• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valqk - специалист
Отдавна не съм писал :)
Ще кача снимки тези дни да се похваля.
На етап джаджи край котела съм!

Търся буферен съд. Мисля да мина тънкана тази година - балон от бойлер (мин. 80л) със заварени накрайници долу и в другия край горе. Колкото да му е по-лесно на котела, а не да пали/гаси през 20-40мин. По сметки за котела ми трябват 1100л буфер :( - много скъпи!

Трябва да си купувам помпа да върти буфер-котел - каква да взема евтина, но надеждна?
За инсталацията мисля да ползвам Грундфос 25/40, мисля - ще стигне.

Разширителния мисля да го вържа преди помпата на входа на котела. В най-ниското е - мазето. Има ли някакви особенности или мога да си го сложа на земята спокойно? Като пусна снимки може да понарисувам кое къде мисля да е.
Трипътен един приятел ми подари, но е електрически и се чудя дали да не си купя механичен, струва ми се по-добре да е механичен, вместо да има електроника за сега. Вие какво мислите?
Чакам същият приятел да ми прати схемата на свързване да кажете и вие мнение.

Всъщност, още не съм успял да вържа комина към котела.
За сега кюнци 130 от котела до комина (към 8м с една 90 градуса чупка) и после комин 15х30 (226мм аналог според ексела на АнтонБМ - БЛАГОДАРЯ!!!).
По сметки, ако котела работи при 200градуса ще ми стига тягата. Проблема е, че няма как да сметна тягата с кюнци от котела до комина... та да видим :sad:
Ако се наложи ще слагам вентилатор по трасето до комина... дано не се.

до снимките - ще има въпроси! :)
filmatoplo - майстор
Имам 2 бойлера по 500 литра -чудни за буфери , втора употреба , но човека ги сменя защото не си знае парите .Продава ги двата общо за 400 лв.но са в Приморско.
valqk - специалист
Закачам схемата, която ерато ползвали масово за вързване на пелетни котли.
Кажете мнения, защото май тази година ще е така, освен ако няма фрапантен проблем :)

Изпуснат е предпазния клапан закачен на входа на котела и филтъра преди помпата.
Байпаса е 3/4 защото в момента имам един 3пътен+задвижка, който ще го затапя от едната страна и ще го ползвам за клапан (по-евтино, че трипътен цол - скъп, а и го имам вече 3/4-то).
Прикачен файл:
shemaV2_small.jpg
shemaV2_small.jpg (73.55 KиБ) Видяна 4664 пъти
filmatoplo - майстор
Тази схема :? каква е ролята и , няма такова нещо.Доколкото виждам , така ще се опитваш да поддържаш по подаващата тръба- вода с температура не по-голяма от 40 градуса -така ли (да се ползва за водно подово).Без буфер , котела ще спира и тръгва често -което няма да е икономично , особено ако с котела се опитваш да поддържаш температура близка до 40-50 градуса.Ама твоя майстор да отговаря.И комплекта -разширителен съд,предпазен клапан и пълнене се монтират непосредствено на входа на котела -без кранове. :wink: За схеми -айде нали си мой човек -потърси в гугле -пелетен котел Тангра , там дават препоръчителни схеми , дори и с буфер.Ако може качи ги тук.
valqk - специалист
Да, това и е идеята на схемата... уж. Не виждам причина да не стане, въпреки странния дизайн :)

На тази схема е изпуснал предпазния вентил на изхода на котела и е сложил РС по невнимание там. Чух се с него.
От ерато му се кълнели с циганка, че така ги правят всичките и нямало проблем. :weedman:
Сигурно тази година ще съм по тази схема, догодина със буфер - интересно ми е каква ще е разликата в разхода.
Все пак не е котел на твърдо гориво и достига раб. температура за няколко минути, а и като загрея плочите, съгласи се, че няма да изстиват бързо...
Какви пелети да си взема?

Това ли имаш предвид: http://www.pelletboilers.bg/uploaded/fi ... %D0%90.jpg

В случая разликата м/у двете схеми е разширителния съд и втората помпа. На моята този клапан и крана след него играят роля на трипътен... питах защо да не вържа трипътен - каза, че вече имам клапан (реално е трипътен, но на 3/4 и няма да стигне дебита ако го сложа през него да минава) и да не купувам нов трипътен. Това е еквивалента дефакто. Ще го видим как ще работи...

п.п. ЛС.
В момента имам драма с комина - преди малко пробвах да паля някакви боклуци в него и пуши кюнеца, утре ще го оправям.
LazarGanev - "Велик майстор"
И аз не схващам ролята на този вентил :?
- Първия ми въпрос - на 40*С отваря или затваря (предполагам затваря)?
- Втория въпрос - 40*С на коя вода - подаващата и връщащата?
- Третия въпрос - каква е ползата ако е настроен на 40*С - трябва да е поне 60*С и то на връщащата
valqk - специалист
LazarGanev написа:
И аз не схващам ролята на този вентил :?
- Първия ми въпрос - на 40*С отваря или затваря (предполагам затваря)?
- Втория въпрос - 40*С на коя вода - подаващата и връщащата?
- Третия въпрос - каква е ползата ако е настроен на 40*С - трябва да е поне 60*С и то на връщащата
Това е дефакто аналог на трипътен. Крана играе ролята на регулатор колко да пуска в кръга на котела и колко в големия, а клапана при каква температура.
И аз се замислям да го сменя догодина с трипътен механичен на цол.
Нали трипътния механичен може да се регулира на каква температура да връща към котела или има и такива, които не могат?

- при 40 градуса отваря, за да не си изпека подовото.
- 40 градуса на подаващата.
- подово е :)

Филмче, я обясни защо да хаби много повече без буфер, при условие, че има термостат на изходящата температура(на котела) и той пали горелката само при вода примерно под 75 градуса?
Днес си чакам коригираната схема и ще заменя горната с нея.

Въпрос: каква е работната температура на котела с горелката? Има ли проблем да поддържам по-ниска т :-k ? От гледна точка на нагари и дълголетие на котела става дума. Ако може да работи примерно 60-80 градуса ще хабя по-малко пелети от 80-90 градуса...

Ето схемите за които говори Филматопло:
Прикачен файл:
11_kotel_tangra_1.jpg
С БГВ и 2 помпи
11_kotel_tangra_1.jpg (114.57 KиБ) Видяна 4566 пъти
Прикачен файл:
11_kotel_tangra_2.jpg БГВ + 4пътен + 3помпи + диф. термо контрол
Прикачен файл:
11_kotel_tangra_3.jpg Буфер + БГВ + 4пътен + 3помпи + диф. термо контрол
filmatoplo - майстор
Благодаря за схемите ,сега те също са непълни -просто образно показват замисъла .А свързването на котел с буфер е -между котела и буфера се монтира -помпа с термовентил на студената вода .След буфера -другото е така.За да има малко мощност котела трябва да работи поне с 20 градуса с по-висока температура от тази за подовото 40 гр , котела да е минимум на 60 градуса , чрез термовентила входа към котела и той ще е на 60 гр , работата на котела ще се следи по температура нейде от буфера която ще малко над 65 градуса .Така при запалването на котела първо той ще се загрее на 60 гр целия ,после ще се отвори заряд към буфера от термовентила ,сензора за помпата също е в буфера в горната му част , и при заряд 20 санта от него помпата ще сработи .До тук системата си работи нормално с постоянно включена горелка , след като по време на работа с част от отделената топлина се зареди целия буфер , тогава горелката ще спре и подовото ще продължи работа само от буфера до неговото изчерпване , има една тънкост със сензора за помпата , но това е др тема .
valqk - специалист
Предполагам, обясняваш нещо подобно.
Това са ми схемите от същия приятел - вариант с буферен съд (звучи ми същото като обясненията, но го няма термовентила):
Прикачен файл:
R1.jpg
Прикачен файл:
R2.jpg
filmatoplo - майстор
Замисъла го схвана , но без термовентила -няма как да регулираш температурата на водата която навлиза в долната част на котела -равна или над 60 градуса.Това на схемата е просто разделяне на потоците през буфера и нищо като хората. :wink:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 22

Тема "Съвети за избор на котел на твърдо гориво на старо." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: