• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
dodo2000 - специалист
Моля за спешен и компетентен отговор на казуса, който имам. Ще ходя да поръчвам PVC дограма обаче проблема е, че не мога да махна на старата дървена дограма касата, понеже отвътре е зазидана до прозореца а отвънка е хваната с винкели. За това мисля, колкото и стряскащо да звучи да монтирам и захвана PVC дограмата в дървената каса. Старата дървена дограма е слагана преди 16-17 години, но няма никакви видими следи от остаряване, нацепване или каквото и да било. За това искам да попитам дали ще сбъркам ако направя подобен монтаж, понеже за да махна въпросната дървена каса трябва да съборя кажи-речи половината външна стена. Интересува ме дали с времето може да се получи някакъв проблем като е монтирана по този начин PVC дограмата. Мисля да направя и външна изолация след това, която да скрие дървото точно до началото на PVC-то.
Ето снимки какво е положението в момента:
Изображение - това е касата

Изображение

Изображение - отвънка на винкела, за който е хваната дървената дограма отгоре е заварена и козирка

Изображение - вътре стената свършва точно до прозореца

Изображение - това е отвън
dodo2000 - специалист
Никой ли не може да помогне в моя случай с отговор?
velsi - Почетен майстор
А защо просто не оставиш дограмаджиите да си свалят старите каси, което е обичайната практика? Сигурен съм, че няма да ти съборят къщата. Това, което на тебе ти изглежда трудно за тях е рутинна работа. Това изпълнение, което си намислил е куцо от всякъде.
dodo2000 - специалист
Да, знам, че идеята издиша, но в случая става въпрос за много къртене, рязане на винкели и т.н. Значи само пак да кажа, ако не е станало ясно от първия ми пост или от снимките
Прозорците са направени на по три каси с по два прозореца всяка. Тези каси отвън се опират във заварени винкели от всички страни, от вътре пак касите са закрити с тухли и е оставено толкова, колкто да може да се отваря прозореца. Значи за да се махнат старите каси според мен трябва да се изкъртят отвътре тухлите, отвънка пък трябва да се изрежат от всички страни винкелите, на тези винкели обаче е заварена и голяма козирка. В общи линии нещата са правени едва ли не с мисълта никога повече да не се махнат. Днес ще ходя пак във фирмата за дограма и ще говоря отново с хората да видя и те какво ще кажат. Идеята да сложа PVC-то на дървената каса ми дойде, защото на няколко места съм виждал такива изпълнения и реших, че може да се приложи и в моя случай.
milen56 - специалист
Незнам дали е грешно или правилно, но на село на къщата мисля да слагам новата дограма върху дървената каса, само откачам крилата и се монтира новата дограма, ама това сигурно ще е другата година.
dodo2000 - специалист
Ами точно и аз така искам, но на получавам информация дали това ще доведе до някакви негатвини последствие след години. Знам, че дървото трябва да диша и не трябва да го закривам, освен това се раздува, именно тези две неща ме притесняват. Ако напълня между дървената каса и PVC-то пространството с пяна дали ще позволи дървото да се раздува? И ако го закрия отвън с външна изолация, предплагам ще започне да гние, защото няма да може да диша.
torbalan - Дървен философ
дървото може и без дишане да мине, но според мен правиш глупости...

махай старите каси и си слагай дограмата както си му е реда...
root666 - специалист
Те монтажниците ще ти ги махнат без да съборят стената, не се притеснявай...
velsi - Почетен майстор
root666 написа:
Те монтажниците ще ти ги махнат без да съборят стената, не се притеснявай...
Именно. Ще срежат старите ти каси, които и без друго няма за какво да използваш, ако трябва и на няколко места, за да ги извадят по-лесно. Ако падне нещо то ще е малко мазилка, без това обикновено не минава.
dodo2000 - специалист
Днес идваха от фирмата за размери и да поръчам дограмата. След като оглеждаха половин час и те стигнаха до извода, че е ще има най-малко главоболия да се монтира дограмата в касата. Даже казаха, че предлагат и специален профил за този вид монтаж. PVC дограмата се нанизвала като тапа отвън навътре в дървената каса. Единственото е, че този профил е малко по-скъп от колкото ако е обкновен профил, но все пак го предпочитам като вариант пред това да се кърти.
  • 1
  • 2

Тема "СПЕШНО! Монтаж на PVC дограма върху дървена каса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: