• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Dzver - специалист
Ще се слага ГК + вата на двата етажа и мисля да сложа интернет и ТВ инсталации под картона..
Да ги слагам ли в гофре?
Какви кабели ще ми препоръчате.. гледам ,че са по няколко вида.. кой е най-добре..

Някакви изисквания има ли при тия инсталации

Ще пусна отделен кабел за интернет и ТВ до всяка стая..
dobcho_vn - специалист
За интернет-а и кабелната бих ти препоръчал да си оставиш една тръба на входната точка.Отделно в апартамента си сложи един безжичен рутер и си готов.За телевизията - никога, ама никога не си слагай предварително кабел.Щото съм имал десетки случай, при които идват тея от кабелната и казват, ама ни с този не работим и работата увисва.По-добре положи тръба с проволка от входящата точка до желаната.
Изисквания не трябва да са заедно със силовата и трябва да са под силовата.
Fender_str - специалист
За кабелната си сложи RG6 75 ohm кабел и гарантирам, че от кабелната няма да имат възражения. Колкото до рутера, който ще хвърля в целия апартамент(или къща на 2 етажа) ще се въздържа... Нито знаем колко е квадратурата нито как са изградени стените, за да предполагаме дали ще стане или не, пусни си и лан и тв кабел до всяка стая (задължително в гофри) един ден може да решиш, че искаш и оптика или каквото и да е да минава скатано и тогава ще се радваш, че си сложил гофри.
До dobcho_vn, имал съм случаи на поставени от клиенти и строители 50 омови кабели, такива "събирани от покриви" всичко с цел да се спестят жълти стотинки и пак сме пускали кабелна (стига да не е ударен кабела) Не знам ти какви кабели слагаш за да ти отказват колеги...
dobcho_vn - специалист
Те не, че ми отказват директно.Просто с половин уста си казват "политика на фирмата" и толкоз.Говоря за кабеларките от Североизтока.Не знам наскоро може и да са си променили мнението.
А рутера, просто не прочетох.Щом е за два етажа, да прокара и кабел до втория етаж и да сложи и там рутер.Смятам, че така цялата къща или мезонет или каквото е там ще има повече от добър обхват.
velas - специалист
dobcho_vn написа:
За телевизията - никога, ама никога не си слагай предварително кабел.
Добчо, никога ама НИКОГА не давай такъв глупав съвет!!!...освен ако ти си любител на хвърчащата плетеница от кабели из стаите...
Много лесно бих наврял "политиката на фирмата" в "там дето слънце не огравя" на техника!... Кабелджиите нямат касателство със сградната инсталация, поради простата причина, че не могат да направят вграждане (скрита инсталация).

Правилно се е ориентирал(сетил) човека да си направи тази инсталация предварително. Обикновенно се сещат като седнат пред телевизора и...ами сега?

@Dzver
И двете инсталации ги направи със звездообразно свързване. В зависимост откъде ще влезе нет-а в къщата, там ще ти трябва шкаф/кутия за модем, рутер, суич и пр. После към извода в дадената стая може да вържиш Wi-Fi рутер и да ползваш и безжична мрежа.

За телевизията ти препоръчвам да направиш 2 инсталации (ти ще си решиш, защото го правиш един път). Едната за кабелна, другата за сателитна телевизия. Изискванията към кабела за кабелната са по-ниски, демек почти всеки кабел RG6 (напр. RG6/64,помеднен, цена 0,25-0,30лв/м) ще ти свърши работа. Трябва да разбереш къде ще влезе кабела за кабелната и там да са ти всички изводи на кабелите от стаите. Хубаво е дължините на всички кабели да е еднаква, но ако няма такава възможност, решението е сплитер с различно затихване на изходите му.
За сателитната телевизия е необходимо всички кабели да излизат на южна стена с възможност за монтаж на антена. Кабела трябва да е поне RG6/96,помеднен, 0,40лв/м, а при дължини над 30м - RG6/64-меден, 0,65-0,70лв/м.
Оттам нататък според бройката на телевизорите ще са необходими различен вид допълнително оборудване, но е лесно когато има кабели... :wink:

П.П. На всяко място, където се събират всички кабели пусни и захранване 220V.
Принципно е хубаво кабелите да са в гофра за защита от удар и да имат малко "слабо" кабелите. Случвало ми се е прекъсване на замазан коаксиален кабел от улягане на къщата.
Dzver - специалист
направо ще пусна RG6/64 Cu до всяка стая.. входа на кабелната/цифровата ще е точно от южната страна на къщата
а за интернет какъв кабел да пусна?
vk - специалист
Едни познати, монтажници от Мтел ми казаха че до 5 години няма да остане Лан кабел. Всичко щяло да мине на оптика , разбирайте оптика вътре по домовете. Освен телевизия и интернет ще можело да си пуснеш/изключиш печката, да си включиш бойлера с един SMS и други благини.
Дори да е малко пресилено, вероятно има голяма истина. Така че, най-доброто е да се оставя кабелен канал, но не в гофрета, а в пласмасови твърди тръби(ø20 или ø25). А може и от пласмасовите кабелни канали (правоъгълни 10/20 мм или квадратни-15/15 mm, зависи от дебелината на мазилката), защото явно ще се сменят кабели.
dobcho_vn - специалист
@leosat varna ще ме извиняваш, но аз му препоръчах да не слага кабел-а, а не да не полага тръбите за тях.Айде малко чети, моля.
Fender_str - специалист
dobcho_vn, ако не си забелязал сме съграждани, изобщо нямаш право да слагаш под общ знаменател кабелните оператори във Варна да не говорим за толкова обширен район който споменаваш. После ако кабелите, които са били сложени имат огромно затихване (стари кабели за без пари, снадки останали в стените да не говорим колко ги правят както трябва, пречупени кабели, много често някои електротехници си вързват табовете и сплитерите както си искат, окъсяват жила и оплетки, а след това циганите замазват разпределителните кутии, а клиента казва ама как така нали има пуснати кабели, не искам да ми се кърти и дупчи, строителите вдигат ръце и казват ами ние не знаем къде са разпределителните кутии и т.н.) Поради такива причини да много кабелни оператори ще ти кажат, ами или дупчим и пускаме нови кабели или си търси разпределителните кутии.
И да начина е този, който "vk" спомена, за лан кабелите си е чиста проба простотия, до кога щяха да спират аналоговата телевизия, до кога щяха да забранят кабелите по лампите е не и не..
darken_nz - специалист
Виж за оптиката може да има доза истина.
Имам предвид тенденцията е да се върви напред и към по-доброто качество - кога е труден въпрос.
А цифровизацията ще стане факт рано, или късно и никой няма да се интересува кой какво мисли.
Аз лично не виждам какво им пречат аналоговите честоти, но както и да е (че чак да ги ''убиват'')
  • 1
  • 2

Тема "Интернет и ТВ кабелна инсталация.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: