• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
8180 - майстор
8180 написа:
naughty написа:
8081 не си прав. ние питаме и човека отговаря. за него това е по-добър вариант и се обосновава.
Човекът иска да ПРОДАВА и претендира за ПРОФЕСИОНАЛНО решение - в кое не съм прав?
Може и да не съм.
GPS при него не е съществен проблем - ползва го за по-точен часовник. Един-два дни без сигнал няма да навреди съществено. Веднъж позиционирана системата (определени точните координати), вече няма какво да се мени и мери.
Дори само часовникът да вземем - за избрания подход за решаване на задачата, дори кварцов часовник му е слаб, а времето по принцип в тази задача не е нужно (освен за някаква статистика и визуализация) - нужно е за метода му.
Сигурно за различни неща говорим и не се разбираме - ти слънчевите очила по часовник ли си ги слагаш, с математическо моделиране, с GPS?... :)

Zurlata,

Писали сме заедно.
Нищо лично, колега.
Това е дори впечатляващо:
"моят метод дава отклонение 0.05 градуса за период 70 години напред."
Крайната ти задача е да позиционираш с някаква точност (ти ще я кажеш каква е необходима).
След изчислението с цитираната точност (в случая на заданието) започват проблемите на всяка ОТВОРЕНА система да изпълни точно заданието. Не че в космоса не се прави, но там е за друго - двигателите им не са като твоите.
Zurlata - специалист
Това е дори впечатляващо:
"моят метод дава отклонение 0.05 градуса за период 70 години напред."
Крайната ти задача е да позиционираш с някаква точност (ти ще я кажеш каква е необходима).
След изчислението с цитираната точност (в случая на заданието) започват проблемите на всяка ОТВОРЕНА система да изпълни точно заданието. Не че в космоса не се прави, но там е за друго - двигателите им не са като твоите.
Прав си , изчислението е едно а как ще се изпълни от механиката е съвсем друго и винаги има допистима грешка, която е мого малка около +-0,15 реално, всяка сутрин следенето гозапочвам от нулева реперна точка така че грешка не се натрупва
Да изясня какво имах предвид под професионално , че май криво го обясних.
Имам предвид че не го приемам вече само като хоби а искам да съм сигурен 100% в резултатите и данните които гарантирам на хората, и искам каквото съм им казал това да получат наистина, идеята ми е това нещо да работи без проблеми и обслужване дълги години поне 50-60години затова го тестваме на износване. Реално сме готови отпреди 8 месеца но има много тестове да се правят. Купихме и сертификата EN12975 и по всички точки описани вътре го тестваме и ако е нужно променяхме някой неща за да отговаря на изискванията описани вътре.
Bobivan - специалист
Не разбрах,проектираната в SW "бетонобъркачка" сгрява ли водата?!?Иначе GPS,ШИМ-овете и другите уйни ми се изясниха.... :rock: :rock: :rock:
8180 - майстор
Zurlata,
Сигурен съм, че се опитваш да отчетеш много неща, а те действително са много и контролерът трудно ще им помогне.
Струва ми се, че вероятно прекалено бързо си се отказал от първоначалната идея с оптическото насочване. То предполага ЗАТВОРЕНА система (с обратно връзка), която (когато е възможно) принципно е по-добра и има предимството автоматично да коригира всякакви грешки, вкл. механични. Не знам дали си "изцедил всичко от тази идея", преди да се откажеш.

Доста съм се откъснал от тези неща, но при наличието на контролер биха били възможни различни алгоритми за управление, в т.ч. с няколко чувствителни елемента и усредняване и/или елиминиране на някои с крайно различни стойности (от паяк :) ), измерване на относителна, а не абсолютна стойност на осветеността след умишлено (търсещо) "разфокусиране" и под.

Цялата установка предполага периодично почистване за оптимална работа, та и периодичното почистване на чувствителните елементи не е голям проблем.

Не съм наясно с динамиката на процесите в тръбата, но ми изглежда привлекателно да се управлява насочването по температурата в самата тръба, което е супер истински, търсен параметър и крайна цел. Не пречи, даже е подходящо, според мен, изложеното и направено от теб да се ползва за авариен режим, ако нещо откаже (както при автомобилите).

В твоя вариант, не е лошо да се включи също някаква диагностика за авария - например на база прогноза за очаквания добив на енергия при дадена осветеност (от независим сензор) и в съответния момент. Иначе никой няма да знае (или трябва да гледа на монитор) дали нещо не се е объркало и огледалото гледа луната.
Малко е "таралеж в гащите" за комерсиално приложение на днешен ден, но въпрос на преценка.

Това в общи линии ми бяха съображенията да се обадя в темата.
Успех!
Zurlata - специалист
8180 написа:
.... измерване на относителна, а не абсолютна стойност на осветеността след умишлено (търсещо) "разфокусиране" и под....
Точно така го бях направил, измервах относителното напрежение на датчиците , 4 месеца се занимавах с тоя проблем но вярвяй ми възникват неща за които въобще не си и предполагал. На първо място датчика трябваше да стане евтин и супер точен а се оказа че тези две условия са неизпълними, също така трябваше да има възможност за лесна повторяемост - серийност , не е въпроса да правиш един датчик 2 седмици , в него има и оптика и електроника и софтуер. Появяваше се и конденс отвътрешната страна на стъклото на датчика , не ме питай как и аз недоумявах ама факт. Трябваше да го вакуумирам ...... и още много други проблеми дето преди не си и представях че съществуват , но като се захванеш да произвеждаш нещо и нещата почват да стават съвсем други. И накрая се отказах от оптика и минах на астреономическо следене, все пак казах си щом в Невада следят астрономически а не с оптика явно има защо няма кво да откривам топлата вода. При фото волтаичен тракер става с евтин оптичен датчик защото там точноста на следене не е нужно да е много голяма, волтаиците не си променят КПД-то при разбалансиране няколко градуса даже.
Не съм наясно с динамиката на процесите в тръбата, но ми изглежда привлекателно да се управлява насочването по температурата в самата тръба,
Не става защото процесите имат много голяма времеконстанта а и температурата след пускането на помпата не се повишава плавно докато достигне стабилна стойност а има периодични затихващи колебания докато влезе в установен режим. Но дори и да го нямаше тоя проблем за да отчетеш някаква реална разлика в рамките на някаква допустима грешка стои въпроса колко точно да е тази грешка. Трябва да се прави PID управление, но пък следвящия въпрос при разкъсана облачност става мазано и друго което установих трябва голяма точност на следене щото иначе лъчите като преминават през стъклото ако не падат перпендикулярно се увеличават загубите в отражението NREL казват че при +-15 градуса има загуби 10% в КПД-то
Преди да се откажа от оптика правих проба сложих датчика отдолу където се фокусират лъчите , само че след 3 минути всичко вътре взе да пуши
и пласмасите се запалиха, трябваше да се слага некъв филтър да отразява излишната светлина..... и накрая тоя датчик взе да става толкова сложен и скъп че ми писна , направих си астрономическото следене и от тогава пей сърце, никви дертове.
Системата работи много стабилно и не смятам вече нито да променям нещо нито да добавям разни други неща.
8180 - майстор
Zurlata написа:
пласмасите се запалиха, трябваше да се слага некъв филтър да отразява излишната светлина.
Аз ще спирам, ама не мога да се стърпя за горното - термодвойките са почти без пари и не горят лесно, ако не искаме да се отказваме "лесно".
Би ми било интересно какво постигаш като точност на реалното позиционирането. Не се сещам в момента как би се измерило (защото вероятно не се мери сега) - вероятно по сянката на тръбата в/у огледалото (ако има) може да се съди. За стабилността - сигурно е стабилно.
Ще чета, без да пиша повече.
STO-YAN - специалист
8180, не се отказвай! Може би е време да се съберат София и Пловдив на работна среща!
Zurlata, покланям се пред упоритостта ти и самокритичността в някои постове!!! :prayer:
От сърце желая успех!
Bobivan - специалист
Оти си не пишете у форум "Електроника"-не знам..... :rock: :rock: :rock:
8180 - майстор
STO-YAN написа:
8180, не се отказвай!
Абе не обичам (пък и да не давам отрицателен пример тук) - някой като е направил и завършил нещо, доволен е от резултата, друг, дето не го е пипал да "дава акъл". Туй дето го пиша са принципи от по над 100год. Вероятно е и аз да не съм в час в оценките си за новите. :?

Сериозно е поработил колегата - Хвала му, че намаляха такива.
Zurlata - специалист
Не са отказвай де, то и аз колко пати ми се е ревало чак докато го направим ако се отказвах така, гадното е че и много пари струва цялата разработка, и не мойш се откажеш по средата!
Има много неща за които не съм писал то е много за писане, ко искаш някой ден ако имаш път кам пловдив може да наминеш към цеха да поспорим и да си ги мерим!
8180 написа:
Би ми било интересно какво постигаш като точност на реалното позиционирането. Не се сещам в момента как би се измерило (защото вероятно не се мери сега) - вероятно по сянката на тръбата в/у огледалото (ако има) може да се съди.
Точно така я имервам грешката по сянката с канап, от едно крайно до друго крайно положение , и като се сметне дава ъгъла в градуси, по горе бях писал някъде +- 0.15 градуса е точноста на механиката
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: