Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
de0xyrib0se - помощник
valentino76bs написа:
de0xyrib0se написа:
vk написа:
Направи една снимка, за да може и ние да гледаме . На първо време на старото табло
Значи работата е свършена. Това с челника беше безценно. Понеже се сетих да снимам след като разкачих всичко няма начална снимка, но пък има финална :)

Стария гребен също съм го снимал.

Тока го спрях от главния бушон при електромера. Понеже ми беше търсене си взех и едни гумени ръкавици, на някои може да им е смешно но пък бях спокоен :)
Mного кадърно направено това браво ,тея кабели снаждани ли са защото гледам различни цветове.
Мерси. Значи кабелите не знам защо са различни цветове, по непонятна причина са ползвали цялата дъга като са окабелявали.
kam34 - специалист
valentino76bs написа:
След като се спре тока от външен предпазител може да се сложи табелка с надпис ''не включвай работят хора''....пак си е предпазна мярка.
Не разчитай само на табелка, за по сигурно разкачаш изходящия кабел от предпазителя.

Таблото изглежда добре направено, за колко и от къде взе предпазителите GE.
vk - специалист
Единствено, което искам да вметна е че таблото е изпълнено изцяло, няма място за нищо допълнително (например импулсно реле, часовник, контактор и др., дефектнотокова защита за бойлера или готварската печка). Една по-голяма кутия ще даде по-богати възможности, ако нещо се променя или добавя. Но ако така си го заварил и целиш само подмяна на предпазителите - така е много добре.
de0xyrib0se - помощник
kam34 написа:
valentino76bs написа:
След като се спре тока от външен предпазител може да се сложи табелка с надпис ''не включвай работят хора''....пак си е предпазна мярка.
Не разчитай само на табелка, за по сигурно разкачаш изходящия кабел от предпазителя.

Таблото изглежда добре направено, за колко и от къде взе предпазителите GE.
Значи предпазителите ги взех от "Метикс". Намират се в "Мотописта". Бяха на промоция па 3.60 с ДДС, бройката от 10-25А, за 50А цената беше 5.60. По принцип са на 5 и нещо ниските ампери и 50ката е някъде към 7 и нещо. Произведени са в Унгария. Старите ми бяха пак техни но белгийски, за съжаление серията както писах по горе вече не се произвежда. Дано да се държат добре.
valentino76bs - майстор
kam34 написа:
valentino76bs написа:

+1
de0xyrib0se - помощник
vk написа:
Единствено, което искам да вметна е че таблото е изпълнено изцяло, няма място за нищо допълнително (например импулсно реле, часовник, контактор и др., дефектнотокова защита за бойлера или готварската печка). Една по-голяма кутия ще даде по-богати възможности, ако нещо се променя или добавя. Но ако така си го заварил и целиш само подмяна на предпазителите - така е много добре.
Така е. ДТЗ нямаше как, няма заземяване. Сградата не е много стара, едва на 10 години, но по незнайни причини няма. Виж, трябва да погледна как стои въпроса долу в таблото. Може там да има, само да трябва да се дръпне...6 етажа :)

Таблото наистина е доста рестриктивно в този размер. Ще видя, живот и здраве по нататък може да го махна и да сложа по голямо.
valentino76bs - майстор
de0xyrib0se написа:
vk написа:
Така е. ДТЗ нямаше как, няма заземяване. Сградата не е много стара, едва на 10 години, но по незнайни причини няма. Виж, трябва да погледна как стои въпроса долу в таблото. Може там да има, само да трябва да се дръпне...6 етажа :)

Таблото наистина е доста рестриктивно в този размер. Ще видя, живот и здраве по нататък може да го махна и да сложа по голямо.
А ся де ново двайсет.... :-D
kam34 - специалист
Не разваляй готовата работа, ако ти потрябва по голямо табло монтирай още едно от същия тип до това, само ще разкъртиш малко колкото да гипсираш таблото и хванеш кабелите. За ДТЗ не е такъв проблем заземяването, но без 3 проводни кръгове след нея няма да стане.
dobcho_vn - специалист
Никак не е чудно щото преди 10 години нямаше Наредба №3, а имаше ПУЕУП.И там нямаше задължение системата да е TN-S камо ли ДТЗ.Чудното на мене в случая е, че изглежда е правен ремонт, а не е предвидено място за ново табло за добавяне на модули.
А относно поставянето на табелите - то е една от задължителните технически мерки за безопасност.
Аз лично като правя ремонт на домашни инсталации, малко може и да е смешно но правя следните неща:
1.Изключвам напрежението от главния предпазител
2.Поставям табела "Не включвай ! Работят хора." и "Внимание ! Заземено !"
3.На изходящия към апартамента чрез едно проводник 10 мм2 го свързвам към нулата или заземлението, зависи какво е налично.
4.Сетне снимам всичко това, в случай, че някой се реши да се прави на пич и да включи.
И си почвам спокойно работата.
Знам, може да звучи смешно или пък като излишен труд, но така действам аз.
de0xyrib0se - помощник
dobcho_vn написа:
Никак не е чудно щото преди 10 години нямаше Наредба №3, а имаше ПУЕУП.И там нямаше задължение системата да е TN-S камо ли ДТЗ.Чудното на мене в случая е, че изглежда е правен ремонт, а не е предвидено място за ново табло за добавяне на модули.
А относно поставянето на табелите - то е една от задължителните технически мерки за безопасност.
Аз лично като правя ремонт на домашни инсталации, малко може и да е смешно но правя следните неща:
1.Изключвам напрежението от главния предпазител
2.Поставям табела "Не включвай ! Работят хора." и "Внимание ! Заземено !"
3.На изходящия към апартамента чрез едно проводник 10 мм2 го свързвам към нулата или заземлението, зависи какво е налично.
4.Сетне снимам всичко това, в случай, че някой се реши да се прави на пич и да включи.
И си почвам спокойно работата.
Знам, може да звучи смешно или пък като излишен труд, но така действам аз.
За ремонт си прав, правен е, прави се, и ще се прави :) Като надмине функционалността си ще се срещне с къртача таблото и по живо по здраво. Бях се замислил дали да не го подкарам и сега, но "шефа" каза да не съм къртел в коридора или ще спя там.

Целта сега беше да го доразвия, и вкарам в лесен за работа вид. Преди беше с 8 АП, сега го надух до 12. Разделих си кръговете, защото ги бяха навързали някои заедно, дръпнах си и си оставих един резерва.

Понеже долу в таблото бушоните са от старите, направо си го взех с мен. Знам ли, ще вземе да влезе някой завалията и да го завие.

Това с табелката го споменаха и по горе и ако се налага друг път ще го приложа и него.

Виж №3 от изброените звучи наистина надеждно, но за "направи си сам" не бих пипал по главното табло. Или поне ако не се занимавам с това поне псевдо-професионално.

Тема "Чистка в ел. таблото, безопасност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: