• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Wishmaster-ruse - специалист
Здравейте :?:
Нуждая се от помощ.
Вземах си разклонител за запалка за лек автомобил в него има и светодиод да показва кога е включен разклонителя НО, няма да работи само на 12 волта за колкото е изчислен резистора а ще се ползва и на 24 волта.
Та можели да ми помогнете с това проблемче мислех да го направя с ценер или поне да пробвам но реших да питам първо. :?
Няма особенно голямо място в самата кутия на разклонителчето от 3мм. Светодиод и резистор за нещо поголямо ще трябва да се мисли каде да го тикна.
Благодаря Ви.
Osiris - специалист
смени резистора като сметнеш тока за около 20mA :?
ELEMENTAL - специалист
Най-лесният вариант вариант е да си смениш резистора.Болшинството светодиоди издържат до 20 милиампера, но пък имат различно прагово напрежение( зависещо от цвета).
Най-лесно резистора се изчислява по формулата:
R=U-Up/I
,където U е захр. напрежение,Up-напрежението на запалване(прагово) и I-тока през светодиода.
Up при червените светодиоди е 1,5-1,8волта, при жълтите- 1,8-2,0волта, при зелените- 2,2-2,8, при сините,УВ и белите- 3,0-3,5волта .Тъй, че:
24-1,8/0,02=1,2 до 1,5килоома за червен или жълт светодиод
24-2,5/0,02=1 до 1,2килоома за зелен
24-3/0,02=1килом за син,УВ или бял светодиод
Резистора трябва да е за половин ват.
Ако държиш на метода с ценера:

Прикачен файл

ZENER_hf.gif.jpg
ZENER_hf.gif.jpg (24.24 KиБ) Видяна 30490 пъти
ELEMENTAL - специалист
А ето и схема със стабилизатор на ток.Тока в този случай е еднакъв в диапазона 7-35волта.7805 се предлага и в миниатурен корпус SMT-23, тъй, че проблеми с размерите няма да има.

Прикачен файл

STAB_hf.gif.jpg
STAB_hf.gif.jpg (26.39 KиБ) Видяна 30486 пъти
Osiris - специалист
с два транзистора генератора на ток е савсем елементарен но за един диод не си струва :? това е като да трепеш комар с ловна пушка :shock:
krasiorocknroll - специалист
Още по-елементарно е да се сметне съпротивлението,което ще се използва за 24 волта.Светодиода ще свети и на 12 волта,но по-слабо,но разликата няма да е огромна :wink:
ELEMENTAL - специалист
За смяната на резистора съм писал още в първия си пост :!:
Wishmaster-ruse - специалист
Благодаря на всички за помоща. :thumbs:
Спрях се на вариянта с ценера понеже искам да има една и съща яркост диода и на 12 и на 24 волта.
:gott: :2thumbs:
Dino Kirov - помощник
ELEMENTAL написа:
А ето и схема със стабилизатор на ток.Тока в този случай е еднакъв в диапазона 7-35волта.7805 се предлага и в миниатурен корпус SMT-23, тъй, че проблеми с размерите няма да има.
Здравейте,нужен ми е стабилизатор на напрежение за автомобил. Тъй като искам да сложа светодиодно осветление в купето,а напрежението варира м/у 12в (загасен двг) и 14.5в (максимално напрежение,над 2500об/мин), ми е нужен стабилизатор с напрежение на изхода 13в,тъй като при този волтаж ще мога да изцедя максимума от диодите. Причината да издребнявам толкова е,че пробвах с резистор за 12в (по формулата) и не живеят много време,а с резистор за 14.5в при загасен мотор светят много слабо. Какво ми е нужно за да осъщества идеята си. Като цяло съм лаик,но знам кое-как и за какво се ползва,мога да чета схеми и да се оправям с елементите.
Последна промяна от Dino Kirov на вт юли 12, 2011 10:55 am, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Има си специални схеми - LED драйвери за тази цел.
И разберете веднъж завинаги, че светодиодите се управляват по ток, а не по напрежение.
  • 1
  • 2

Тема "Светодиод на 12 и 24 волта." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: