• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Колеги.Извинявайте ,че пускам нова тема ,но много четене заболя ме главата и не мога да си отговора на въпросите.Значи зимата се отоплявам с котле на твърдо гориво и посредством серпентина в бойлера си имам гореща вода в бойлера.Искам на пролет да монтирам слънчеви колектори за лятото,но ми се иска като инвестирам в тях да ги ползвам и зимата по някъкъв начин.Тъй като парното се пали вечер като се върнем от работа може ли през деня да циркулира през радиаторите топлото от колектора и дали ще има ефект.Също така за икономия на въглища например има студени дни по -15 например ,но грее ярко слънце,къщата е 80кв. санирана и с дограма дали ще може да се затопли..Приемам съвети към каква соларна система да се насоча,бойлера ми е 120литров,домакинството ми е трима човека и дай боже скоро четири ,ама всичко с времето си :).
filmatoplo - майстор
Няма невъзможни неща , но 1-2 панела които ще сложиш за затоплянето евентуално на бойлера ,тъкмо само него ще успяват да стоплят зимата.Щом ще те чакат други хубави работи :heart: , на там наблегни.
colyo - специалист
Мой познат преди време си беше направил интересна схема: слънчев панел подава топла вода (35 градуса най-много през зимата) към малко котле на ток за дозатопляне. Отам към радиаторите (последователно свързани незнайно защо) и от последния с 22 градуса на изход пак в слънчевия колектор. Преди 10 г се кълнеше че не плаща повече от 60лв ток зимата :^o , а си беше приятно топло у тях. Мисля, че можеш да поумуваш за нещо подобно.
ПП: това с 4 самоделни панела хванати на парапета на южната тераса.
bulhomes2 - майстор
Тогава варианта ти е само вакуумни - само те работят донякъде и зимата. За топлене с тях още не съм чул някой да го е направил. Би могло, но със сериозна инвестиция, която пък лятото ще се чудиш какво да правиш (представи си, че сложиш 200 вакуумни тръби). Доколкото разбирам бойлера ти е с една серпентина, което е проблем. Възможно е на фланеца с нагревателя да му добавиш още 1 серпентина, от тези които се продават, но не съм имал досег с тях и не мога да кажа как работят. Иначе на купешките двусерпентинови долната е по-голяма и е за слънчевите колектори - да позатоплят водата колкото могат, преди водата да стигне по-топлата серпентина от парното. Тогава може да се пробва за отопление - долната серпентина от колекторите загрява водата в бойлера, а тя от своя страна загрява водата на отоплителната инсталация, която циркулира в горната серпентина.
А ако се откажеш да се опитваш да се топлиш с тях - за лятото и плоски селективни ще ти вършат абсолютно същата работа, а са 2 пъти по-евтини. С подходящи кранове и разклонения можеш да използваш едната серпентина на този ти бойлер.
filmatoplo - майстор
Преди малко бях в едно бойлерно , има вакумни панели човека , на диференциалния термостат показва 11,5-12 градуса :wink: -навън вали ,сиво намръщено небе , външната температура е 6-7 градуса -кога аджиба ще се стоплиш от панели днес :? :) .
joro_vn - специалист
Прекалено скъпа инвестиция би била. Трябват доста панели , които лятото няма какво да правиш. От друга страна слънцето през зимата грее ефективно едва 4-5 часа и доставя твърде малко енергия за денонощие дори и при слънчев ден, да не говорим че хубавите дни през зимата са доста малко. Тъй че не си струва.
kuuuuuul - майстор
Каквито и да са колекторите,щом се казват Слънчеви значи рабитят само със слънце и да ли е зиме или лете не е от голямо значение.Мойте вчера вдигнаха до 66гр,а бойлера стана 55гр при студено 4-5гр и ветровито но слънчево време.Просто зимата загубите са повече.Сега съм се замислил за комбинация от сл.панели и вътрешно от клим. ама да ли ще е по добре от този с бирените кутийки :?
filmatoplo - майстор
Да -работят си само в слънчеви дни .
syncho - майстор
:) Зависи от панелите. Аз мога да ви покажа, че не работят само в слънчевите дни. Разбира се като е слънчево дават много повече, но и при умерена облачност си работят. При мъгла и гъсти облаци нищо не работи... даже и аз понякога :lol:

А относно отоплението с тях... става до някаква степен. При нас сме с 4 колектора по 21тр, 800л бойлер с 2 серпентини (едната от горе до долу) и с подово. Когато е слънчево няма кой знае какъв проблем да се поддържа една работна температура от 15-18С на хале 350м2. Проблема е само като стегнат мъглите, че тук в Пловдив веднъж като хванат, та цяла седмица карат. За това си имаме и пиролизно котле. Лятото... е тогава си е добре да имаш сондаж и някое мини басейнче :) .
Galy - специалист
Точно това умувам и аз в момента. Направих си термопомпа и отделно си взех един 150л бойлер Татрамат и един слънчев панел Волф Топ Сон - селективен! Та...говоря в момента с моя човек и го питам, защо не мога да направя така, че през деня, когато ме няма и се прибирам вечер, в дни като миналата седмица, а и днес...слънчеви, студени, но слънчеви...панела да ми топли бойлера, а бойлера да се превърта през конвекторите. В момента какво ще се случи практически? Цял ден ще се топлят 150л вода и ако евентуално се загреят...вечерта за едно къпане. А термопомпата /или котела, или каквото и да е друго/ цял ден ще харчи нещо си за да ми е топло вечерта.

Та моя човек казва, че се ползва буферен съд, който аз няма къде да сложа. Другия вариант, който той не препоръчва е с автоматика да се направи така, че през деня да нямам реално топла вода по чешмите, а да я пращам в конвекторите да се върти. Вечер...задавам в колко часа единия кран се затваря, а се отваря от бойлера към чешмите. А през конвекторите започва да се върти топла вода от другия източник /в моя случай термопомпа/ Той се дърпа много за момента и се мъчи да ме разубеди, но все още не съм разбрал смислената причина това да не може да се случи. А човека е професионалист. Хммм, хубаво че и други мислят като мен. Утре имам среща с човека за друго, но ще го зачекна пак на темата да видя какво ще каже и ще пиша.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "дайте съвет за слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: