• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
256
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 294

Тани - модератор
Колко е консумацията на един контакт? А на един бойлер? Явно не си виждал жилище с готова инсталация и нито един монтиран консуматор!
vvventsi - специалист
Тани написа:
Колко е консумацията на един контакт? А на един бойлер? Явно не си виждал жилище с готова инсталация и нито един монтиран консуматор!
виждал съм готова инсталация без консуматори,но какво общо има това?лично аз съм проектирал инсталация на жилище без да знам консуматорите.
Тани - модератор
Е как какво общо има? Нали казваш че кабела и предпазителите се избират според консуматора! Как ги смятаме ако нямаме информация за консуматорите?

ПП На практика поставяме някакъв кабел според предполагаемото натоварване на кръга и според кабела избираме предпазителя. Т.е. предпазителя пази кабела , а не консуматора!

vvventsi написа:
Mоже ли и аз да кажа нещо, тръгва се от консуматора ,после се избира кабела според консуматора и накрая защитата според кабела!.Сечението на кабела зависи от консуматора а защитата от кабела!!!
vvventsi - специалист
Я да помислим малко ,какви консуматори ще имаме в един апартамент ,в кухнята например,готварска печка която ще е най много 3kW микровълнова фурна 1KW ,да предположех че живущия ще сложи пералнята там тя е 2kW което прави 6kW инсталирана мощност тока е 27.6A затова ще сложим кабел 4mm2 по този кабел и избираме предпазителя,но кой ще включи печката на макс и ще почне да пере и микровълнова да ползва ,затова слагаме 25A предпазител,ето така се смята!.Така се приемат консуматорите условно,по тях кабела и защитата,все пак това е жилище не завод!
Тани - модератор
Много грешен подход! Готварската печка ВИНАГИ се свързва на отделен кръг и на твърда връзка по възможност с цял кабел . Напълно реална ситуация е да се ползват два котлона и през това време да е пусната фурната да загрее.Жена ми го прави редовно този номер! Това са си доста киловати ! Доста повече от
vvventsi написа:
готварска печка която ще е най много 3kW микровълнова фурна 1KW
Инсталираната мощност в съвременна готварска печката е около 10 kW , а реалната максимална която се ползва 5-6
Също така микровълновата ми фурна има бутон за 1000W мощност на топлене , а определено КПД-то и не е 100 % значи консумира доста повече .
ArturDent - Почти Безобиден
vvventsi, то хубаво че си проектирал и изчисляваш инсталирана мощност, ама май си забравил нещо. Доколкото си спомням има едно коефициентче, на едновременност му викат. Малко зависи от вида и броя на консуматорите, тук-там зависи и от вида на помещението - куфня, спалня или например помпена станция.
Щото по твоите сметки - 6 kW за куфня, 2 за бойлер, като ръгнеш и 2х2 за климатици, 1 за осветление и още 2 за туй-онуй, станаха 15 kW.
15 kW ама нъцки - никой няма да ти пусне толкова.
Тани - модератор
Ами те 15kW са ти само бойлера, готварската печка и пералнята :lol:

А отоплението е най- големия консуматор и дори още не сме стигнали до него :wink:
vvventsi - специалист
Тани говорим за готварска печка за жилище не промишленo готвене нашата е 2KW,и си има щепсел фабрично сложен не е на твърда връзка!
Тани - модератор
Че то един котлон само е с по- голяма мощност на една нормална печка отколкото мощността на цялата ти печка :shock: ! Дай линк към това чудо на техниката! Предполагам готвенето ви отнема цяла вечност с тези мощности!
vvventsi - специалист
грешката е моя 2.6kW e дипломат но пак е малка мощността и тя е толкова защото не могат да работят двата котлона едновремешно с фурната ,фабрично така е направена включиш ли фурната единия котлон изключва малкия иначе ако я направя да работят едновренно ще стане 3.6kW доста бързо пече!
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: