Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hhristov - специалист
Здравейте,

Влезна ми една муха в главата лятото да не давам по 200 лв. за ток, а да подгрявам водата в бойлерите с котела.
Инсталацията е правена преди 20 и повече години отворена система, скоро преработена в затворана. Забелязах, че имам отделни тръби който захранват лирите и бойлерите в баните. Ето схема как изглежда сега:
Прикачен файл:
sega.jpg
sega.jpg (44.55 KиБ) Видяна 3089 пъти
А ето така искам да стане:
Прикачен файл:
sled.jpg
sled.jpg (49.35 KиБ) Видяна 3089 пъти
Възможно ли е това, имам ли някъде грешки. Благодаря предварително на отзовалите се!!!
hhristov - специалист
Мерси :)

Може би сега се сетих да сложа още един предпазен клапан на втория кръг.
Разширителния съд ще го сложа 8 литра, че такъв имам.
Помпата е 25/4, но мисля че ще се справи.
Brave - специалист
Защо е нужно да слагате втора помпа, РС, клапани и т.н., а не сложите два крана на щранговте към радиаторите и не затворите лирите в банята? Ако ще отделяте нов кръг, по-добре го направете с включването на соларни панели.

Прикачен файл

segacopy.jpg
segacopy.jpg (103.64 KиБ) Видяна 3074 пъти
hhristov - специалист
Неможе така както казваш защото наляво от котела тръгват също тръби за другата част от къщата. (мързеше ме да рисувам). Няма как да го направя така както си ми показал със стрелките.
Brave - специалист
Добре, това не го знаех, но все пак това не променя много - пак може по твоята схема да се ползва същата помпа, защита и РС. Виж картинката. Дори да виждам някаква идея във втората помпа - отделно управление, автоматика и т.н., втори клапан и РС са излишни. Всъщност така или иначе е недопустимо те да са на отделните кръгове, защото това би дало възможност при грешно затваряне на двата автономни кръга и запален котел, да има опасност от неконтролируемо повишаване на налягането и авария (включително взрив).

Прикачен файл

sled2.jpg
sled2.jpg (100.39 KиБ) Видяна 3059 пъти
piron45 - майстор
Колега, ако ще правиш икономия то я направи както трябва. При наличието на чудесни соларни панели с които ще имаш безплатна топла вода , ти се каниш да палиш котела през летните жеги. Дори дървата да са ти без пари пак не ми се вижда оправдано.
Аз съм си сложил климатик да ми грее бойлера и въпреки това си сложих соларен бойлер на покрива за да ползвам безплатно топлината на слънцето. Изобщо не съжалявам, сега имам гореща вода за цялата къща и климатика ще го пускам само през зимата. Това го наричам икономия.
Успех
hhristov - специалист
Съгласен съм с вас за слънчева инсталация ама пного пара бе. За 200 литров бойлер към 3500 лв.
Казаха ми че с моя 80 литров нестава слънчева инсталация(не е рентабилно) защото сме 3 ма човека.
А видях една система на един баровец с Виесман вакумен колектор отопляващ 250 литров бойлер правена от читава фирма - ми тоя колектор неможеше да вдигне водата на 50 градуса. И нещо се разочаровах от слънцето. Но иначе ако ми паднат така непредвидени пари веднага ще сложа слънчев панел - още повече че помпата и разширителя са соларни.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ама вие сте много интересни бе хора :) . Бойлерът не можел да вдигне повече от 50*С - ами защо са ти повече? А това, че с 1 панел грееш 250л вода не ли показател за високото качество на панела?. Ами сложи му 150л бойлер на този панел и ще имаш 90*С, щом това те кефи :) . Колкото повече преоразмеряваш панелите, толкова повече се вдига температурата на водата, но пада КПД на панела
piron45 - майстор
hhristov написа:
Съгласен съм с вас за слънчева инсталация ама пного пара бе. За 200 литров бойлер към 3500 лв.
Казаха ми че с моя 80 литров нестава слънчева инсталация(не е рентабилно) защото сме 3 ма човека.
А видях една система на един баровец с Виесман вакумен колектор отопляващ 250 литров бойлер правена от читава фирма - ми тоя колектор неможеше да вдигне водата на 50 градуса. И нещо се разочаровах от слънцето. Но иначе ако ми паднат така непредвидени пари веднага ще сложа слънчев панел - още повече че помпата и разширителя са соларни.
Колега за какви 3500лв говориш, ти имаш изградена инсталация, трябват ти само два панела по 15 тръби на покрива и тръби за връзка със системата и двата ти бойлера от схемата ще са горещи. А ако напълниш системата с гликол и зимата ще може да ти подпомага отоплението, когато има слънце.
Моят го взех от тук :
http://www.emde-solar.com/%D0%BC%D0%BE% ... 0-heatpipe

Само че аз си взех най евтиния модел термосифонен бойлер с 15 вакумни тръби, като всичко освен тръбите е от неръждаема стомана. Водата стига 98гр. Прекарах го през програмата за енергийна ефективност и ми излезе още по евтино.
Ето ти и цените на панелите :
http://www.emde-electronics.bg/%D1%81%D ... %B4%D0%B0/

Не им правя реклама, но съм доволен макар че са китайски.

Тема "Въпрос за парно - отделяне на бойлерите в самостоятелен кръг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: