Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
piron45 - майстор
Аз пък съм си сложил един стълбищен автомат на вентилатора. Закачен е за ключа на лампата и като светна лампата вентилатора тръгва, като загася остава да работи за времето което му е зададено. При мен е 7мин. На автомата задължително му трябват фаза и нула за захранване .
@zz_stefanov - имам купен сглобен PIC контролер, но в момента ми дава грешки на моя компютър, а точно тоя PIC 12F629, струва около 3лв, но както казах не мисля да правя схема с PIC. А и все пак тук всички сме българи, не мислиш ли че преди да почна да правя нещо, няма да си направя сметката за елементите? (Риторичен въпрос)
zz_stefanov - майстор
И понеже всички тук сме българи, труда си не го броим за нищо :cool:
Успех :)
Последно за сега искам да кажа, че все още се уча и ми интересно и приятно да се занимавам с такива неща, за това не го считам за кой знай колко голям труд (по друг начин изглеждат обаче нещата, когато трябва да се налепят например 150-200 елемента). Доста в офф излезнаха нещата. За сега няма какво да се напише, преди да разбера как ще са точно нещата.
ESPACE - майстор
Интересно ми е как си стигнал до ниво програмиране на PIC, а си мислиш че вентилатор с асинхронен двигател може да продължи да върти с паралелно свързан кондензатор. Не се обиждай, но имаш основни пропуски в електротехниката.
zz_stefanov - майстор
ESPACE написа:
Интересно ми е как си стигнал до ниво програмиране на PIC, а си мислиш че вентилатор с асинхронен двигател може да продължи да върти с паралелно свързан кондензатор. Не се обиждай, но имаш основни пропуски в електротехниката.
Той и сина ми е програмист и по край мен написа програмата за едно пикче, но за схемотехика не го търси, та не се чудя и на това. :)
vvventsi - специалист
NikeX написа:
Здравейте, майстори. Искам да направя таймер за вентилатор на баня, който да оставя вентилатора да работи около 5 (макс 10) мин след, като се спре тока/излезе човек от банята. Първото което ми дойде на ум е кондензатор успоредно на вентилатора, но проблема е, че незнам с колко голяма стойност ще трябва да е за 5 мин. Предполагам не малко. Отделно ще трябва да е за мин 250V, което допълнително дига размера (което мисля че няма да е проблем) и най-важното цената. Предполагам че ще трябва да е с някаква схема, но нямам си никаква идея, с каква схема може да се изпълни. Ако някой се сеща за такива схеми или пък идей, ще се раздвам да ги видя. Благодаря предварително за помоща.
За какво усложнявате нещата ,за какво ти е това реле ,изкъпваш се и след 5мин си изключваш вентилатора и това е,в къщи точно това правим вентилатора е с отделен ключ като се изкъпем го оставяме да работи още 5-10мин и си го изключваме.
vk - специалист
Това може да се реализира с т.нар delay-OFF релета (всъщност това е една от функциите наред и с други функции). Има ги във вида на стандартните прекъсвачи за табла (модулни прекъсвачи).
Та това реле ще изключи захранването , след определено зададено време (5 мин. да кажем).
Вижте тук: CRM-61 и тук time delay relays
blv - специалист
А не е ли по-лесно с едно реле за време, има такива дето влизат в конзолата зад ключа, искат и нула, управляват се с бутон примерно лихт бутон. Картинка в нета не ми е попадала, но пазарувам от един магазин на Раковска 27 дето ги има.
zz_stefanov - майстор
При налична инсталация най-безпроблемно се оказва вентилатор с вграден таймер който се стартира от вградена фотоклетка следяща лампата в помещението http://www.mmotors.bg/bg/products/%D0%9 ... D0%BA.html иска все пак свързването да се преаранжира за да се подава постоянно фаза и нула до вентилатора. Желателно е да има и от къде да се прекъсва фазата за ремонт.

Тема "Таймер за вентилатор на 220V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: