Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Gek - специалист
sstefanov написа:
Не е срамно или обидно човек да не знае, а и никой не знае всичко, така че ще се радвам да науча нещо ново.
Може ли да обясниш по-подробно?
Е разбира се, най-малко бих отказал точно на теб. Все пак ти си доста активен в този форум, значи де факто жаден за знания, а както Тани написа: "Необходимо е само желание и воля!", нема значение че човек умира за няколко секунди само при 30mA ток.....
Та така, по точки:

1. На сайта http://www.mariklab.ru може да разгледаш дросели с повече от една намотка. Наистина не е за вярване, но има и такива. Например световно неизвестния руски дросел Д40:http://www.mariklab.ru/reference/chokes/D40.html

2. Електрожена достатъчно ли е като пример? Или ТХО на телевизор? А какво правим ако трафа на питащия е повишаващ от 40V на 1500V?

3. Това по скоро ти ми го обясни. Как с помоща само на пробна лампа може да се разбере въпросния траф (ако приемем че е понижаващ) първичната му за какво напрежение е? Ами ако е с разделена първична 2х110, ами ако са три първични, ами ако едната вторична е само за галванично разделяне (220->220), ами ако трафа е за 127V или за 380V?
estorm - специалист
Хора не спорете. Утре му давам 220 с една 60W последователно и ако ще да се подпали ми е все тая.
sstefanov - майстор
1. Знам, че има дросели с повече намотки. Знам и защо ги има. Даже имам няколко такива.
Освен това всеки дросел с повече от 1 намотка може да го използваш (по някакъв начин) за трансформатор. Има дросели с немагнитна междина, но има и такива трансформатори (не са мрежови обаче).
Ако искаш можем да се хванем на бас, че показаното на снимката е трансформатор, а не дросел!

2. Не е достатъчен. Ако на електрожена подадеш на вторичната намотка, да речем 50 волта променливо напрежение какво ще получиш откъм първичната страна? Май повишаващ трансформатор. ТХО-то на модерните телевизори е със секционирана вторична намотка и вградени диоди, за да се получи постоянно напрежение. Ако намериш ТХО от стар телевизор (без вградени диоди) и на повишаващата намотка му подадеш подходящо напрежение (като стойност и честота) мислиш ли, че няма да се получи понижаващ трансформатор?
Ако трафа, например, е повишаващ от 40 на 1500 волта при тази методика ще използваме 1500 волтовата намотка като първична и ще получим 6,3 волта на вторичната.

3. Строго погледнато, въпросът ти няма особен смисъл. Първичната намотка може да работи на различни напрежения. Трансформаторите се изчисляват по прегряване и може да се получат доста варианти на намотки за едно и също първично напрежение и мощност. В един случай може да имаш повече мед, в друг - повече желязо в сърцевината. Даже и при еднаква сърцевина може да се играе с броя на навивките (съответно количеството мед). Така за сметка на по-ниско качество на трансформатора може да се пести мед.

В конкретния случай (предполагаме, че е мрежов понижаващ трансформатор) измерванията се правят така:
1. Измерваме намотката с най-голямо съпротивление. Използваме я за първична. Има варианти първичната намотка да има изводи за 110 волта или други напрежения. При всички положения, обаче, имаме най-голямо съпротивление между 2 извода. Тези 2 извода е най-безопасно да използваме като първична намотка.
2. Свързваме последователно крушка за 230 волта и приетата за първична намотка. Това ни осигурява защита, ако намотката не е за 230 волта (както казах, не всички трансформатори са мрежови). Включваме в мрежата. Ако лампата свети има проблем - вероятно намотката е за по-ниско напрежение или има намотки на късо. И в двата случая този трансформатор не ни върши работа. При нормално положение лампата не би трябвало да свети. Ако е така преминаваме нататък.
3. Измерваме напреженията на намотките на трансформатора (включително и на първичната) и определяме коефициентите на трансформация. Така може да изчислим ако на първичната подадем 230 волта колко ще получим на другите намотки.
4. Ако имаме амперметър за променлив ток може да измерим тока на празен ход на трансформатора Колкото е по-малък той, толкова по-добре (при електрожена може да достигне и 4 ампера!).

По въпросите за различните първични намотки:
Ако има 2 отделни намотки за по 110 волта (което се среща при трансформатори с ОЛ магнитопровод и разделени макари) ще имаш 2 намотки с почти еднакво съпротивление. Едната я използваш като първична и ще се види, че лампата свети по-силно. При измерването ще има още една намотка с почти същото напрежение като измереното на първичната. Тогава пробваме да включим двете намотки последователно докато пробната лампа спре да свети. Положението с 2 намотки за по 230 волта е същото, но с разликата че лампата няма да свети при първоначалното включване.

Ако първичната е за 380 волта няма никакъв проблем да я включим и на 230 и да си използваме трансформатора. Е, няма да е толкова ефективно, но ще работи (даже ще издържа и на пренапрежения). Ако е за 127 - пробната лампа ще светне по-силно, защото сърцевината ще се насити и ще разберем, че има проблем.

По размерите на трансформатора може грубо да се ориентираме за мощността му, а по диаметъра на проводниците - за тока през намотките.

Доста дълго се получи, но не можах да се събера в по-кратко. Ще се радвам някой да ме допълни или поправи.

Успех на всички!
valentin112 - специалист
1. Измерваме намотката с най-голямо съпротивление. Използваме я за първична.+1
Gek - специалист
За пореден път се хващам как си губя времето занимавайки се с глупости. За това сега си пиша последното мнение по тая тема.

sstefanov, ако на електрожена подадеш 50V на вторичната ще получиш късо, а при достатъчно силен източник и липса на предпазители ще получиш разтопен трансформатор. Чел си ама гола теория. Само в голата теория могат да ти напишат че трансформаторите винаги са обратими, да винаги ама не винаги.....По същия начин може да пробваш и с индукционен поялник - да му подадеш някакво напрежение на човката :-D
Второ като знаеш, че има дросели с по няколко намотки, които отгоре на всичко на външен вид не можеш да ги различиш от трансформатор ---> за к'во говорим тогава?!
Трето - само с лампа нищо няма да разбереш ако трансформатора е по усукан, а за мултицет аз нищо не съм казвал. Иначе с мултицет - да съгласен съм и не съм спорил. Обаче съдейки по написаното от автора на темата той едва ли би ти разбрал обясненията.

valentin112, хубаво пишеш +1, ама аз нали точно това писах в първия си пост по темата:
Gek написа:
При понижаващ трансформатор винаги първичната намотка е с по-тънък проводник от вторичната + с повече навивки. Лесно може да се хване с мултицет, първичната е с пъти по-голямо съпротивление.
А ако приемем, че питащия е мерил правилно, то това чудо в никакъв случай не трябва да се ръга в контакта. Мрежов траф с такива габарити ако има намотка за 220V то тя ще е с много по голямо съпротивление от 5 ома...

Аде лека нощ
sstefanov - майстор
И на мен не ми се спори. Твърденията ми лесно може да се проверят.

Според мен 5 ома си е нормално съпротивление за този трансформатор. За сравнение, съпротивлението на първичната намотка на ТС250 (който е по-малък) е 6,3 ома.

Нека изчакаме резултатите за конкретния трансформатор (ако искаш му викай и дросел, макар че дросел с екранираща намотка ще да е някое ново изобретение).
jordanvass - майстор
Gek написа:
ако на електрожена подадеш 50V на вторичната ще получиш късо, а при достатъчно силен източник и липса на предпазители ще получиш разтопен трансформатор. Чел си ама гола теория. Само в голата теория могат да ти напишат че трансформаторите винаги са обратими, да винаги ама не винаги.....По същия начин може да пробваш и с индукционен поялник - да му подадеш някакво напрежение на човката :-D
Gek, това, което си написал, са пълни глупости. Ама пълни! Знам, че е абсолютно безсмислено да те убеждавам и си губя времето да ти пиша, но не мога да подмина такова мнение без поне кратък коментар. Ако имаш поне малко уважение към себе си - това за електрожена и обратимостта на мрежовите трансформатори не го казвай никъде другаде. Приятелски съвет.
estorm - специалист
Здравейте ! Лампата не светна и на изводи 1-2 и 2-3 има 41,7В Между 1-3 е 83,7В. Наскоро питах в друга тема как да намаля 2ЧVAC до необходимите за 18VDC за винтоверта. Бях посъветван да махна от вторичната намотка и така стана, но трафа дойде слаб. Какво бихте ме посъветвали сега ? Да махам от вторичната или да си търся друг траф ? На този вторичната е с 2 квадрата изводи - по як е като гледам тежеста, но размотавайки полкова навивки да не стане и този слаб ?
lenko71 - специалист
Стига с тия определения "як", "тежък"...Дай размерите на магнитопровода (в mm) - ширина, височина, дебелина на пакета - само ламелите, без страничните крепежни винкелчета. И диаметъра на проводника на вторичната, измерен с шублер!
sstefanov - майстор
Как точно си включил лампата?
Колко са напреженията и на другите намотки?

Тема "Как се разбира коя е първичната на трансформатор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: