Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
estorm - специалист
Меря с мултицета на 200 Ома . Между червените дава 05.0 Синият
според мултицета няма връзка с никoй извод. На горните между извод 1 и 2 дава 01.7 Толкова е и между 2 и 3. Между 1 и 3 е 01,8 .
Искам да го задействам за да разбера дали ми върши работа или е за продан . Тежи 5,4кг , чудя се за какво ли е :-D
EDIT поправих се :)

Прикачен файл

Traf1.jpg
Traf1.jpg (60.31 KиБ) Видяна 5039 пъти
Последна промяна от estorm на чет сеп 29, 2011 9:30 pm, променено общо 3 пъти.
sstefanov - майстор
Какво разбираш под "вход на трансформатор"?
В случая първичната намотка е най-вероятно на червените изводи (все пак включи една лампа 40-60 вата последователно на първичната докато го пробваш, ако свети непрекъснато има нещо гнило...)
zimel - специалист
Синият извод най вероятно ти е екрана щом няма връзка с никой друг извод.

Според мен това е понижаващ трансформатор от 220 на--??, червените изводи са ти първичната намотка, горните изводи са ти от вторичната.

Кажи какво е сечението на магнитопровода, че ми стана интересно?.
jordanvass - майстор
Няма принципна разлика между вход и изход. Включвай си ги както искаш, стига съответната намотка да е за съответното напрежение. Така както си записал числата ми се види, че нямаш намотка за 220 волта - много са ти ниски съпротивленията. Те дори са и още по-ниски, като имам предвид, че само пипалата ти ще имат поне 1 ом накъсо (щом задаваш този въпрос едва ли мериш с мултиметър за 200$ ;) ). По принцип на понижаващите мрежови трансформатори намотката за 220 волта е с най-високо съпротивление, но поне 15-20 ома най-малко трябва да има, за да можеш смело да го завреш в контакта. А тези твои числа са ми малко притеснителни.
sstefanov - майстор
Омическото съпротивление може да е много малко, а импедансът да е голям. Така, че нека пробва, но с лампа, да не се окаже траф за радиоточка :)
estorm - специалист
Нямам идея за сечението на магнитопровода . Висок е 11см до най високата си точка. Отгоре погледнат е 11 x 14 см. Благодаря за помоща. Утре ще му подам напрежение да видя вторичната каква е.
И ще премеря с по добрия мултицет. Днес имах под рака само един за 5лв :-D
Последна промяна от estorm на чет сеп 29, 2011 9:40 pm, променено общо 1 път.
jordanvass - майстор
Да, прав си, но все пак 5 ома ми се видят много малко. Освен това и измерванията са ми доста съмнителни, понеже няма как 1-2 да е 1,7Ома, 2-3 да е още 1,7, а сборът 1-3 да е 1,8. Най-вероятно накъсо пипалата са 1,6, за да се получи подобен резултат/ Това значи първичната да е 3,4 ома. Е малко е.
Сечението ще получиш като умножиш дебелината на пакета (лесно се мери външно) и погледнеш откъм страната на изведените проводници - там се вижда макарата, в която влиза сърцевината. Премери горе-долу и нея и умножи. В сантиметри. Не е нужна голяма точност.
estorm - специалист
Значи връзвам една 60W лампа последователно и да смятам че няма да има поразии :?
jordanvass - майстор
Няма страшно. Дори и да дава накъсо, лампата просто ще светне. Колкото по-мощна лампа - толкова по-достоверен резултат. Можеш и с 200W да пробваш.
sstefanov - майстор
Да, лампата би трябвало да не свети на празен ход (или съвсем малко).
Ако свети - не е твоят трансформатор, някакъв друг е.

Тема "Как се разбира коя е първичната на трансформатор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: