• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naughty - специалист
piron45 написа:
Принципа за автоматизация е да се изкара датчика за температурата на въздуха в стаята и да се сложи в бойлера, така климатика ще спира когато се загрее водата в бойлера , а не в стаята. Ако има проблем с електрониката може евентуално да се наложи преместване и на датчика за течната фаза - да се сложи на входа на серпентината в бойлера.
Но при пробата на Мицубишито работеше добре и на топло и на студено без да се налага промяна на датчиците поне по причина на електрониката. Ще видя като започне зимата дали ще се наложи да сложа един датчик и на бойлера.
може и по-лесно да се нагласи. ето ти идея. мързи ме да ти го нарисувам по-хубаво, ползвай фантазия и си представи:

те тая джаджа http://constructor.bg/shop/product_info ... ts_id=9940

я закачаш да мери температурата в бойлера, а на нормално отворения край слагаш едно понтециометърче 10К в серия с термистора на климата. Когато релето е в изключено положение, тока преминава и не се влияе показанията на термистора. когато т на бойлера падне и релето се задейства, се включва потенциометъра в серия и на климата и се струва, че е студено (и се напъва , топлейки бойлера)

Изображение

това става и ако лятото местиш потенциометъра в паралел (100К) за да се лъже, че е топло.

обще взето аз съм реализирал същото но с микроколнтролер.
piron45 - майстор
http://www.electronicsdesign-bg.com/?t=7&rID=46

това е същия продукт но с 10лв по евтин

нямам проблем с електрониката, горното ми мнение е просто нахвърляно по принцип :)
Иначе благодарности за уточненията .
catpat - специалист
Браво на колегата naughty, аз щях да го обясня по-простичко, но така е по-добре.
naughty - специалист
catpat написа:
Браво на колегата naughty, аз щях да го обясня по-простичко, но така е по-добре.
не му се радвай толкова :)

тази схемичка блокира (рядко, 1-2 пъти на седмица) електрониката на Дайкин климатик ако се задейства докато той работи. случва се наистина рядко, може би 1-2 пъти седмично, явно му обърква алгоритмите с рязката промяна на температурата. на други модели климатици може да работи без проблем.

аз лично реших проблема като освен температура на бойлера дебна да включа допълнителното съпротивление само ако климатика е в покой. Така ми бачка от 6 месеца без грам ядове (чука на дърво).

експериментирах и с цифров потенциометър вместо потенциометър в серия/паралел през реле, контролиран пак от микроконтролера, там нещата са доста пипкави. мога да споделя опит ако някой се интересува.

опитах и да разчета инфраред протокола на Дайкин, но фрейма е 200 байта, кодиран и недокументиран. имам идеи да контролирам дистанционното чрез емулация натискане копчетата чрез оптрони.
catpat - специалист
От написаното разбрах наистина малко :? . Добре има ли начин да стане по простичко, без толкова електроника, с втори подходящ термистор закачен на бойлера и едно копченце на вътрешното тяло, за да може да се превключва - променят приоритетите? Веднъж термистора на климатика, веднъж термистора на бойлера.
naughty - специалист
catpat написа:
От написаното разбрах наистина малко :? . Добре има ли начин да стане по простичко, без толкова електроника, с втори подходящ термистор закачен на бойлера и едно копченце на вътрешното тяло, за да може да се превключва - променят приоритетите? Веднъж термистора на климатика, веднъж термистора на бойлера.
става и с копченце. аз всъщност имам и копче, това ми беше първоначалният вариант. Проблема е, че като загрее бойлера климата се шашкаше и минаваше в някакъв шантав он/оф режим. все пак изкривяваш електрониката да си мисли че 55 градуса са примерно 20..съответно изменят характеристиката на термистора. абе не е много читаво. експериментирай и ще ме разбереш. Хистерезис почти няма, ток се харчи на поразия :)

Основният проблем на ключето обаче бе, че климатика не се напъва много когато доближи зададената температура (нали е инвертор) и всъщност фреона започва да отнема от бойлера. и влизаш в един гаден цикъл. изобщо кофти работа. с моите графики се вижда много добре. решението е да се форсира изкуствено за да се напъва.
Последна промяна от naughty на пон сеп 19, 2011 10:22 am, променено общо 1 път.
catpat - специалист
Аз съм с конвенционалка. Гледал съм твоите графики, много професионално си направил нещата. Човек без много сериозни ИТ познания не би направил това което ти си направил. :cool: Но ще ми обясниш ли по-простичко как да вържа въпросния терморегулатор RTh5 и къде трябва да е закачен неговия термометър?
naughty - специалист
catpat написа:
Но ще ми обясниш ли по-простичко как да вържа въпросния терморегулатор RTh5 и къде трябва да е закачен неговия термометър?
пооправих малко рисунката от по-горният ми пост. не е сложно поразгледай. целият номер е да срежеш единият от проводниците на въздушният термистор дето ти е в климатика и да прикачиш релето по показания начин. Това ще бачка само ако системата ти е в режим "отопление". За другия режим малко трябва да се пипне за да е в паралел а не в серия (като внимаваш да не окъсиш, слага се 100К потенциометър).

Настройваш RTh5 на 55 градуса, хистерезис примерно 15-тина градуса и някакво защитно време.
catpat - специалист
Каква ще е целта на потенциометъра?
piron45 - майстор
naughty тази система би трябвало да работи добре с конвенционалка в он-оф режим.
Но при инверторния нещата са по различни защото щом наближи зададената температура той смъква оборотите и съответно температурата на входа на бойлера ще падне. Което автоматично означава, че ще започне да дърпа температура от бойлера и ще топли стаята :?
Затова е по добре да е вързана системата на конвенционалка, но пък при тях проблема е че КОП-а им е по малък и възможностите при ниски температури. Компромисния вариант е може би инвертор в он-оф режим като температурата се задава от бойлера. Е няма да се ползват екстрите на инвертора, но пък имаш голям КОП / по малък разход на ток/ и топла вода.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Термопомпен бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: