Мечтата на всяка домакиня
Здравейте,

Тъй като черпих доста идеи и опит от този форум, искам сега и да покажа какво сътворих за първия ми пост.
Кухнята ми е малка (2,40 м на 3,20 м) и трябваше да използвам максимално добре пространството в дъното й.
Основни положения бяха, че не исках да мърдам водопровода и канала и че трябваше да имам поне минимален плот за рязане/готвене.
И хладилника нямаше да е вграден + микровълновата трябваше да е над него. Мястото до шкафовете на мивката трябваше да е свободно за създаване на усещането за свобода и пространство ;) Масата и столовете трябва да се разположат перпендикулярно на прозореца за да могат да съберат без проблем поне 5 човека (Масата ще бъде сменена с правоъгълна, тъй като овалната не е подходяща).

Ето една снимка на 99% готовата кухня (има още малко лайсни за слагане):
Изображение

Малко обяснения какво съм ползвал:

* Всички панти на вратичките без тази на вертикално отварящата се вратичка над мивката и под фурната са HAFELE с плавно затваряне METALLA SM - цена около 4 лв/бр
* Чекмеджетата (три на брой отляво на фурната) са с HAFELE Moovit 92 mm x 500 mm механизми със страници (за съжаление са направени за 16 мм ПДЧ, та трябваше да ги преправям) цена 60 лв/бр.
* Минификсове на всички места, където се виждат сглобките. Стълбчетата им бяха с втулки 8 мм. Купих си шаблона на Hettich за 58 лв специално за тях.
* Само един амортисьор за вертикално отварящата се вратичка над мивката.
* Плоскостите са WODEGO зебрано и избелен дъб (идеята за тази комбинация взех от този форум)
* Плотът и гърбът са Duropal 6343 (кафеникаво)

Инструменти:

Дрелка SKIL 500 W
Винтоверт Einhell Bavaria BSD 3,6 V
Зеге - два вида, за плота беше някакво Bosch синьо
Шаблона за минифисковете на Hettich
Прав ъгъл 30 см
Нивел ултра евтин и скапан 1,20 m

Равносметката ми излезе следната (цените са приблизителни, тъй като не си спомням всичко до стотинка :) ):

* 2 листа ПДЧ избелен дъб - 180 лв
* 1 лист ПДЧ зебрано - 95 лв
* половинка плот - 80 лв
* гръб - 100 лв
* лист шперплат - 20 лв
* кантове - 60 лв
* разкрой, рязане и кантиране - 130 лв
* механизмите + винтове + минификсове + крачета - 350 лв
* алуминиеви лайсни с различни профили - 30 лв
* мивка (турска някаква марка почваща с К) - 95 лв

Общо: 1140 лв , грубо около 1200 лв с разните материали които не си спомням вече :)

Самите уреди в кухнята:

Печка за вграждане Candy - 450 лв
Плот за вграждане BEKO - 220 лв
Микровълнова Candy - 170 лв
Ширм за вграждане Teka - 170 лв
Хладилник си имахме :)

Общо: 1010 лв

Преди да почна кухнята бяхме шпакловали и боядисали стените + беше положен под с гранитогрес (или поне ни го продадоха за гранитогрес, но според мен си е чист теракот - фирмата е бг KAI)
Но това не означаваше, че всичко е прекрасно със стените :)

Шкафовете са седем на брой:
* долен с чекмеджета - само с две страници и гръб шперплат
* долен за фурната - според инструкцията на фурната
* долен за мивката - според изискванията ми за батерията + канала, по проект нямаше никъде гръб от шперплат а само ПДЧ
* горен над хладилника - да побира под себе си хладилник 160 см + микровълнова
* горен за ширма - този излезе цял гардероб :)
* горен над мивката с вертикално отваряне
* горен над мивката и над предния с две хоризонтални вратички

Редът на работа беше следния:
- сглобихме долните шкафове монтирахме ги с крачетата и нивелирахме
- монтирахме плотовете
- сложихме гърба на кухнята (голям проблем с ексцентриците на батерията, добре че имах остатъци от гърба :) )
- монтирахме горните шкафове

Проблемите, които възникнаха (от липса на опит + кривини по стаята):

- при преписването на чисто забравих едната вратичка + няколко канта по другите елементи :) Оттам трябваше едната страница на шкафа за мивката да замине за вратичка (за щастие тази, която беше до стената и нямаше да се вижда), от остатъците нямах толкова голям за такава вратичка.
- при слагането на гърба на батерията беше голям проблем да измислим дупките за батерията така че капачките да успеят да се навият, отиде един гръб при опитите
- бях оставил аванс за горните шкафове от 2 см за двете страни, за съжаление не бях сметнал, че по ъглите на стаята този аванс заминава към 5 см, откъдето следваше къртене в ъгъла и рязане на 2 см от шкафа над хладилника.

Трудът и удовлетворението от постигнатото са безценни :) Отне ми около две седмици цялата работа без да смятам 2-3 дена за сътворяване на шкафовете на тетрадката.

Само за сравнение пратих заявки за оферта на проекта за кухнята на 2-3 фирми за мебели по поръчка. Цената беше около 1800-1900 лв. с подобни на моите механизми.

Отворен съм за въпроси и предложения за подобрение :)

Прикачен файл

P1050189.jpg
grunchaka - помощник
Първо добре дошъл у форума :)
сега на въпросите.защо печката и котлоните са навряни у мивката,а не са по у лево :?
Тия канали за кабелите и контактите не ти ли грознеят нещо?Защо не сложиш контактите на дъното на горните шкафчета или тея дето са постоянно включени не са скрити в долните шкафчета.
шкафа на мивката с вратичка от дясно не ти ли мяза на харизан/сбъркан направен по тоя начин с вратичка от страни?
Друго чисто визуално,защо не помисли за плот от гранит?за тая кухня щеше да ти легне макс 150лв,а с цял гръб 300 най-много,ако е от китайски гранит.По тоя начин избягваш,меко казано не симпатични лайсни,грозна фуга между плотовете и всички проблеми на термоплота.Да не говорим,че кухнята придобива един по-скъп вид и е по-лесна за почистване.
тва е на първо четене :roll:
Ако ги сложа по вляво съвсем си губя и минималното пространство на плота, а и там ми е ширма, който пък е до комина.
Каналите ще бъдат отгоре с алуминиеви лайсни, виж за контактите донякъде си прав, но кабелите и контактите на устойствата пак ще минават отнякъде :(

За шкафа на мивката мисля, че по този начин е най-функционален. По-добре щеше да изглежда от предната страна на мивката, но тогава се засича с фурната ... А сега спокойно си отварям шкафа дори при изцяло отворена фурна без да се ръчкам в дръжката на шкафа като мия :)
Не е задължително винаги да робуваме на стандартите, ако се губи фунционалността ;)
ZEDYCUS - майстор
И от мен една малка забележка(за големите колегата ме е изпреварил) за конструкцията на горните шкафове. На горни шкафове страницата трябва да е цяла, дъното и тавана влизат вътрешно на страницата. :?
root666 - специалист
Колега, откъде взе лайсната между плота и гърба и на каква цена?
@ZEDYKUS мда, доста се чудих точно как да ги направя и накрая ги направих както са направени всички шкафове в нас. Явно за горните е друго правилото.
@root666 АЛАТИ - Варна, цена 20 лв за 4 м, не е особено качествена, но ми трябваше такава с много малко разстояние за прикрепяне към плота, защото мивката заемаше почти целия плот.
ZEDYCUS - майстор
surenz
мда, доста се чудих точно как да ги направя и накрая ги направих както са направени всички шкафове в нас. Явно за горните е друго правилото.
Така тежестта на джундуриите в шкафа се рапределя само на винтовете или сглобката, каквото си използвал. Талашита държи по слабо на аксиално натоварване, по остта на винта. За третата кухня пробвай по другия начин. :)
ZEDYCUS написа:
surenz
мда, доста се чудих точно как да ги направя и накрая ги направих както са направени всички шкафове в нас. Явно за горните е друго правилото.
Така тежестта на джундуриите в шкафа се рапределя само на винтовете или сглобката, каквото си използвал. Талашита държи по слабо на аксиално натоварване, по остта на винта. За третата кухня пробвай по другия начин. :)
Тази ми беше първата кухня и възможно - последната :)

За дъната съм ползвал по два Minifix-а на страна(от тези с пластмасови втулки), където се виждаше и по три винта, където не се вижда.

Тема "Още една аматьорска кухня ;)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: