Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
kuuuuuul - майстор
Поради горчивия ми опит с монтажниците на климатици /Ванко/ реших да се захвана сам със задачата.Ще демонтирам и монтирам в друга стая един клим. и на негово място ще сложа така мечтания Дайкин.Ходих в един магазин и събрах следната информация ,вакумна помпа 120лв,вакумметър 17лв,дъска за раздуване на тръбата 20лв,маркучи около 20лв,тръби медни 70лв+ изолация 10лв,стойки 23лв/а може и сам да си ги направя/ всичко около 280-300лв. За същата работа ми искат към 280+100=380лв. :lol: Не смятам да се занимавам професионално с тези неща,така че ако някой си помисли че ще му взема занаята да не се притеснява :lol: спокойно може да ми давате съвети :partyman:
Какво е маслото в тази помпа защото я продават без и за него искат 20лв? :?
STO-YAN - специалист
Здравей kuuuuuul.
И ти като мен си "шило в торба", не стоиш мирен!
Аз преди около година се подпалих по тези ТП, но реших да започна първо с термопомпен бойлер.
Външно тяло 18-ка, но разпарчосах една 12-ка, за да видя какво има в нея като части.
Сега купих една 58-ца /около 15 kw/, нея я подготвям за охлаждане на три помещения и каквото "открадна" от топлото-за бойлер.
Ако твърдо си решил да си събереш инструменти, обади ми се на лични, мога да ти препоръчам няколко магазина.
Между другото имам предложение: = Клуб на ентусиастите от София=: Може да си разменяме опит, инструменти, материали
и т.н.
kuuuuuul - майстор
В този форум има доста ентусиасти така,че идеята за клуб не е лоша,а по отношение на помоща нали за това сме тука :partyman:
Каква е разликата м/у едностъпална и двустъпална вакум помпа?Тая помпа ми е най големия проблем :?
kuuuuuul - майстор
Айде де,никой от специалистите не ще да помага :sad:
piron45 - майстор
Браво за ентусиазма. Разликата между едно и двустъпална помпа е в създаването на по голям вакум от втората и има по голяма мощност. Значи че с нея ще постигнеш по качествено вакумиране. Специалистите които ми монтираха климатиците казват че при вакумирането се откриват евентуални пропуски, но аз мисля че биха се открили ако са твърде големи. При микро пропуски не биха помогнали, а точно от такива места фреона може да избяга за няколко месеца. Истината е системата да се напълни с азот или фреон и се провери за пропуски.
Вакумирането върши работа за да изтегли влагата и въздуха в системата за да не разваля качеството на фреона.
kuuuuuul - майстор
По другите теми се спори да ли изобщо трябва да се вакумира и предполагам едностъпалната е добър компромисен вариант.Мене времето няма да ме бърка така че мога да чакам и един час :? Какъв е проблема при повторното използване на тръбите/за този дето ще го местя/? За Дайкин FTX71 го дават с тръби 6мм и 16мм ,не трябва ли размерите да са в цолове?
piron45 - майстор
Че някой казва ли че има проблем да ги ползваш ? Според мен / като неспециалист/ ако ти отговарят на размера изискван от съответния климатик няма проблем.
a_stoev - майстор
едностъпалната има по малък вакум. двустъпалната прави по дълбок вакум.
Масло и аз се прекарах по 24лв/л, но после намерих на Sunoco/сунисо по 10лв. потърси в нета кой продава сунисо в софия да ти докара.
Вземи си двустъпална , пък после я давай под наем на колеги, по 10лв пак ще я избиеш.

В старите труби им аот старото масло. това е проблема.
kuuuuuul - майстор
А какво е това масло :? нещо специално ли е или става и някакво двигателно/от автом./?Да ги промия ли тръбите с разредител някакъв?
vasikata - специалист
Доклокото разбрах слагаш нов климатик с нови тръби и стоика. Нищо не се промива и масло не се слага, в помпата си има масло или поне едно време ги продаваха с масло в кашона . Колегата казва че има проблем ако слагаш новия климатик на старите тръби защото се предполага че стария е работил с друг фреон.

Тема "Съвети към начинаещ климатикаджия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: