• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ironlady - модератор
Здравей JsB 1968,не прочетох никъде каква е системата,отворена или затворена?/отворен или затворен раз.съд/.Освен това не става много ясно на кое казваш паралелно вързване?И за какво ти е тоя скъп термовентил?Има доста по лесен начин и евтин начин за да спира помпата и на не охлажда серпентината на бойлера.
Дай по ясна представа за навързването на системата - кое след кое следва като започнеш от топлия изход на камината по веригата и така до студената линия.
Така като те слушам ми се струва, че не е проблема в камината, а в схемата на свързване.За да съм сигурна дай брой ребра в системата/ако са алуминиеви или чугунени/ или дължината на радиаторите /при стоманени/.Така ще ти кажа колко киловата имаш закачени в системата и дали наистина е ВР на камината?
null - специалист
Колегата по-горе е прав - тръбите между колектора и камината са малки.
Освен това нещо ми се струва, че 12KW би трябвало да е малко за 95м2.
На първо време на твое място бих направил това:
Сменям тръбите межу камината и колекторите. Слагам един термо датчик, който да пуска помпата чак при достигната температура на водата в камината. По този начин помпата работи по-малко, а пък в действителност е по-топло :)
И освен това - ако монтираш някакъв кран на входа на серпентината на бойлера, с който да ограничиш потока на водата, вече няма да е най-малкото съпротивление и би трябвало да върти и през другите кръгове.
Борис - специалист
Начертай елементарна схема и я качи, просто ми е интересно как с 12 киловата се опитваш да топлиш 95квадрата плюс бойлер. Ако системата позволява всеки консуматор ( радиатор) го захранвай директно(тогава може с 16 мм маркуч) от горивната камера.Книгите и системите са за парно без принодителна циркулация( там не е цяла, а два пъти цяла наука с всички условия за наклони,обеми , разширители) , а ти щом имаш помпа ,проблема е в конфигурацията и мощноста на камерата.Ти си щастливец , щом си усетил проблама през август , и до ноември ще си го решил !Успех!
ra4o - специалист
Искам малко помощ от приятел.
Знаете ли, какво точно значат абривиатурите на Грунфос. Например 25/6 дали не значи Ф 25 диаметър вход/изход и 6 м воден стълб. Или е нещо друго? И каква е разликата с модел 32/6?
Питам защото, бяха ми казали, че на мен ще ми трябва по-голяма помпа за това препоръчаха Грунфос УпБейсик 25/6. Вчера изпратих баща ми да купува частите и снощи отварям помпата и гледам, че се присъединява на 1", че аз такава си имам :-D, както и кранове и холендри. После гледах едни графики и доколкото схванах разликата в моделите е точно в налягането което могат да преодолеят.
Сега следващ въпрос. При режим на работа циркулация има ли някакъв коеф. по-който да се умножава, тъй като тази вода освен да се качва на горе се и връща на долу. Нали. :?
ironlady - модератор
ra4o написа:
Искам малко помощ от приятел.
Знаете ли, какво точно значат абривиатурите на Грунфос. Например 25/6 дали не значи Ф 25 диаметър вход/изход и 6 м воден стълб. Или е нещо друго? И каква е разликата с модел 32/6?
Питам защото, бяха ми казали, че на мен ще ми трябва по-голяма помпа за това препоръчаха Грунфос УпБейсик 25/6. Вчера изпратих баща ми да купува частите и снощи отварям помпата и гледам, че се присъединява на 1", че аз такава си имам :-D, както и кранове и холендри. После гледах едни графики и доколкото схванах разликата в моделите е точно в налягането което могат да преодолеят.
Сега следващ въпрос. При режим на работа циркулация има ли някакъв коеф. по-който да се умножава, тъй като тази вода освен да се качва на горе се и връща на долу. Нали. :?
Не мисля,че номеклатурата на помпата има връзка с техн.характеристики.Разликата м/у 32/6 и 25/6 е дебита и водния стълб който преодоляват.32 ката е с присъединителен размер 11/4", а 25 та е 1".Ако си забелязал в графиката 25/нещо си преодолява по голям воден стълб и по малко дебит.
Има елементарна формула за смятане на необходимя дебит на помпата и после се избира по графиката.
L= Q / 3600*(90-70)
където Q-топлината мощност на иснсталацията в ккал/ч
ra4o - специалист
Вече изпратих баща ми да ги смени и ги е сменил. За смяната на помпата от 25/6 на 32/6, филтъра от 1" на 1 1/4" и два сферични крана от 1" на 1 1/4" е доплатил 32 лв.
Учудили са се защо ги сменя, но аз така искам. Къщата е двуетажна, ще има около 200 м тръби ф 16.
ironlady - модератор
ra4o написа:
Вече изпратих баща ми да ги смени и ги е сменил. За смяната на помпата от 25/6 на 32/6, филтъра от 1" на 1 1/4" и два сферични крана от 1" на 1 1/4" е доплатил 32 лв.
Учудили са се защо ги сменя, но аз така искам. Къщата е двуетажна, ще има около 200 м тръби ф 16.
...и малката помпа щеше да ти свърши работа.Така ще работи повече на първа степен. :wink:./Особено ако имаш шум в радиаторите./
ra4o - специалист
ironlady написа:

...и малката помпа щеше да ти свърши работа.Така ще работи повече на първа степен. :wink:./Особено ако имаш шум в радиаторите./
Сега, ако кажеш, че 25/4 щеше да ми върши работа, ще се изям от яд, защото такава имам заедно с филтъра и крановете, от старата камина с водна риза.
Мисля, че не е лошо да се презапася малко. :-D
Шума в радиаторите не се ли получава от въздух в системата?
:?
ironlady - модератор
ra4o написа:
ironlady написа:

Сега, ако кажеш, че 25/4 щеше да ми върши работа, ще се изям от яд, защото такава имам заедно с филтъра и крановете, от старата камина с водна риза.
Мисля, че не е лошо да се презапася малко. :-D
Шума в радиаторите не се ли получава от въздух в системата?
:?
и от това, но може и прекаленото презапасяване да ти създаде проблеми,сам ще прецениш като сработи системата и се обезвъздуши.Споко няма място за притеснение, няма непоправими неща :wink: ...
ra4o - специалист
А, нали ти казах, че имам още една помпа 25/4 - трискоростна, така, че мога да сменям, макар, че си мисля, че няма да има проблеми с прекалено голям поток и шум.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 29

Тема "ще правя локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: