Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
icemans - специалист
Здравейте! Налага ми се да правя малко преустройство на тръбите за мръсния канал в кухнята - фи50. Интересува ме как става съединяването на тръбата с фитинга. Не съм се занимавал от доста време с това - преди ги нагрявахме и по този начин ги разширявахме. После трябва ли да се лепи с нещо самта връзка? Преди слагахме малко веро и всичко беше ОК. Питам за да знам в магазина какво да търся - има ли нещо ново? Благодаря!
jekasus - майстор
Най-често използвано и най-разпространено лепило за пвц тръби Изображение Или така си мисля :?

Прикачен файл

DSC_0124_1.jpg Нагряване на тръбата и лепене с пвц лепило.

Прикачен файл

DSC_0123_1.jpg само с веро, за по-лесно направи фаска на тръбата.
icemans - специалист
ОК! Значи нищо не се е променило ;) Отивам да ги паля ;)
Имам две забележки:
Първо при лепенето е хубаво да се използва фитинг и тръба от един и същ производител.Това е така защото съм виждал ПВЦ тръби направени от изрезки дограма.Там залепването е доста относително.
Второто което искам да споделя с колегата е че има ново решение и то е тръби от полипропилен за канализация.Там лепене въобще не е нужно.Всички връзки са си на муфа и гумено уплътнение.
За момента това е най-доброто и сигурното що се отнася за вътрешна канализация.
Успех!
icemans - специалист
Благодаря ти. Местенето на тръбите е малко и лепене се наложи само на едно място. Другото е само на гумените уплътнения на самите фитинги.
vanco2 - напреднал
Стига с това раздуване и лепене, в 21 век сме, има муфи с гумено уплътнение, има канален полипропилен с муфирани тръби с всякакви дължини - водоплътността е 0,3 атм.
Да се икономисва муфа чрез раздуване и лепене - това е кокошкарство, а и колко време се губи!? В Европа отдавна ползват каналния полипропилен с бърз монтаж вместо ПВЦ!!!
colyo - специалист
Да вметна нещо набързо......на пластмасова бутилка от газирана напитка(незнайно защо навсякъде ги водят ПВЦ, като всъщност е полиетилен тетрафталат ПЕТ) и се режат гърловината и дъното, за да се получи втулка. В тази втулка се напъхват 50 милиметровите ПВЦ тръби и после се нагрява с пистолет за горещ въздух. Стяга безмилостно и не пропуска нито капка.
vanco2 - напреднал
colyo написа:
Да вметна нещо набързо......на пластмасова бутилка от газирана напитка(незнайно защо навсякъде ги водят ПВЦ, като всъщност е полиетилен тетрафталат ПЕТ) и се режат гърловината и дъното, за да се получи втулка. В тази втулка се напъхват 50 милиметровите ПВЦ тръби и после се нагрява с пистолет за горещ въздух. Стяга безмилостно и не пропуска нито капка.
Нация техническа! Българският гений няма ограничения! [-o<
colyo - специалист
С подходящ инструмент и малко материалознание, всичко е възможно. Е да не забравяме, че и ръчички си трябват. Ако някой отвори тема за нетрадиционно използване на шмиргел и бормашина мога да споделя доста идеи.

Тема "Съединяване на тръби фи 50 за мръсен канал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: