Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zimel - специалист
Еstorm, небързай да го продаваш , това е сравнително мощен трансформатор , който може да се използва за направата на зарядно за акумулатори, любителско токозахранващо у-во, траф за 12 волтови лунички и др.

Разбира се за различните случаи може да се наложи пренавиване на вторичната намотка, най -важното е , каква мощност можеш да издърпаш от него, това се разбира от вътрешното сечение на магнитопровода .Макарата, колко на колко милиметра е?.Сърцевината де .

Изглежда ми много добра изработка т.е. , професионална изработка.
sstefanov - майстор
Зависи, в някои случаи може да се наложи да пренавива и първичната. Не всички трансформатори са мрежови.
estorm - специалист
Изглеждат фабрични. Открих 3 такива в маслена хартия и са отпреди времето на китайската инвазия. Наистина нямам какво да ги правя освен единия ако става да ми захрани винтоверта.

Прикачен файл

traf2.jpg
traf2.jpg (60.41 KиБ) Видяна 4472 пъти
vvventsi - специалист
направи така като каза Стефанов,включи една лапа 60-100W последователно на трафа ако е на 220V трафа ,лампата няма да свети на празен ход,или ще свети едвам едвам ,чак на тъмно ще видиш че свети,но пробвай намотката с най високо активно съпротивление!после можеш да измериш на останалите изводи какво напрежение дава,аз винаги така правя при проба на трансформатори и импулсни за 220V че ако дадат на късо да не фърля огън а просто ще светне лампата.
Gek - специалист
При понижаващ трансформатор винаги първичната намотка е с по-тънък проводник от вторичната + с повече навивки. Лесно може да се хване с мултицет, първичната е с пъти по-голямо съпротивление.
Въпросите за мен са:

1. Това трансформатор ли е? Може да е дросел.
2. Това понижаващ трасформатор ли е? Може да е повишаващ.
3. Първичната за какво напрежение е?

Ама най-не мога да си отговоря на въпроса защо все повече хора които са на ВИЕ с тока се опитват да правят нещо с него. Абе вас не ви ли е страх?!
Тани - модератор
Gek написа:

Ама най-не мога да си отговоря на въпроса защо все повече хора които са на ВИЕ с тока се опитват да правят нещо с него. Абе вас не ви ли е страх?!
Човек трябва да се страхува от непознатото ! Похвално е търпението на питащия - доста пита преди да прави нещо , което му е непознато! А то така и трябва - С ТОКА ШЕГА НЕ БИВА!!! А човек винаги може да научи нещо независимост на каква възраст е и какъв опит има досега . Необходимо е само желание и воля! А когато се отнаса за електричество не трябва да забравяме и МНОГО ВНИМАНИЕ! Тока не е някакво изключение относно опасностите - работата с с инструменти , огън, конструкции , скелета и други подобни също не е по-малко опасна и за себе си и за околните. Ако излезем от рамките на Направи сам - шофирането , та дори и пешеходец да си е статистически по-опасно от електричеството! А най-голямата опасност е пред щанда на магазините - там всички купуват смъртта си с храната в буквалния смисъл! А после тези които трябва да им помогнат с болестите в по-голяма част от случаите просто влошават ситуацията , защото лекуват само симптомите и покрай лекуването на симптомите ти докарват още няколко болести! От това реално трябва да се страхуваме и да споделяме страховете си , но никой за съжаление не го прави! При тока поне имаш пълен контрол върху ситуацията и наш дълг е да даваме съвети за безопасност на тези , които са решили да допълнят познанията си в нашия форум!
sstefanov - майстор
Gek написа:
1. Трансформатор е, има няколко намотки.
2. Въпрос на гледна точка.
3. Може да се разбере по описания по-горе начин.
estorm - специалист
Нимкога не е късно да научиш нещо. Доколкото тока имал сам си вземане даване с него. Още нямах и 6 когато набарах оголена в двата си края жица и я пъхнах в контакта. След светкавицата и задното кълбо реших, че не е било добра идея. Нямах и 10 когато видях телевизора със свален заден капак ( брат ми се учеше за да става тел. техник и го бе оставил така докато обядва в кухнята) аз набързо видях че му липсва бушончето на телевизора. Съответно го намерих и реших да го поставя на мястото му. Е това което не видях е, че кабела е в контакта. Нямам спомен дали се намести бушона на местото си но оттогава взех първо да питам :-D
Днес не остана време за трафа, но утре ще стане ясно за какво става.
Gek - специалист
sstefanov написа:
Gek написа:
1. Трансформатор е, има няколко намотки.
2. Въпрос на гледна точка.
3. Може да се разбере по описания по-горе начин.
Извинявай ама имаш леки пропуски в знанията си.

1. Ако си мислеш, че дроселите винаги имат само два извода жестоко се лъжеш.
2. Ако си мислиш, че всеки понижаващ траф обърнат на обратно става повишаващ пак жестоко се лъжеш.
3. Кой начин? С лампата ли? :lol: :lol: :lol: Да, може би приблизително, но не и точно!
sstefanov - майстор
Не е срамно или обидно човек да не знае, а и никой не знае всичко, така че ще се радвам да науча нещо ново.
Може ли да обясниш по-подробно?

Тема "Как се разбира коя е първичната на трансформатор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: