Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Отдолу на нагревателя има един болт с метрична резба 6 мм. от който прокапа вода, вижда се само резбата явно е завит от вътрешната страна на фланеца с незнайно каква цел, не ми е ясно как да сваля и самия фланец с нагревателите защото това е някаква нова система, а не като едно време с болтовете. Моля за някоя снимка да се ориентирам за какво става въпрос, не успях да намеря нищо в мрежата и дали ако сложа някое уплътнение и го стегна с гайка отгоре няма да успея да реша проблема временно, че не ми се източва и разглобява бойлера за една такава глупост.
valat111 - специалист
Моля за една снимка от теб, на бойлера :?
http://www.sunsystem.bg/bg/slanchevi-te ... .php?id=40 ето затова става въпрос дано не нарушавам някое правило. Фланеца отдолу има само една гайка 8 или 10 мм., и няма никакви други крепежни скоби за които прочетох из форума. Тъпото е, че на снимките на всички подобни нагреватели които открих из нета този болт 6мм. не се използва за нищо и май трябва да е заварен, а при мен е прокапал.
piron45 - майстор
Пич, аз имам бойлер на Сънсистем.При мен фланеца се държи на 5 болта М10х16 . Този болт който се вижда в средата и предполагам е протекъл при теб е за закрепване на самия нагревател. Той съвсем близо до изводите на нагревателя. При мен този болт е с вътрешен шестограм М6х25. Бойлера ми е чисто нов, но се наложи да сваля фланеца за да правя разни мои интервенции по него. Бях учуден че на неръждаем бойлер специалистите от Шумен са сложили обикновен поцинкован фланец. По късно разбрах че тези бойлери ги правят в Китай / то пък къде ли другаде /. От вътре уплътнението е цяло върху самия фланец и има само отвор на мястото на закрепване на нагревателя, който е комбиниран заедно с тръбичката за терморегулатора.
Ако положението при теб е като на моя бойлер просто се опитай да притегнеш болта защото може да е хлабав или пък да се смачкало уплътнението под самия нагревател и затова да пропуска.
Това което казваш няма нищо общо с моя случай, понеже моя бойлер е топлообменник тръба в тръба и днес на светло и по-трезво ми светна, че може би е протекъл външният топлообменник сега се прибирам и ще го огледам. Това което стърчи от фланеца е 6 мм шпилка без гайки, но тя е доста далече от изводите на нагревателя, ще опитам да го оправя по калпазански метод с поставяне на уплътнение и гайка, но най -вероятно няма да се получи и ще го разглобя да видя за какво иде реч.
На първата снимка се вижда това което видях снощи. Днес дренирах парното и свалих това метално капаче след което се откри следната гледка,/снимка 1/ оказа се, че 6мм гайка е разхлабена и се върти свободно, ще опитам да я законтря и да я пристегна. Проблема е, че около гумената гарнитура сега леко просълзява вода и понеже не съм източил бойлера се притеснявам да текне вряла вода и да направя някой инцидент. Къде според вас се намират крепежните елементи на този фланец, няма болтове няма скоби не се вижда нищо.
Престраших се и го разглобих още веднъж и понеже гайката се въртеше безконечно навсякъде хванах шпилката с клещи и я пристегнах, направи половин оборот след което запълних системата на парното с вода и засега се реши проблема. Направи ми впечатление, че когато раздвижа шпилката наляво надясно и пръсва вода с високо налягане явно това е някакво предпазно клапанче. Ако някой има идея как се разглобява подобен бойлер моля да сподели защото е въпрос на време проблема пак да се появи и тогава ще се наложи да свалям фланеца за да подменя уплътненията /не успях да намеря и майстор който да се е занимавал с такова чудо/. Според документите бойлера би трябвало да има анодна защита, но аз не виждам такава няма и тестер, да не би тази шпилка да е защитата ?

Прикачен файл

IMG1.jpg
IMG1.jpg (89.36 KиБ) Видяна 3675 пъти

Прикачен файл

IMG2.jpg
IMG2.jpg (78.35 KиБ) Видяна 3675 пъти

Прикачен файл

IMG3.jpg
IMG3.jpg (101.75 KиБ) Видяна 3675 пъти
PCL82 - майстор
Работата е много проста. Това е елипсовиден фланец и е пъхнат вътре с леко накланяне и завъртане (по същия начин се затварят капаците на някои тенджери под налягане).
Пластината с гайката придърпват фланеца към казана и уплътнението се притиска. Просто гайката трябва да се затегне здраво.

Ръждивата шилка с гайка е анодът, който е изолиран от фланеца с пластмасова втулка. От него трябва да има връзка към корпуса с жълто-зелено кабелче или директно чрез затягане към фланеца (може би планката прави връзката).

Ако в момента бойлерът е пълен източи го! Отлепването на уплътнението ще излее цялата вода на земята. Свали фланеца, като го натиснеш навътре. Купи си ново уплътнеие и анод и ги подмени.
Провери дали тръбите в казана са здрави (ако са пластмасови). Почисти котления камък.

Сглоби всичко, заземи надежно всички метални части!
Благодаря за пояснението! И аз си го обяснявах горе долу по този начин, за сега след притягане на анода теча спря, но ще потърся да купя нов и при следващ проблем ще го подменя. Контакта се осъществя най- вероятно чрез капака защото няма кабели и допълнителни гайки.

Тема "Теч от боилер Sun system BB150-V/S1M" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: