Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
shtork - напреднал
ето как се получи водобранната лайсна
Изображение
Ivo_Dinkov - специалист
shtork написа:
Възникна обаче друг проблем единия ел контакт се оказа счупен и добре замаскиран с тиксо :? става дума за тези, които се монтират в панел и са открити. Сменял съм нормални, ама от тия и идея си нямам :?:
Какво му е счупено?
Снимай го- имам резервен някъде на село. Иначе си е нормален контакт- връзваш фазата на дясната клема (по БДС май е така, не, че не можеш да ги размениш :lol: ), на лявата- нулата, а заземяването- на клемата, разположена малко по- долу между двете клеми и обозначена със знака за заземяване.
shtork - напреднал
Самият капак отпред на контакта е паднал. Кръгчето където влиза щепселът също е счупено, но нямам фазомер да тествам дали всичко е ок или случайно не е офазен. отделно някой майстор от там е изкарал кабел за да го изведе на балкона за контакт(там има още един, може би от оригиналната инсталация, който е стопен и много странно стърчи кабел от стената)
снимките са правени зад дивана, но ако трябва ще се помъча да снимам и централно
ИзображениеИзображение
а ето и кабелите от стената:
Изображение
и изгорелият контакт
Изображение
Ivo_Dinkov - специалист
Точно където свършва падналото капаче и почва горната част на контакта (чувал съм да ги наричат тип 'джапанка' :) ) има една планка, от която съм виждал и 'фабрично' да е правено разклонение към друг контакт, разбирай, играе ролята и на разпределителна кутия.
Определено обаче трябва да го оправиш това със стърчащия кабел- ако нямаш познания, обърни се към специалист. Понеже ще къртиш там за преустройството, ако го отложиш във времето, провери на първо време на кой прекъсвач е проводника с нагорелия контакт и какво натоварване понася- за да се стопи така контакта, значи много е греел.
Отделно стърчащи проводници от стената са опасни, особено пък ако имаш детенце.
shtork - напреднал
За момента всичко е умело замаскирано с канапето и цялата тази грозотия изобщо не се вижда. Малки деца за момента още няма (е надявам се след някоя и друга година де :lol: ). При преустроиството даже ми се иска да го вградя в стената и да не се виждат кабелаци, ама в панел малко трудно ми се вижда
valat111 - специалист
shtork, това е грозно и опасно. Според мен ел.-а ти се нуждае от генерална промяна...изпреварил си ме с писането.
shtork - напреднал
ел инсталацията за съжаление я заварих така и все още не съм я бутал. заформя се догодина да е големият ремонт. Сега просто трябва да се изкара зимата и да се съберат достатъчно парички. сутринта си правих сметка за отделните неща колко ще ми излезе. Ето я разбивката според мен:
  • смяна на дограма - 2000 лв
  • изместване на канали и преправяне на ел инсталация - 500? лв
  • цялостен ремонт на банята - плочки, санитария, махане на ваната, душ пано - 2500 лв
  • нова кухня - 1500лв ?
  • други преустройства и довършвания - 500 лв
Не претендирам за нещо хипер модерно и дизайнерско, искам да е удобно и функционално

Приемам всякакви корекции по този списък. Ще се радвам на всякакви съвети и препоръки
Ivo_Dinkov - специалист
Аз бих сменил инсталацията цялостно, още повече, че половината така или иначе ще я извадиш.
При мен смяна на инсталацията за кухня + ежедневна, спалня, детска, баня и коридор глътна към 1000лв за труд (около 50 контакта и към 10 разпределителни кутии и 5 - 6 лампи, включително окабеляване за СОТ, нет, телевизия, телефон) + към 600 за ключове, контакти и кабели (купувах Legrand, спокойно можеш да вземеш по- евтини на Шнайдер например).
Банята глътна мнооого- към 6000, но вратата и санитарията + аксесоарите ми бяха 40% от сумата.
Моя съвет е да правиш първо банята когато има къде да спиш поне 10 дни.
Инсталацията навсякъде, дори и някои стени да са ти с прокопани канали, ще става за живеене апартамента.
После да подкараш кухнята и терасата, като ги докараш до боя, се прехвърляш в хола.
При мен сумарно към 8 месеца работа се събира, правихме почивки, понеже не се издържа всяка вечер да чистиш след майстори, за да можеш поне в леглото да си легнеш на чисто.
Дори и с година да го отложиш- задели си поне 10000лв, за да не се налага да спираш до никде или да правиш компромиси с важни неща заради липса на пари.
shtork - напреднал
да и аз долу горе такъв бюджет предвиждам, само трябва да го събера. Бавно, но славно както казват по-възрастните :)
bat_zdravko - специалист
Да се включа и аз в темата. Първо честито за придобивката!
Не че искам да те отчайвам, но 1 месец ми се вижда доста малко време за такъв голям ремонт ако си решил да правиш повечето неща сам. Относно цените, които си набелязал: за кухнята 1500 лв ми се виждат малко. Все пак зависи дали имаш уреди или не, но и без тях под 2500 лв си мисля, че трудно ще минеш. За банята 2500 лв са ок, но и там зависи дали ще си викаш майстори или не :)

Тема "Преустройство на едностаен в двустаен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: