Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nihonjin - специалист
Идеята е супер, но откъде на практика ще намериш толкова гуми от един размер. Ако са различни ще има много проблеми с изграждането.
PCL82 - майстор
В много страни в Европа изискванията за земетръс са ного по ниски. Даже в Швейцария в самите Алпи видях как строят 2-3 етажни къщи с носещи стени от блокчета тип поротерм. Колони нямаше, а всички чела на плочи и щурцове се изолират преди общото завършващо покритие/изолация. Вероятно е имало някоя вътрешна колона за зор заман. По същия начин се строи и в Германия.

Западна Европа е доста равна, геоложки е била дъно на океан, преобладават седиментни скали и няма силна сеизмичност.
Илиян Илиев™ - майстор
И в Италия е пълно с такива къщи, а тук май си е доста сеизмично.
itibg - специалист
Здравейте отново, колеги майстори! :cool:
Знае ли някой от вас как би стоял въпроса с узаконяването на постройка, изградена от гуми? Вече събрах доста мателиали по темата, както благодарение на вашите линкове, така и на доста часове търсене в Интернет. Това обаче не отговаря на въпроса ми, как да се узакони къща от автомобилни гуми у нас, през какви инстанции би трябвало да се мине, какви документи да се набавят и т.н. :?
Ще се радвам по-компетентните от вас, да изкажат, т.е. изпишат :wink: , евентуални напътствия за този вероятно дълъг и не лек процес. Благодаря ви предварително! :prayer:
След като в други държави го практикуват, защо да не се опита и в България подобно начинание?!
Chefo77 - майстор
Вероятно ще я зачислят като временна постройка. Като знам колко са в час служителите ... :)
Tsilkov - майстор
bencho_rb написа:
jekasus написа:
Тука ,освен бетонни клетки с тухли-четворки и 5см изолация(не повече) с жълто-оранжева минералка се приема на нож.Изображение
Без малко да забравя и за тежките цигли.
евала а аз си мислех че само аз съм на същото мнение значи и на други им прави впечетлени отвратиталната нова архитектура
+1
Относно гумите да знаеш ,че те са само като "оставащ кофраж" на нещото с което ще ги пълниш.В тоя ред на мисли за нашите климатични условия с пръст няма да стане защото ще умреш от студ.
itibg - специалист
Добре, тогава остава въпросът с какво да се пълнят гумите. Освен пръст могат да се използват и други материали. А и ако фугите между гумите са запълнени с бетонова смес и камъни, например, и освен това добавим и гипсокартон от вътрешната страна на стените, така че те да изглеждат съвсем като в конвенционална къща, то тогава дори самата дебелина на стената, която ще е над 70 cm, няма ли да бъде достатъчна за топлоизолация? Да не забравяме и външните задължителни елементи - влагозащитно покритие и примерно някакъв вид мазилка. Въпросът според мен е каква е най-добрата комбинация от тези материали, така че да се постигне максимален топлоизолиращ ефект за нашите географски ширини.
Предвиждам да кача в Интернет синтезирана версия на материалите, събрани от мен по темата, така че да можем да ги обсъждаме с нагледни примери и да се заформи още по-полезна и градивна дискусия. Ако има модератор, който проявява интерес към тази идея, моля да сподели с мен това, за да го реализираме по-скоро. В противен случай, ще използвам външен сървър, понеще съм силно запален по тези алтернативни технологии и ми се иска да ги обсъдя и с други заинтересовани от тях хора тук в този любим за мен форум.
Тани - модератор
С бетон няма да постигнеш добра топлоизолация. Помисли за полистербетон !
Tsilkov - майстор
Възух няма как да ти направи нужното термично съпротивление спрямо днешните нормативи.Да не говорим ,че ако си ентусиаст да направиш нещо ново и интересно то трябва да ги надминеш.Като се замислих сега виждам две опции:
1.Ползваш гумите за "условно носеща част" и ги пълниш с пръст.Отвътре слагаш гисокартон на щендери и тъшчеш с поне 20 см. вата ,като естествено ще запълниш и разстоянието между кръглата част на гумите.Отвън запълваш само фугите ,или си рпавиш пак цена ,ама второто финансово е неоправдано.В този случей къщата трябва да е на един етаж за да не правиш конструкция.Така се получава ,че имаш много евтина зидария.
2.Правиш си къщата на рехава скелетна конструкция и пълниш гумите с натъпкана слама,стиропорени топчета или някав друг вид евтин изолационен продукт.Тогава обаче ще трябва да запълниш и кухото в кръглата част и малко започваш да си задаваш въпроса за какво са гумите :?
Tsilkov - майстор
Тани написа:
С бетон няма да постигнеш добра топлоизолация. Помисли за полистербетон !
Тва също е добър вариант.Тогава гумите са оставащ кофраж.За да е еднаква дебелината на стената можеш да режеш гумите по средата и по дължина на зида да ги приплъзваш с половин гума.

Тема "Къща от автомобилни гуми - мнения, предимства и недостатъци." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: