но няма да спре процеса. Предварителното омекотяване на водата е единственото, което можеш да направиш, така че да можеш да използваш целия живот на бойлера. Ти си избери по кой начин-физичен, физико-химичен или химичен. Според мен най-достъпен(но и най-малко ефективен) е физичния-чрез въздействие с магнити. Аз лично ще го пробвам него догодина-ще слагам бойлер на вилата, а там е много варовита водата. Примирил съм се, че ще се сменя нагревателя през определено време. Колкото и да ни се иска, просто няма нищо вечно...
LazarGanev - "Велик майстор"
smlxl написа:
Не! Грешиш. Емайлираните се правят масово, защото е най-евтиното подходящо решение. Емайлът е вид смола, подобна на смолата в повечето пластмаси, така че гледайте на емайла като на пластмасово покритие. Няма нищо по-пасивно към корозия от acier inoxydable(INOX). Единствен недостатък на тези бойлери е... мястото на заварката, без която не може. Иначе щяха да са вечни.
Е, докторе, няма да обръщаме внимание, нормално е - в медицинския университет се набляга повече на органичната химия, отколкото на неорганичната, знам :) .
Смолите са органични съединения, а емайлът е стъклокерамика. Има 2 технологии на нанасяне - суха и мокра, като крайният резултат при двете технологии се различава, но и при двете се получава СТЪКЛОКЕРАМИКА, а не пластмаса. Да, има производители-ментета, които вместо стъклокерамично покритие нанасят някаква боя - патил съм от подобие на бойлер, произведено от "световноизвестната" пловдивска марка Фламина. Но всяко правило си има и изключения. Иноксът ( неръждаемата стомана) е метал, дори стомана, т.е. в основата и е химическият елемент желязо (Fe), който е един много активен елемент. Колкото и легиращи елементи да има в тази сплав (инокс), все някаква химическа активност си има, а това се отразява на вкуса на водата - който има метални зъби в устата ще потвърди :) . Така че неръждаемата стомана няма как да има по-малка химическа активност от стъклокерамиката! От друга страна за отлагането на котлен камък няма никакво значение от какво е материалът/покритието на водосъдържателя. Котленият камък се отлага не върху водосъдържателя, а върху повърхността на нагревателния елемент и количеството му зависи от
1. твърдостта на водата
2. температурата на повърхността на нагревателния елемент
3. консумацията на топла вода
-За борбата с котления камък съм върл противник на заблудата за борба с магнити. Това за мене е шарлатанство. Препоръчвам ти да не се доверяваш, но и да не ме послушаш минавката не е фатална.
-Температурата на повърхността на нагревателния елемент може да се намалява в известна степен, чрез увеличаване на повърхността на нагревателя, но габаритите са ограничение.
smlxl - специалист
Лазаре, ще пропусна първата част с дълбоката ти увереност в интензивния обмен на йони или атоми от инокса към водата(предстои затваряне на заводите на Цептер за тенджери като го прочетат). Ще пропусна и втората част за самото отлагане на котлен камък, в която нищо ново не добавяш към писаното от мен и направо ще прескоча към третата част, където загатваш за опита ти с магнитните преобразуватели, за да сме все пак полезни на аудиторията. Монтирал ли си някакви до сега, ако да от кой вид магнити и защо казваш, че не вършат работа? Петната по мивката знам, че ще останат, но се твърди, че в бойлера значително намалява отлагането на котлен камък. Аз задължително ще си купя, както каза загубата няма да е голяма, мога да си го позволя. Друг е въпроса, че магазина е до нас, познават ме, и ми го продават с опцията да ми върнат парите ако не съм доволен. Но не в това е въпроса-обичам да си изяснявам нещата. Знам версията на "шарлатаните" за принципа на действие, искам да чуя обаче според теб къде те грешат(лъжат). Ще се радвам да споделиш впечатленията си.

ПП И само да ти кажа, че усещането за метален вкус в устата е признак на няколко патологични състояния, а не на "разтваряща се" метална коронка. Но тъй като тук влизам в свободното си време, а не професионално повече не ми се коментира по темата мостове-коронки. Имаш си личен стоматолог, предполагам, обърни се към него да те прегледа и да ти каже от къде ти е проблема.
kam34 - специалист
Като е такъв проблема с варовика може да се пробват и тези http://zita-ruse.com/index.php?option=c ... &Itemid=25
LazarGanev - "Велик майстор"
LazarGanev написа:
Колкото и легиращи елементи да има в тази сплав (инокс), все някаква химическа активност си има,
smlxl написа:
дълбоката ти увереност в интензивния обмен на йони или атоми от инокса към водата
Според тебе двата черни текста са синоними? Чувал съм от стари хора как някой четял евангелието. Ма явно у Механото и Техническия даскалите са ми били лабави и сега ше треа да ода да уча металите при хекимина :-D .
Основния акцент на поста ми беше за същността на емайла - е ли той смола или керамика, пък ти за него нищо не си казал. Далеч съм от твърдението, че един стоматолог не прави разлика между полимер и керамика, просто не си се замислял явно.
smlxl - специалист
Ми това, че не се замисляш как изглежда написаното от теб, аз не съм виновен. Просто казваш как от иноксовия бойлер водата излиза с метален вкус. За краткото време през което водата е вътре, за да добие осезаемо променен вкус освен бърза, синоним интензивна реакция, друго не мога да кажа. След протичане на първоначалното пасивиране реакция после НЯМА. Даже от емайлираните ще е още по-метална водата заради нарочно направения да се разтваря магнезиев цилиндър. От неправилното ти изразяване идва и другото недоразумение, защото по принцип емайл има само едно правилно значение и то е от домена на моята специалност. С твойте думи стъклокерамичната ми печка в магазина щяха да я обявят за емайлирана :) Просто се научи да използваш правилните термини.
Но след като разбрахме кой какво е имал предвид, накрая се надявах да споделиш преките си наблюдения за работата на магнитните преобразуватели, което ще е от най-голяма полза за конкретната тема. Беше толкова убеден в тяхната неефективност, наричайки производителите "шарлатани", че ми беше интересно какво си наблюдавал при монтажа им.

Тема "Ще подменям бойлер, няколко въпроса." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: