Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
petrov_belota - специалист
В тръба с йонизиран газ отрицателните йони с двоен заряд се движат надясно, като през сечението на тръбата преминават 3,62х10^20 йона за минута, а наляво се движат положителни йони с единичен заряд с постоянна скорост 5,83х10^20 йона за минута. Намерете тока в посока надясно. Зарядът на електрона е 1,602 .10^-19 С. (Отг. – 3,49А).

0.o вече 3 часа я мисля ии съм пас за момента
jordanvass - майстор
Количеството електричество Q, което минава през тръбата за 1 минута, ще бъде сбор от произведенията на броя йони и техния заряд поотделно за положителните и отрицателните.

Q = Q1 + Q2

Q1= 3,62.10^20 х 2 x 1,602.10^-19 - количеството електричество, пренесено от отрицателните йони с двоен заряд
Q2 = 5,83.10^20 х 1,602.10^-19 - количеството електричество, пренесено от положителните йони с единичен заряд

Q = (2х3,62+5,83).10^20 х 1,602.10^-19 = 209,38 - общото количество електричество, минало през тръбата за 1 мин

От друга страна количеството електричество е

Q= It

Следователно токът, който протича, е

I = Q / t = 209,38 / 60 = 3,48969A

Тъй като техническата посоката на тока е обратна на посоката на отрицателните йони, знакът в отговора е с минус - -3,49А
Последна промяна от jordanvass на вт сеп 27, 2011 3:34 pm, променено общо 3 пъти.
stiv1961 - майстор
Айдееее,изкара шестица :) И по-малко белот,повече четене :-D .
petrov_belota - специалист
офф тя задачата била тъпа (днеска се хванах в часа по матем и я направих ..)
(На кого да му дойде на акъла, че трябва да се съберът 0.о .. за да се получат всички
заряди, които минават през сечението на проводника) :-D :-D :-D
Благодаря ти @jordanvass !!!
Аз я реших малко по бабешката, но се получи същото, което си получил и ти :)
jordanvass - майстор
Задачата вярно е елементарна и според мен е по-скоро от раздел физика за средния курс, отколкото електротехника за висшия (гледам - писал си, че си студент). Ако на студентите вече дават такива елементарни задачи да решават... тежко ни с новодипломираните инженери. Нищо лично.
Бъди здрав! :)
dobcho_vn - специалист
Ами то зависи и какво учи.В случай, че е слаботокова или друго специалност да, ама ела виж силнотоковите.Постоянно чепкахме Киркоф, Тевенен, преходни процеси в линейни и нелинейни вериги и куп други забавни неща от теоретичната електротехника :-D
jordanvass - майстор
Еее, колега, ай ся да не се обиждаме на силно и слаботокови инженери. :) Теоретичните основи на електротехниката барабар с всичките си преходни процеси са задължителни и еднакво трудни за всички електрически и електронни специалности. Ако знаеш колко пъти съм заспивал с дебелата тухла на Самуил Фархи под възглавницата... Но при тази задача и математическият апарат си е като за средния курс, и нивото на трудност няма нищо общо с висшето образование. Определено едно време образованието беше къде-къде по-задълбочено.
има ли тук човек които си е взел изпита от раз по ТОЕ и има повече от 3ка ?
sstefanov - майстор
Познавам много такива, макар че не знам дали пишат тук.
Аз ги взех с 6 на първата и 5 на втората част (ТУ - София).

Тема "Задача по електротехника, помощ :D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: