Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ribnikolaevi - майстор
blv написа:
Относно "Златните гробници", искам да спомена една такава. Блока в Дружба 1 до поликлиниката (жълтия). Ако някои е харесал апартамент там, да провери колко ще излезне цялостна подмяна на инсталацията до ГРТ. Точно това препоръчах на клиент които е сгрешил в избора си. Няма една кутия в апартамента, всичко стърчи от конзолите, кабелите на хикс, но най-страшното беше спаиките (навити с клещите по 5см с малко изолирбанд) на захранващите кабели (СВТ 3х10) в етажните кутий, някои е решил че на две парчета със спаика е по-лесно. Фирмата не я помня, но беше от Перник по думите на клиента, така че хора пазете се от мърляви и некомпетентни фирми.
А ти как предлагаш да се направят връзките? Не се заяждам, аз не разбирам от електро и питам просто. :?:
blv - специалист
А ти как предлагаш да се направят връзките? Не се заяждам, аз не разбирам от електро и питам просто. :?:[/quote]

Захранващите кабели не се прекъсват по трасето (по-специално защитния проводник, справка Наредба 3), по същия член от наредбата е недопустимо контактите да са от един в друг. А въпрос на морал и бит е инсталацията да се прави с прави ъгли и магистрали на примерно 30-50см. от тавана. Като почнеш да слагаш картини и кухненски шкафове, разбираш защо. Същото се отнася за замасването на кутиите-въпрос на морал и бит.
fikata - майстор
".....А ти как предлагаш да се направят връзките? Не се заяждам, аз не разбирам от електро и питам просто. :?:[/quote]

Не че след отговора вече ще разбираш от електро..
Ама любопитството убива котката.Въпросът ти е спам в интересната тема.
:-D
sian - специалист
pavelari написа:
Колегата nikibi нещо ми е мътен...
Дано разясни това-онова.. особено за това с парите - имам клиенти с много пари и ще ми е нужен готов отговор за скъпоструващата безопасност! И без това с тия бушони повече от 5-6 лв. на брой не мога да изкарам... Само да не вземе да снесе яйце :) шегувам се естествено.

Тя темата си е прецедент в електротехниката и дет се вика - всички типове инсталации са еднакво опасни и еднакво надеждни - стига да са направени и поддържани от когото трябва. Е разбира се някои от тях не са за у дома - като това със заземятеля дето не е вързан за нулата примерно. Не може електромера да върти и да не ни пада бушона! Поне nikiбi каза, че ДТЗ има много ментета дето може да не сработят.
При "Важни" клиенти съм пускал по два нулеви заземени проводника от ГРТ до апартаментните табла. Тези два проводника влизат на една и съща клема, която ползвам хем за защитна, хем за нула на консуматорите без ДТЗ. От тази шина се отива и на вход в ДТЗ и след нея се обособява нулевата шина на защитените с тази ДТЗ консуматори. Така тези два проводника си делят нулевия ток почти по равно и риска от прегряване е много малък, да не кажа нулев. Па нека струва с 20 лева повече заради третото жило. Хората си купуват апартаменти по 100 хил лева с инсталации - гробници!
При стари и ненадеждни инсталации често препоръчвам уреди с двойна изолация /захранват се с фаза и нула без земя/, което спестява някои рискове свързани суф азяване при прекъсване на нулев/защитен проводник.
Какво ще кажеш ако на двупроводна инсталация на входа се постави пв . При офазяване при прекъсване на нулев/защитен проводник то ще изключи, или греша?
pavelari - майстор
ще изключи бавно.

При липса на включени мощни консуматори, обаче, заради зануляване на същите или други уреди вързани и към водопровод - няма да изключи.

1.Ако изключи - ще прекъсне фазата /нулата не бива да се прекъсва/ и е ок.
2.Ако не изключи, значи имаме добра връзка със земя и съответно нула и би трябвало да сме в безопасност.
т.2 макар и много рядко има и вариант Б, при който имаме заварен или блокиран контактор!!!

Рисков е момента на прекъсване /както на нулата, така и на контактора/ - ако в този момент сме под душа или държим вратата на хладилника или друго... Малка вертоятност, но съществува...
Като цяло не е излишно - намалява някои рискове
sian - специалист
pavelari написа:
ще изключи бавно.

При липса на включени мощни консуматори, обаче, заради зануляване на същите или други уреди вързани и към водопровод - няма да изключи.

1.Ако изключи - ще прекъсне фазата /нулата не бива да се прекъсва/ и е ок.
2.Ако не изключи, значи имаме добра връзка със земя и съответно нула и би трябвало да сме в безопасност.
т.2 макар и много рядко има и вариант Б, при който имаме заварен или блокиран контактор!!!

Рисков е момента на прекъсване /както на нулата, така и на контактора/ - ако в този момент сме под душа или държим вратата на хладилника или друго... Малка вертоятност, но съществува...
Като цяло не е излишно - намалява някои рискове

Може да сведем вариант Б до минимум като се сложат две ПВ последователно.
pavelari - майстор
sian написа:

Може да сведем вариант Б до минимум като се сложат две ПВ последователно.
2% : 2 = 1% и колкото повече делиш - все остава половината... да не правим излишни глупости все пак - в даден момент риска ще клони към нула а неудобството от ползването на инсталацията-безкрайно
Отговора на въпросите от началото на темата намерих тук.
vvventsi - специалист
Може ли и аз да задам въпрос, на майка ми от селото правя инсталацията на един приятел,ще му правя три проводна инсталация и ще му слагам дефекнотокова защита,та въпросът мие коя система да ползвам защото на нулевия проводник има напрежение 10-15V ,на самия заземител който е на стълба до къщата има напрежение ,а зимата като се натовари мрежата се качва още като имаш раничка или порязано се усеща и никак не е приятно,при ТN-C-S ще удря тока от напрежението по корпусите на уредите от нулата , ТN-S система по селата няма,мисля че единственото спасение система TT ,вие как мислите ,какво да правя?
vk - специалист
Да и аз това знам за къща на село (и не само на село) - система ТТ.

Тема "TN-C, TN-C-S, TN-S, ДТЗ. Help относно 3 въпроса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: