• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Gladiator_BG - специалист
благодаря колеги ... днес ще ида да взема шкурка и започвам да се заигравам ... незнам кога ще я завърша (според времето което имам) но стане ли готова ще сложа няколко снимки за оценка :yes:

забравих да питам ... яхтения лак с какво да го нанасям за да стане максимално гладко ... четка/мече/парцал ... или той се разлива равномерно при намазване ?!?
работел съм с яхтен лак но лакирахме ламперия и тогава целта беше просто да е защитена от влагата ... дори несъм обърнал внимание колко гладко е станало ...
gogo1113 - специалист
За максимална глакост и равномерно нанасяне най-добре с малко мече.
kiroslavov - специалист
Никога не лакирай с мече, още на първата ръка ще стане на ленти, които нямат скриване после !! Вземи си по-широка четка и разнасяй повечко - да не се натрупва, това е особенно важно при първата ръка, при втората вече дървото няма да попива толкова и шанса да стане на петна е по-малък
Chefo77 - майстор
kiroslavov написа:
Никога не лакирай с мече, още на първата ръка ще стане на ленти, които нямат скриване после !! Вземи си по-широка четка и разнасяй повечко - да не се натрупва, това е особенно важно при първата ръка, при втората вече дървото няма да попива толкова и шанса да стане на петна е по-малък
Точно на обратното мнение - лакира се с валяк - ако лакът е полиуретанов на ацетонова, нитроцелулозна или подобна основа, се лакира с велурен валяк (аз използвам 20-ина сантиметрови, около 2 см в диаметър). Ако лакът е на водна основа, използвам дунапренов такъв. Само дето не лакирам масички, а подове, но мисля че търсеният ефект е същия.
Имай предвид, че най-вероятно след първата ръка, валякът няма да става за нищо. И задължително матирай с шкурка - 150, 180 - преди втората и преди третата (ако има) ръка.
Gladiator_BG - специалист
ами късно колега ... лакирах го вече с мъхесто малко мече ... дадоха ми го специално за лак ... но въпреки това покритието пак стана на малки балончета ... инъче ленти .. черти .. джазги .. и подобни неща няма ... само сега като "погаля" покритието и се усещат малки грапавенки ... нищо чудно и яхтение лак да е някакъв стар защото ми се стори малко гъстичък ... предполагам от втората ръка която ще нанеса утре грапавенките ще изчезнат

другото което е ... явно фабрично преди да я лакират са я минавали с някакъв баец за да оеднаквят цвета ... защото като я изтъргах ми се видя че страничните кантове станаха по светли ... значително по светли ... при което лакирах само тях и след трийсеттина минути минах основно на всякъде ... демек те са две ръце но все пак са по светли ... но това въбще не ме притеснява ами напротив ... дори ми харесва че ще се върже с някои други мебели в стаята ... \:D/

чефо мерси за съвета с шкурката ... притеснявах с да не се надере нещо но щом казваш че с Р200 само ще се заглади без да се матира значи така ще направя... втора ръка обезателно ще има ... за трета незнам само ако се наложи но като знам какъв критик съм 90% си мисля че ще има и трета ...

Прикачен файл

P9130057.JPG

Прикачен файл

P9130059.JPG

Прикачен файл

P9130061.JPG
Chefo77 - майстор
Ами ... аз късно се включих :(
Първата ръка се минава с по-рядък лак. Т.е. лакът се разрежда с коресилин, АМВ, разредител или каквото може да се разреди, в съотношение 80:20 или 70:30 например. По този начин се осигурява по-добро попиване на лака в основата. След което втората ръка вече може да е с неразреден лак.
Балончетата се могат да се образуват И от висока температура в помещението - от прекалено бързо съхнене на лака. Опитай сутрин или вечер да го направиш. Грапавинките би трябвало да изчезнат след матирането. 200 може би ще е прекалено фина, аз даже на водни лакове не я използвам.
kiroslavov - специалист
едно е да лакираш подове, съвсем друго - мебели !! Както и да е Gladiator_BG вече си е свършил работата от снимките изглежда, че се е справил добре
Chefo77 - майстор
kiroslavov написа:
едно е да лакираш подове, съвсем друго - мебели !! Както и да е Gladiator_BG вече си е свършил работата от снимките изглежда, че се е справил добре
И каква по-точно е разликата, щом не става дума за крак от маса, а за плоскост?
kiroslavov - специалист
вида на материала, размера на детайла и желания ефект. И аз съм лакирал паркет с валяк, но това не значи че бих лакирал например мебел от фурнирован MDF с мече, мисля че спора е излишен :!: Важното е че човека се е справил, със здраве да се ползва масата :)
  • 1
  • 2

Тема "Лакиране на надраскана масичка ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: