Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Gek - специалист
Здравейте колеги съфорумци,
наистина съм в шах в момента. Имам следната ситуация:

Изображение

Прокарах си комин от инокс (тръбата в синьо) от стаята до покрива. На картинката се вижда как тръбата влиза в плочата на тавана на стаята. Обаче в момента около тръбата има фуга около 1 см., която трябва да затворя. Лошото е че мястото е много тясно, толкова тясно, че с ръка не мога да стигна до задния край на тръбата. Достъпа от горе е невъзможен! Единствено може да се буда от показания на картинката изглед. Ако не беше комин - лесно, взимам строителна пяна и готово, ама в случая не става - ще се запали.
Купих високотемпературен силикон и с помоща на удължителни тръбички се опитах да замажа отзад ама стана само мацаница, фугата си остана.
Дайте някаква идея как мога да се справя с тая фуга???
Ivo_Dinkov - специалист
Вариант да :
- облепиш добре комина
- да огънеш около него концентрично метална пластина, дебело намазана с топлоустойчивия силикон
- да набуташ пластината във фугата
?

така ще изразходиш порядъчно количество силикон, но би трябвало да стане
Тани - модератор
Или да изолираш е вата тръбата на комина и да я затвориш с гипскартон. Така ще се лишиш обаче от топлината на комина , ако помещението е обитаемо, но пък ще се подобри работата на комина!
Gek - специалист
Тани написа:
Или да изолираш е вата тръбата на комина и да я затвориш с гипскартон. Така ще се лишиш обаче от топлината на комина , ако помещението е обитаемо, но пък ще се подобри работата на комина!
Накрая иаз взех да си мисля за нещо подобно. Обаче съм бос с топлоизолационните вати, а за гипсокартона да не говорим :lol:
Та моля те дай ми насока в случая каква вата трябва да търся и евентуално в кои магазини. Също така гипсокартона трябва ли да е по-специален - високотемпературен или нещо такова?
Мерси предварително.
Тани - модератор
Честно казано не мога да бъда конкретен относно ватата. Нека някой който се е занимавал с подобни проблеми ти препоръча за да не експериментираш Все пак става въпрос за доста високи температури. След като е изолиран комина гипскартона ще служи само за преграда и няма нужда да бъде пожароустойчив . Може да преградиш и с тухли или с каквото можеш да си го изградиш сам.
pet.kan - специалист
минерална вата има на листове - нормално се ползва 50-60 кг/куб.м
изрязва се лента широка няколко сантиметра и дълга колкото е обиколката на комина, овива се около него при фугата и се притяга с ламаринена лента със същата ширина и подходяща скоба като за маркуч
недостатък на минералната вата е, че поема вода
Gek - специалист
pet.kan написа:
минерална вата има на листове - нормално се ползва 50-60 кг/куб.м
изрязва се лента широка няколко сантиметра и дълга колкото е обиколката на комина, овива се около него при фугата и се притяга с ламаринена лента със същата ширина и подходяща скоба като за маркуч
недостатък на минералната вата е, че поема вода
Точно така ще опитам + ще намажа горния край на въпросния отрязък със силикона и всичко това ще го набия най-горе на тръбата. А относно водата - не би трябвало да стига някаква влага или вода до минералната вата, така че това мисля не е проблем.

BTW: гледам тия листове с каменната вата имат нещо като алуминиево фолио от едната страна. Та въпроса ми е: с фолиото към комина или наобратно се слага?

Тема "Запълване на фуга около комин в трудно достъпно място" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: